جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  09/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > ادبيات > مقالات - نقد

قیمت آی کتاب
315,000 ریال
قیمت کتاب
350,000 ریال (10% تخفیف)

قرة العین
نويسنده: مهدي نورمحمدي
ناشر: علمي
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 274
اندازه كتاب: وزیری جلد سلفون - سال انتشار: 1394 - دوره چاپ: 1
کد کتاب: 117209

فروخته شد - موجود نمی باشد

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
زندگی ، عقیده و مرگ

«قرة العين» به معنى «نور چشم» نام فاطمه دختر بزرگ حاج ملا محمد صالح برغانى و متولد سال ۱۲۳۳ هجرى قمرى است كه از پيروان متنفذ و معتبر سيد على محمد باب بود. اين لقب را به اختلاف اقوال، پدرش و يا سيد كاظم رشتى به او داده‏اند. وى نسبت به زنان زمان خود اهل سواد و علم و خطيب و سخنور و تجددطلب و آزادى‏خواه بود به معنى آزادى مطلق نه محدود.

سفرنامه استرآباد و مازندران و گيلان در مورد او مینویسد :
"دختر بزرگ حاج ملا صالح برغانى از خاندان صاحب اعتبار قزوين بود. وى در سال ۱۲۳۳ ه. ق. در قزوين متولد شد. نام اصليش «فاطمه» و كنيه‏اش «ام سلمه» و در بين اقوام و بستگان به «زرين تاج» مشهور بود و «قرة العين» عنوانى است كه آسيد كاظم رشتى بدو داده است؛ از طرف سيد باب به «طاهره‏» ملقب شد. وى اولين زنى است كه در عنفوان جوانى در واقعه بدشت (نزديك شاهرود) كشف حجاب كرد. اين عمل باندازه‏اى غيرمترقبه بود كه عده‏اى از بابيان آنرا پذيرا نشده و ترك آيين بابيه كردند."

عمويش ملا محمد تقى او را براى پسرش گرفت و از اين وصلت دو پسر به نام اسمعيل و ابراهيم و يك دختر به‏وجود آمد. فاطمه و خواهرش و عمه‏اش با خاندان حاج ميرزا عبد الوهاب مجتهد قزوينى طرفدار شيخ احمد احسائى شدند و اين مقدمه تفريق و اختلاف خانوادگى آنها گشت.

ابتدا فاطمه از شوهرش طلاق گرفت و آنگاه براى ديدار سيد كاظم رشتى روى به عراق آورد. اما وقتى رسيد كه سيد درگذشته و بر سر جانشينى او ميان پيروان شيخ احسائى اختلاف بروز كرده بود. فاطمه در اين جريانات با سخنان خود شورى ميان طرفين ايجاد و معروفيتى براى خود تحصيل نمود. چون قضيه علنى و شهره گشت فقهاء عراق با قرة العين و اصحاب سيد رشتى به مخالفت و مخاصمت ايستادند و كار به جائى كشيد كه حاكم عراق فاطمه و همراهانش را از عراق بيرون كرد و به ايران عودت داد (۱۲۶۳).

در عراق آوازه او به گوش سيد على محمد باب رسيد و او هم نامه‏اى بدو نگاشت و او را «طاهره‏» لقب داد. پس طاهره‏ در اين تاريخ به نامهاى زرين تاج، ام‏سلمه، قرة العين و طاهره‏ نام و كنيه و لقب گرفت.

چون فاطمه به قزوين رسيد و مخالفت عمو و پدرشوهرش را با شيخيه و بابيه ديد و او را در عقايد خود محكم يافت يكى از بابيان تازه‏كار فداكار را به كشتن او واداشت و او نيز حاج ملا محمد تقى را اذان صبح در محراب با كارد زد و اندكى بعد درگذشت (۱۲۶۳).

حكومت فاطمه را محرك و مسبب دانست و او را توقيف و زندانى كرد. ولى طرفدارانش او را فرار دادند و او به‏سمت خراسان حركت كرد و به قول عبد الحسين آيتى دست‏به‏دست تا دشت‏بدشت راند. در آنجا مجمعى از پيروان باب تشكيل شد و در آن مجمع قرة العين آزادانه به سخنرانى و بحث و جدل و معاشرت باهم مسلكان خود پرداخت و چون تنها زنى بود كه در ميان آن جمع همه قيود زنانه را برداشته بود خيلى جلب توجه كرد. برخى مجذوب علم و فصاحت او شدند و برخى واله صورت او و برخى منكر حركات و اعمال آزادانه وى. اين دسته اخير از او به ميرزا على محمد باب شكايتى نوشتند و او هم كه مى‏ديد نظير اين مريد كه از هر طرف ممكن است وسيله تبليغ شود ديگر به دست او نخواهد آمد ترتيب اثرى به حرفهاى شاكيان نداد بلكه از طاهره‏ تعريف و تمجيد كرد.

قرة العين را اهل فضل و ادب و كمال و جمال مى‏دانند ولى ظاهرا در توصيف او مبالغه شده است. عالم‏زاده و در صحبت عالم و در خانه عالم بوده. جسارت داشته و اول زنى است كه مكشوفه و آزاد در ميان جمع سخنرانيها كرده است و خود اين كيفيت باعث مى‏شود كه درباره او به مبالغه پردازند.


كتاب هايي در اين زمينه

توسكستان
   

نقطويان يا پسيخانيان
   

سپیده دم خاکی
   

چارده روايت
   

زندگی شاید همین باشد
   

چشمهاي باراني
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837