جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  07/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > تاریخ و جغرافیا > ایران

قیمت آی کتاب
99,000 ریال
قیمت کتاب
110,000 ریال (10% تخفیف)

خرید تلفنی

تاريخ انقلاب آذربايجان و بلواي تبريز
نويسنده: محمد باقر ويجويه
ناشر: ياران
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 268
اندازه كتاب: رقعی - سال انتشار: 1393 - دوره چاپ: 3
کد کتاب: 74169


امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
از زندگاني مؤلف اطلاع چنداني در دست نيست . وي ساكن محلة ويجوية تبريز بوده و در همانجا وقايع را ثبت كرده است (ويجويه ، ص 13). ويجويه اي ، قَدَك فروش (تاجر كرباس ) بوده و به همان عنوان شهرت داشته است .

به نوشتة كسروي ، ويجويه اي در 1287ش كتابي در بارة رويدادهاي چهارماهة تبريز به نام بلواي تبريز نوشت . كدخداي محلة ويجويه ، او و فرزندش را دستگير كرد د در حق آنان اجحاف نمود و ويجويه اي پس از آزادي ، راهي استانبول شد.

وي سرانجام در تبريز درگذشت و در قبرستان گَجيل («باغ گلستان » امروزي ) به امانت سپرده شد و جنازه اش چندي بعد به قم يا نجف اشرف انتقال يافت .

تاريخ انقلاب آذربايجان ، كه بيشتر به بلواي تبريز شهرت يافته ، ظاهراً بار اول در يادداشتهاي حاج محمدتقي جورابچي ابهام ، مطرح شده است : «اين بلوايِ تبريز تفصيل خيلي دارد... وقايعي كه هر روزه اتفاق مي افتاد، او را در يك كتاب جمع نموده ، چاپ كرده اند». سپس كسروي (همانجا) به روشني از آن ياد كرده و در تاريخ مشروطة ايران (ص 714ـ 718)، پاره اي از مطالب آن را به اختصار نقل نموده است . بنا بر مطالب نخستين صفحة متن كتاب (ص 9)، ويجويه اي انقلاب آذربايجان و بلواي تبريز را روزبروز مي نوشته است . در پايان همين صفحه ، تاريخ غرة ذيحجة 1326 به چشم مي خورد. مطالب كتاب ، پس از حمد خداوند، با نكوهش «مستبدين خوش ظاهر» و ستايش دليريهاي ستارخان اميرخيزي و باقرخان خياباني آغاز مي شود .

مطالب عمدة كتاب عبارت است از: شورش طهران در جمادي الا´خرة 1324 (ص 13)، عزيمت علما به قم و تحصن مردم در خانة وزيرمختار انگليس ، صدور فرمان مشروطه (همانجا)، درگذشت مظفرالدين شاه و به سلطنت رسيدن محمدعلي شاه (ص 15)، به توپ بستن مجلس و مسجد سپهسالار و شروع جنگ از 23 جمادي الاولي 1326 در تهران و تبريز (ص 22)، فعاليتهاي باقرخان در خيابان و ستارخان در اميرخيز (ص 24)، يادداشتهاي روزانه از وقايع تبريز كه بيشترين صفحات را دربر دارد، پيروزي مشروطه خواهان در شانزده رمضان (ص 181)، و شرح برقراري آرامش نسبي و اصلاحات مشروطه خواهان در تبريز و مرند و ديلمقان و خوي (ص 187ـ189)..

مؤلف در صفحات پاياني كتاب

، از وضع سوق الجيشي آن روزها (شوال 1326) گزارشي آگاهانه مي دهد، از جمله در بارة اقامت عين الدوله در قِزِل٧جه ميدان در نزديك تبريز و ورود سيصد سوارة قزاق به سركردگي بولكونيك با «چهار عراده توپ » به باس٧مِن٧ج ، و مي گويد «در آنجا نشسته اند تا از پردة غيب چه بيرون خواهد آمد». وي پس از بيان دلايل پيروزي انقلاب مشروطه (رجوع كنيد به ص 191ـ192)، نيز از تعداد توپهايي كه «در مدت چهار ماه در تبريز... انداخته شده » و تعداد كشته شدگان طرفين و هزينه ها و ويرانيها گزارشي آماري داده است كه ابعاد و اهميت واقعه را نشان مي دهد.


كتاب هايي در اين زمينه

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837