جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  09/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > ضرب المثل

آمدند و كندند و ...
گروه: ضرب المثل

آمدند و كندند و سوختند و كشتندو بردندو رفتند




چون قتل و نهيب و خرابي و يغما گري حديي پيدا نكند و نائره خوي درندگي و سبعيت همه كس و همه چيز را به سوي نيستي سوق دهد در چنين حالي، جواب كساني كه جوياي حال و ستفسرا احوال شوند، عبارت بالا خواهد بود.
در بيان مقصود وجوزتر از اين عبارت در فارسي نداريم، چه در اين عبارت تمام معني و مفاهيم جنايت و بيدادگري گنجانده شده است و چون با ايجاز لفظ، اعجاز معني كرده؛ رفته رفته به صورت ضرب المثل در آمده است.
چنگيز خان سر دودمان مغول كه در خونريزي و تر كتازي روي همه سفاكان و جنايتكاران روزگار را سفيد كرده بود ، بعد از عبور از شط سيحون و تصرف دو حصار زرنوق و نور در غره ذي الحجه سال 616 هجري به نزديكي دروازه بخارا رسيد و شهر را در محاصره گرفت. پس از سه روز سپاهيان محصور به فرماندهي اينانج خان، از شهر بيرون آمده به مغولان حمله بردند ولي كاري از پيش نرفت و لشكر جرار مغول آن جماعت را به سختي منهزم كردند. به قسمي كه فقط اينانج خان موفق شد از طريق آمودريا بگريزد و جان بدر برد.
اهالي بخارا چون در خود تاب مقاومت نديدند، اظطرارأ زنهار خواستند و دروازه هاي شهر را بر روي قشون چنگيز گشودند و مغولان در تاريخ چهارم ذي الحجه به آن شهر عظيم و آباد ريختند.
خلاصه در نتيجه استيلاي مغول، شهري كه چشم وچراغ تمام ماوراء النهر ومأمن ومكمن اجتماع فضلا و دانشمندان بود ، آن چنان ويران گرديد كه فراريان معدود اين شهر جز جامه اي كه بر تن داشتند چيزي ديگر نتوانستند با خود برند. يكي از بخاراييان كه پس از آن واقعه جان سالم به در برده به خراسان گريخته بود چون حال بخارا را از او پرسيدند جواب داد:« آمدند و كندند و سوختند و كشتند و بردند و رفتند.» جماعت زيركان كه اين تقرير شنيدند اتفاق كردند كه در پارسي موجز تر از اين سخن نتواند بود و هر چه درين جزو مسطور گشت خلاصه وذنابه آن ، اين دو سه كلمه است كه اين شخص تقرير كردست و قطعا به همين ملاحظه صورت ضرب المثل يافته است.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837