جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > ضرب المثل

كله اش بوي قرمه سبزي مي دهد!
گروه: ضرب المثل

اين عبارت مثلي در مورد كسي به كار مي رود كه نسبت به مقام بالاتر سخنان درشت و توهين آميزي بگويد و يا عليه مصالح كشور قيام و اقدام كند كه اعمال و رفتارش مستحق اشد مجازات باشد .

در عصر حاضر محكومان به اعدام را به وسيله چوبه دار، يا تيرباران ، يا دراطاق گازو يا روي صندلي الكتريكي اعدام مي كنند . اما در زمانهاي قديم كه حكومت مطلقه و خودكامه حكمفرما بود سلاطين و حكام و امراي هر منطقه در سياست مجرمين بسيار بي رحم و سختگير بوده اند و در كشتن افراد محكوم كه به حق يا به ناحق مورد خشم و غضبشان واقع مي شده اند روشهاي مختلف به كار مي برده اند كه در كتب تاريخي انواع و اقسام آن تفضيلاً شرح داده شده است از قبيل : سربريدن ، شكم دريدن ، شمشير به پهلو فرو بردن ، زهر نوشيدن ، زير لگد كشتن ، سنگسار كردن ، زنده پوست كندن ، شقه كردن و... يكي از روشهاي بسيار موحش و چندش آور اين بود كه محكوم بيچاره را در ديگ مي جوشاندند و يا زنده كباب مي كردند و مي خوردند

مثلاً : آستياك يا آزيدهاك آخرين پادشاه سلسله مادها به انتقام آنكه هارپاك خلاف فرمان عمل كرده نوه دختري آستياك را به قتل نرسانيده است دستور داد پسر سيزده ساله هارپاك را سر بريدند و از گوشت بدن آن طفل معصوم خوراكي تهيه كرده به پدرش خورانيدند . يا در عالم آراي عباسي آمده است كه شاه اسماعيل اول پس از غلبه بر امير حسين كياچلاوي حكمران رستمداد و فيروزكوه فرمان داد مرادبيگ جهانشاه لو از همدستان اميرحسين را سربازانش زنده كباب كردند و خوردند .

غرض از تمهيد مقدمه بالا و تنظيم اين مقاله آن است كه چون خوردن گوشت دشمن در ازمنه و اعصار گذشته معمول و متداول بوده است لذا عبارت كله اش بوي قورمه سبزي مي دهد به قول شادروان عبدالله مستوفي :« كنايه از سري است كه به علت حرفهاي درشت مستحق كندن بشود تا از آن قورمه يا قورمه سبزي ساخت .» به عبارت ديگر يعني كسي كه عليه مصالح ملك و ملت و يا ارباب قدرت قيام و اقدام كند مجازاتش اين است كه مانند ادوار گذشته كباب شود و خوراك آدمخواران گردد .

«... منشا اين اصطلاح سخيف آن است كه افراد سياسي در خطر زنداني شدن و به قتل رسيدن بودند لذا كسي كه در معقولات دخالت مي كرد خود را به خطر مرگ دچار مي ساخت و بازماندگانش پس از او بايستي مجلس تذكر برپا دارند و قورمه سبزي به مهمانان بدهند ، مانند اصطلاح بوي حلوايش مي آيد در حق افرادي كه سن آنها بسيار بالاست ... » .

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837