جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  05/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مقالات عمومي

اختراعاتي كه دنيا را متحول كرد / هانري فورد ۲
گروه: مقالات عمومي

تولد حلبي شكسته

حالا با آنكه هانري فورد در عالم اتوموبيل راني شهرت بسيار يافته بود معذالك هنوز خود را از هدف غائي فرسنگها دور ميديد و ميدانست كه براي تكميل نقائص اتوموبيل و توليد مقادير كلي از آن بقيمت ارزان و جلب اطمينان مشتريان و بازارهاي تجارت خيلي كار در پيش دارد، زيرا از طرفي هنوز بازرگانان متمول حاضر نبودند ثروت خود را براي تأسيس يك شركت اتوموبيل سازي بخطر اندازند و از طرف ديگر عامه مردم اتوموبيل را چيزي جز وسيله تفنن ميليونرها يا آلت خطرناكي براي ارضاي روح ماجراجوي قهرمانان و ورزشكاران نميدانستيد.
بالاخره هانري فورد در سن 40 سالگي موفق شد با جلب شركائي كارخانه اتوموبيل سازي مختصري تشكيل دهد. اين كارخانه در حقيقت كارگاه بزرگي بود كه 250 پا طول و 50 پا عرض داشت. هانري فورد بسمت نايب رئيس، مدير عامل، رئيس قسمت فني، سرمهندس، و ناظر در آن شروع بكار كرد. هدف اصلي شركت خيلي بزرگتر و عاليتر از آن بود كه وسايل كار و سرمايه مختصر موجود بتواند از عهده انجامش برآيد. شركت نخستين اعلان هاي خود را بدين مضمون منتشر ساخت:
« فوردموبيل وسيله نقليه ايست كه با كمال اطمينان و وفاداري روز و شب آماده بخدمت ميباشد. اين ماشين ساده و بي خطر و راحت كه يقيناً مورد تحسين كوچك و بزرگ واقع خواهد شد از ضروريات زندگي روزمره بازرگانان و كارمندان و مردان عائله دار ميباشد. قيمت آن باندازه اي ارزان تعيين شده كه هزاران هزار اشخاص از هر طبقه ميتوانند براحتي آنرا خريداري نمايند.»
ولي هنوز بيش از چند هفته از تأسيس شركت نامبرده نگذشته بود كه مانع بزرگي در كار پيش آمد. در اين هنگام كه فورد تازه شروع باحداث كارخانه اتوموبيل سازي نموده بود در حدود بيست كارخانه معتبر اتوموبيل سازي در شهر ديترويت و شهرهاي صنعتي ديگر مشغول بيرون دادن محصولات زياد بودند و براي جلوگيري از روي كار آمدن رقباي جديد تشكيل اتحاديه اي داده بودند. اين شركتها علاوه بر قدرت مالي و نفوذ در صنعت اتوموبيل سازي اسلحه موثري نيز در دست داشتند و آن عبارت بود از پروانه هائي كه هر يك از شخصي بنام جرج ب. سلدن كه در سال 1879 تقاضا نموده بود اختراع اتوموبيل بنزيني بنام وي به ثبت رسد تحصيل نموده بودند. آقاي سلدن كه وكيل دادگستري و شخص بسيار زرنگي بود در طول سالهاي اخير چون معارضي نداشت چندين بار تقاضانامه خود را تغيير داده و هريك از كشفيات جديد صنعت اتوموبيل سازي را بنام خود در تقاضانامه اش گنجانده بود بطوريكه وقتي در سال 1895 امتياز ثبتي اختراع اتوموبيل رسماً بوي تفوض شد كليه خصوصيات ماشين هاي مخترعان در آن بنام وي ذكر گرديده و حق مسلم وي شناخته شده بود.
باين ترتيب هر شركتي كه ميخواست شروع بساختن مدل اتوموبيلي كند ميبايستي ابتداء پروانه آنرا از آقاي سلدن خريداري نمايد آقاي سلدن باينطريق يكي از متمولترين مردان امريكا شده بود زيرا هر شركت اتوموبيل سازي بعنوان حق پروانه مقدار درصد از قيمت فروش هر اتوموبيل را بوي ميپرداخت و از اين وضع هم كمال رضايت را داشت زيرا اين خود وسيله مطمئني بود كه از ورود رقباي جديد در صنعت اتوموبيل سازي جلوگيري ميكرد. بهمين سبب وقتي هانري فورد شروع بساختن اتوموبيلهاي تازه اي كرد از طرف شركتهاي متعدد بوي اعتراض شد كه چون از طرف آقاي سلدن پروانه مخصوص ندارد عمل او غير قانوني است و در همانوقت اعلاني هم بيكي از روزنامه هاي ديترويت فرستادند مبني براينكه اتوموبيل هاي كارخانه فورد نوعي قاچاق محسوب ميشود و خريداران آن تحت تعقيب قانوني واقع خواهند شد.
درست در همين هنگام بود كه هانري فورد ميخواست اولين دسته اتوموبيلهاي مدل A خود را توسط واگونهاي باربري باطراف بفرستد فورد فوراً وارد ميدان مبارزه شد و در روز بعد در همان روزنامه مطالب زير را باطلاع مردم رساند: « ما از پيشروان صنعت اتوموبيل سازي بوده ايم. آقاي فورد كسي استكه اولين اتوموبيل را در شهر ديترويت براه انداخت و اين سومين اتوموبيلي بود كه آنزمان در سراسر ممالك امريكا پا بعرصه وجود نهاد. ماشيني كه آقاي فورد در سال 1893 ساخته هنوز موجود و مشغول كار است...»
تردستي و سرعت عمل هانري فورد كار را پيش برد. عده بيشماري از اهالي دتيرويت هانري فورد را مورد تحسين قرار دادند و سفارشات تازه اي براي خريداري اتومبيل به كارخانه وي فرستادند. هانري فورد براي اينكه بهمه ثابت كند اتوموبيل وي از ماشينهاي ديگر سريع السير تراست تصميم گرفت بساحل خلوت انكوربي برود و در آنجا ركورد سرعت جهاني را بشكند.
يكروز سرد زمستاني هانري فورد با زن و فرزند و مكانيسين مخصوص خود وارد شهر انكوربي شد و شروع بانجام آزمايش كرد. هانري فورد براي اينكه حداكثر سرعت را بدست بياورد مكانيسن خود را روي كاپت اتوموبيل پهلوي موتور نشاند و باو دستور داد كه با لوله لاستيكي بدرون منبع بنزين بدمد تا بنزين با فشار بيشتري وارد كار بوراتور شود و هرچه ممكن است اتوموبيل سريعتر حركت كند. در آنوقت ركورد سرعت در طول يك ميل مسافت جاده كنار دريا 41 ثانيه بود كه نصيب يكنفر راننده فرانسوي شده و هيچكس نتوانسته بود آنرا بشكند. هانري فورد با اتوموبيل خود مسافت مذكور را در 40 ثانيه و كسري طي نمود و بار ديگر نام وي صفحات روز روزنامه ها و اذهان مردم را پر كرد.
از آن ببعد اتوموبيلهاي كارخانه هانري فورد چون نان داغ روز بفروش رفت و ناچار عمليات خصمانه شركتهاي معارض نيز شديدتر و دامنه دارتر گرديد. هرگاه هانري فورد يك مدل تازه اتوموبيل بنام B، C،D، وارد بازار ميكرد شركتهاي اتحاديه اتوموبيل سازان باعتراض و مخالفت برميخاستند و بمحاكم قانوني شكايت ميكردند و هانري فورد اگر چه از دادن جواب دندان شكن و رفع تعقيب قانوني عاجز بود ولي اقلاميتوانست از خود دفاع كند و جريان امر را بدرازا كشاند يطوريكه كار اين مرافعات سالها بطول انجاميد و هانري فورد فرصت كافي يافت كه تا حد ممكن بر محصولات و رونق كارخانه خود بيافزايد.
در سال 1908 كه فقط پنج سال از تأسيس كارخانه فورد ميگذشت محصول اتوموبيلهايش چهار برابر محصول معتبرترين كارخانه اتوموبيل سازي دنيا شده بود. محل كارخانه جديد كه روز بروز بر ساختمانهاي الحاقي و وسعت و عظمت آن افزوده ميگشت درست در خارج شهر ديترويت قرار داشت. طول ساختمانهاي فولادي وبتوني آن اكنون به ميل رسيده بزرگترين كارخانه اتوموبيل سازي دنيا محسوب ميشد. بالاخره فورد بآرزوي دور و دراز خود رسيد و توانست محصولات كلي تهيه و تحويل بازارهاي دنيا دهد.
در اينوقت فورد بفكر ساختن مدل اتوموبيلهاي T افتاد. خصوصيت هاي عمده آنها اين بود كه هر نوع آلات تجملي و اضافي از آن حذف گرديده فلز آن از آلياژ سبك و محكم تازه اي بود كه وزن اتوموبيل را خيلي كمتر و در نتيجه نيرو و سرعت آنرا زيادتر ميساخت. منفعت هر دستگاه اتوموبيل بحد اقل منظور شده و قيمت فروش آن فقط 950 دلار تعيين گرديده بود. ديگر از امتيازات عمده اتوموبيل مدل T اين بود كه لاستيكهايش تا ( 000/10) ميل دوام ميآورد و مصرف بنزين آن كمتر از نصف اتوموبيلهاي ديگر بود يعني با يك گالون بنزين بعوض 10 ميل كه معمول ماشينهاي ديگر بود 22 ميل مسافت را طي ميكرد.
دشمنان و رقباي هانري فورد كه اعلانات فوق را درباره ماشينهاي مدل T مي خواندند شروع بهجو و استهزاء آن نموده انتشار دادند كه با اين مشخصات اتوموبيل مدل T هانري فورد ماشين پوسيده و مندرسي خواهد بود كه در اولين سفر از هم پاشيده خواهد شد، و براي اينكه بازار آنرا كساد كنند نام اتوموبيل تازه هانري فورد را « مدل حلبي شكسته» گذاشتند. در مقابل تمام اين بي مرحمتي ها و اتهامات وقتي اتوموبيل مدل T هانري فورد وارد بازار گرديد مردم و خريداران با علاقه و شوق وافر از آن استقبال نمودند و كم كم اين ماشين ها مشهور ترين عمومي ترين اتوموبيلهاي جهان شدند.
فورد مدل T كه در مقابل اتوموبيلهاي شكيل و ظريف و مجلل امروزي ما اسكلت مضحك و بدقواره اي بچشم ميآيد در آنوقت نظر تحسين عمومي را بخود جلب كرد. چرخهاي آن هنوز خيلي بلند و كاپت موتور آن مانند دريچه فلزي كوچكي بود. سقف اتوموبيل از پارچه و درون ان فقط براي دو نفر جاي نشستن داشت. هيچ دروپيكري سرنشينان اين ماشين را از بادو باران و خاك محفوظ نميداشت.
اما مدل T اولين بار بطرز جالبي مورد آزمايش عمومي قرار گرفت در آنوقت براي عبور سراسري امريكاي شمالي از ساحل شرق بغرب يعني مسافت چهار هزار ميل مسابقه مشكلي براي اتوموبيل ترتيب داده شده بود. در بسياري از ايالات سر راه، جاده هاي شوسه موجود نبود و اتوموبيلها ميبايستي از كوره راههاي مخصوص اسب سواري و عرابه راني عبور نمايند. بديهي است كه فقط اتوموبيلهاي بسيار محكم و پر طاقت ميتوانستند در يك چنين مسابقه اي شركت كنند. بهر طريق هنگام شروع مسابقه در شهر نيويورك فقط پنج اتوموبيل شركت كرده بود كه دوتاي از آنها مدل « حلبي شكسته» هانري فورد بود.
اتوموبيلها در ايالت ميسوري گرفتار يكهفته باران و تگرگ شديد شدند كه تمام جاده ها را تبديل به باتلاقهائي نموده بود. صدها ميل مربع زمين زير آب پوشيده شده و كاربوراتورهاي ماشين ها بجاي بنزين از آب پر بود در قله جبال كاسكيد رانندگان گرفتار برف و كولاك گرديدند و يكي از اتوموبيلهاي فرد به تخته سنگي تصادم نمود و راننده و مكانيسين آن مجبور شدند در سرماي فوق العاده تمام روز را بتعمير آن بگذرانند. اما ماشين فرد دومي بالاخره از كوههاي پر برف و جاده هاي تنگ و خطرناك آن جان بدر برد و باقيانوس كبير در ساحل غرب امريكا رسيد و پس از 22 روز تقلا و مجاهده مسابقه بزرگ را برد.
باين ترتيب اتوموبيل فورد مدل T قلب مردم امريكا را تسخير كرد و به ثبوت رساند كه كليه ادعاهاي سازنده اش واقعيت داشت. هانري فورد تصميم گرفت كه پس از آن محصول كارخانه خود را منحصر باتوموبيلهاي مدل T سازد و ضمن اعلاني اين مطلب را باطلاع عموم رسانيد.
اما از آنطرف اتحاديه شركتهاي اتوموبيل سازي در اينمدت از پا ننشسته و دعاوي خود را در محاكم جداً تعقيب نموده بود. و در همانوقت كه فورد دست بكار توليد مقادير زيادي اتوموبيلهاي مدل T زده بود رأي محكمه صادر گرديد مبني بر صحت و حقانيت امتياز آقاي سلدن و غير قانوني بودن كليه اقدامات و محصولات كارخانه هانري فورد از هنگام تأسيس اين ضربه به سخت نابهنگام و غير قابل علاج بود.
حرفاي فورد كه از موقعيت خود مطمئن شده بودند درصدد بر آمدند كه براي برچيدن و قلع و قمع بساط هانري فورد و شركائش اداره پليس را وادار سازند هر چه زودتر مأموران خود را بفرستد تا كارخانه فورد را تعطيل و مهر وموم كنند. هانري فورد فوراً عرضحالي بمحكمه استيناف فرستاد كه در رأي محكمه قبلي تجديد نظر شود و بالنتيجه از مداخله پليس جلوگيري شد و فرصت تازه اي بدست آمد.
ماههاي پراز نگراني و اضطراب سپري شد تا آنكه در سال 1911 محكمه استيناف دعوي اتحاديه را مطرود دانست و بنفع هانري فورد رأي داد. اين بار نيز هانري از مبارزه فاتح درآمد.
محصول كارخانه هاي اتوموبيل سازي هانري فورد سال بسال افزايش مييافت. در 1910 عده اتوموبيل هاي ساخت كارخانه فورد 600/18، در 5001911/34 و بالاخره در 1914 قريب ربع ميليون بود كه در سراسر بازارهاي جهان بفروش رسيد. منفعت شركت فورد در سال 1914 بالغ بر 25 ميليون دلار بود در اين وقت 50 سال از سن هانري فورد ميگذشت. پسرش ادسل بزرگ شده در دفتري نزديك اطاق پدر كار ميكرد. هانري فورد اولين اتوموبيل بنزيني خود را بهمان حال كهنه و غير مكمل بدوي در گوشه اطاق پذيرائيش در كارخانه برسم يادگار نگاهداري مينمود.

فورد مزد كارگران را دو برابر ميكند
هانري فورد در اداره امور كارخانه و تقسيم كار و تسهيل وظيفه كارگران نقشه هاي جديد و مفيد بكاربرد و اقدامات هوشمندانه و خير خواهانه بعمل آورد در 1914 فورد مدت كار روزانه كارگران را از نه ساعت به هشت ساعت تقليل داد و با استفاده از كشيك سه دسته كارگران هر يك بفاصله 8 ساعت توانست كارخانه خود را در تمام مدت شبانه روز داير نگاهدارد. در همين اوقات هانري فورد مزد كارگرانش را دو برابر ساخت و ضربه بزرگي بر قباي اقتصادي خود وارد آورد. در مورد ديگري هانري فورد اعلان كرد كه اگر فروش اتوموبيل هاي فورد در سال آينده بعدد معيني برسد مبلغ 50 دلار بهريك از خريداران آنسال تخفيف داده مسترد خواهد داشت. با اين وسايل فورد نه فقط شهرت و محبوبيت بزرگي در سراسر جهان بدست آورد بلكه نظريه باطني خود را نيز بمورد اجراء گذارد زيرا وي هميشه معتقد بود كه:
« هر كسي در دنيا بايد آنقدر پول داشته باشد كه بتواند خانه و زميني براي خود تهيه كند و اتوموبيلي بخرد.» هانري فورد حداقل بهر كارگر در روز 5 دلار حقوق ميداد باضافه سهم كوچكي از منابع كارخانه.
اتوموبيلهاي مدل T كه فورد آنرا « پيشرو» لقب نهاده بود مدت 19 سال با موفقيت تمام در بازارهاي دنيا مشتريان بسيار جلب كرده و در جاده هاي سنگ و خاكي آنزمان بصاصبان خود با كمال قدرت و وفاداري خدمت كردند پس از آن دوره اين مدل اتوموبيل ها بسر آمد. در اين مدت تعداد 15 ميليون « حلبي شكسته» ساخته شد و در بازارهاي دنيا بفروش رفت.
وقتي جنگ 1914 درگرفت مملكت امريكا تقريباً بحد اعلاي رونق و ثروت خود رسيده بود.
فورد قيمت اتوموبيلهاي مدل T را به 490 دلار تنزل داد ولي در اين ايام همواره فكر خونريزي وقتال در ميدانهاي نبرد اروپا روح او را معذب ميداشت و فورد آرزو ميكرد كه بطريقي جان و مال خود را در خدمت صلح جهاني گذارد. بالاخره هانري فورد شروع بانجام نقشه جديدي كرد كه از چندي قبل در سر پرورانده بود. وي يك كشتي مسافر بري بنام اسكار دوم اجاره كرد و عده اي از پيروان و هواخواهان خود را در آن سوار نمود و در اوايل دسامبر سال 1915 بسوي اروپا رهسپارگرديد.
روي پرچم هاي كشتي نامبرده بخطوط درشت نوشته شده بود: « با آغاز عيد تولد مسيح از سنگرها خارج شويد.». هانري فورد و اعوانش تصميم داشتند درپايتخت هاي بزرگ اروپا سفر كنند و با سياستمداران مهم عالم مذاكره نموده ايشانرا تشويق بامضاء متاركه جنگ نمايند. بدبختانه در ميان راه هانري فورد دچار سرماخوردگي سخت شد و همراهان ويرا وادار بمراجعت بديترويت نمودند. بقيه نمايندگان فورد بمسافرت خود ادامه دادند و در استكهلم و كپنهاك و لاهه سياستمداران صاحب نفوذ را ملاقات نمودند و جلسات مذاكره صلح منعقد كردند و جنگ هم بشدت تمام ادامه مييافت.
پس از اين جريان هانري فورد كه يكي از نيكوكارترين مردان جهان بوده و نسبت بطبقات كارگر و رنجبر كمال عطوفت را داشت و خدمات فراوان نموده بود نسبت باوضاع جهان و اطرافيان خود بدبين شد بطوريكه حالت روحيش برهم خورد و هميشه خيال ميكرد كه دشمنان زيادي در كمين وي نشسته اند و در پي آزاروي ميباشند. در طول چند سال مبارزات سخت با شركت هاي صنعتي و رقباي قوي پنجه خويش اين وضع روحي و خوي تازه هانري فورد روبوخامت رفت. وقتي فكر تأسيس اتحاديه هاي كارگران رواج گرفته و عموم اذهان را بسوي خود جلب كرده بود هانري فورد علم مخالفت برافراشت وي عقيده داشت كه: « در مقابل يك روز كار خوب بايد يكروز حقوق خوب پرداخت، كارگران جز اين بچيزي احتياج ندارند.» . بالاخره پس از سالها اعتصاب و آشوب وقتي در سال 1940 ادسل فورد بجاي پدر زمام امور كارخانه عظيم فورد را بدست گرفت با اتحاديه هاي نيرومند كارگران سر موافقت و مدارا پيش گرفت و گرفتاريهاي كارخانه و تأسيسات فورد را مرتفع ساخت.

يك سكه پول سياه و جزيره بي آب و علف
در طول سالهاي متمادي فقط يكبار اتفاق افتاد كه كارخانه فورد براي مدت نسبتاً طولاني تعطيل شد و آنهم موقعي بود كه اخرين اتوموبيل مدل T در سال 1927 از كارخانه خارج شد. هانري فورد اعلام داشت كه:
« با تغييرات اوضاع و احوال مملكت سليقه مشتريان نيز عوض شده و اتوموبيل هاي ظريف تر و مجلل تري مد روز گرديده و بهمين جهت شركت فورد هم محصولات جديدي مطابق ميل وسليقه مشتريان خود وارد بازار خواهد ساخت.» از آن پس هانري فورد كه اينك 64 سال از عمرش ميگذشت شروع بانجام يكي از بزرگترين اقدامات زندگيش نمود. اين عمل عبارت بود از تغيير و تعويض قسمتهاي مختلف كارخانه و ماشين آلات براي منطبق ساختن آنها با توليد اتوموبيلهاي مدل جديد. براي اينكار ميبايستي بيش از ( 090/43) تكه اسباب و ادوات كارخانه تعويض گردد و كارگران مدتي تمرين كنند تا بطرز كار جديدشان آشنا گردند. هزينه اين اقدام از صد ميليون دلار تجاوز كرد. وقتيكه سيستم اتوموبيل هاي جديد از كارخانه بيرون آمد همه تصديق نمودند كه اين ماشينها در عين آنكه شكيل و مجلل ساخته شده بودند نيز مستحكم و باصرفه و مطمئن از كار درآمدند. در اين مدت كارخانه فورد خود را مجهز ساخته بود كه محصولات ديگري از قبيل آمبولانس، اتوموبيل باري كوچك، كاميون و بخصوص تراكتور نيز تهيه نمايد و بسياري از آنها در ممالك مختلف دنيا مورد توجه قرار گرفته بازار خوبي بدست آورد.
چون جنگ دوم جهاني در 1941 ممالك متحده امريكا را نيز بآتش كشيد كارخانه عظيم فورد با فعاليت تمام شروع بساختن تجهيزات موتوري كرد و تعداد بيشماري جيپ و هواپيما و كشتي تقديم آرتش امريكا نمود. سپس فورد شروع بساختن يك كارخانه جديدي بنام « ويلوران» نمود كه در نوع خود عظيمترين كارخانه جهان بشمار آمد و آنرا براي ساختن بمب افكن هاي غول آسا اختصاص داد. بعداً چون آرتش آمريكا بمقداري تانك احتياج داشت هانري فورد يك قسمت از كارخانه قديمي خود را براي ساختن تانكهاي سنگين آماده كرد.
هنگاميكه هانري فورد 79 ساله بجديت تمام سر گرم توليد محصولات جنگي براي دولت امريكا بود ادسل فورد فرزند وي پس از يكسال ناخوشي دارفاني را بدورد گفت ولي نسل جواني كه از او بوجود آمده بود اينك بزرگ شده و ميتوانست بجاي ادسل زمام امور امپراطوري صنعتي پدر بزرگ را كه معادل 500 ميليون ليره ارزش داشت بدست گيرد. پس از جنگ هانري فورد در سن 81 سالگي از كار كناره گرفت و به خانه ييلاقي خود در ناحيه « ديربورن» رفت و هانري فورد دوم نوه پسريش بجاي وي نشست.
در اين محل چندي قبل از فرا رسيدن مرگ يكروز هانري فورد با يكي از نتيجه هاي خود كه پسري چند ساله بود در باغ منزل گردش ميكرد ناگهان چيزي از دست كودك بر زمين افتاد و لاي علف ها ناپديد گشت. هانري فورد پرسيد:
چه بود افتاد؟
هيچي. يك سكه پول سياه از دستم افتاد و گم شد.
هانري فورد بدون آنكه چيزي بگويد خم شد و مدتي لاي علف ها را گشت تا بالاخره سكه را بازيافت و آنرا به پسرك داد، سپس هر دو براه افتادند. پس از طي چند قدم كودك پرسيد:
بابا بزرگ، آيا راست است كه شما متمولترين مرد روي زمين هستيد!
شايد راست باشد.
عجب! پس چرا براي يك سكه پول سياه خود را زحمت داديد و آنرا براي من پيدا كرديد؟
پسر عزيزم، اگر روزي در يك جزيره دور افتاده ولم يزرع گم شوي تمام اسكناس هاي دنيا كوچكترين فايده و مصرفي برايت نخواهد داشت، اما اين سكه يك قطعه فلز است و خيلي بدرد خواهد خورد. مثلاً ميتواني آنرا با سنگ بصورت ابزار كاري در آوري يا از آن يك نوك نيزه بسازي. اين پول سياه مهم است چونكه يك شيئي است، مس است، در حاليكه اسكناسهاي كاغذي كه نماينده چيز ديگري ميباشند از خود وجودي ندارند و در بيابان بي آب و علف بكار نميايند. پس هيچوقت سكه پول سياه را گم نكن شايد روزي در يك جزيره دور افتاده بي آب و علف محتاج آن شوي.

قسمت قبل   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837