جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  28/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > روانشناسي عمومي

سويشينگ ۱
گروه: روانشناسي عمومي
نویسنده: مهدي مجردزاده كرماني

شيوه هاي ان. ال پي
رفع سريع دشواريهاي رواني
درمان سريع ناخن جويدن ، سيگار كشيدن، وسواس، چاقي،ترك عادت، تغيير شخصيت....



امروزه به كمك ان. ال. پي كه يكي از علمي ترين مكتبهاي روان شناسي است، بسياري از كارهاي روان درماني آسان شده است. يك درمانگر باتجربه واقعا مي تواند در عرض كمتر از يك ساعت انواع ترسهاي واهي نظير ترس از تاريكي ، ارتفاع، تنهايي ، يا ترس از بيماري ، مرگ، مرده، فضاهاي تنگ( آسانسور، درهاي بسته...)، ترس از جانوران( سوسك، موش، سگ...) ترس از سخنراني يا رويارويي با اشخاص معين، سوار شدن به وسايل نقليه نظير هواپيما، ويا عوارض ناشي از حوادث و وقايع تلخ و خاطره هاي نا خوشايند(حوادث رانندگي، سيل ، زلزله، مرگ نزديكان...) را از ميان ببرد.

ان. ال پي براي انواع تغيير عادتها ، وسواس و وسوسه ، و تغيير شخصيتها از شيوه اي به نام سويشينگ استفاده مي كند كه قبلا نيز در كتابها با عنوان " شيوه ي جايگزيني " مطرح شده است. روش سويشينگ ، نوعي كار كردن بر روي ضمير نا آگاه است.

درمانگر فقط صحبت مي كند و درذهن مراجعه كننده تصوير هايي را پديد مي آورد. اين شيوه هيچ نوع ضرر و زياني در بر ندارد، اما منافع آن بسيار است و همچون آچار فرانسه مي توان از آن براي منظورهاي گوناگون استفاده كرد. سويشينگ داراي سه عنصر يا عامل اصلي است :

تصوير اوليه يا تصوير پايه كه معمولاٌ به صورت " خود احساس " و برگرفته از وضعيت موجود شخص است.

تصوير نهايي يا تصوير مطلوب كه معمولا به صورت " ديگر احساس" و در بر دارنده ي صفات و خصلتهاي مورد نظر شخص است.

ايجاد ارتباط يا حالت تداعي ميان اين دو تصوير.

الف- تصوير پايه

اين تصوير ، حالت موجود شخص در وضعيتي است كه به زودي عمل يا عادت نا خواسته ونا مطلوب را انجام خواهد داد. بهتر است شخص را واداريم كه عملاٌ آن كار را آغاز كند.
مثلاٌ اگر مي خواهيم كه شخص ناخن جويدن را ترك كند ، از او مي پرسيم " به چه ترتيب ناخنتان را مي جويد؟ لطفاٌ نشان دهيد." و همين كه خواست واقعاٌ ناخن خود را بجود مانع مي شويم و كار را متوقف مي كنيم. سپس مي خواهيم كه آن حالت را در ذهن نگاه دارد. يا اگر مي خواهيم سيگار كشيدن كسي را ترك دهيم ، از او مي خواهيم كه سيگاري روشن كند. طرف پاكت سيگارش را بر مي دارد، سيگاري از آن خارج مي كند و بين لب مي گذارد. سپس با فندك يا كبريت سعي مي كند آن را روشن كند. در اين لحظه او را متوقف مي كنيم. مي گوييم :" كافي است. حالا بي حركت باشيد. آيا بوي سيگار را حس مي كنيد؟ رنگ سفيد نوك سيگار را مي بينيد؟ دستتان را در حال روشن كردن سيگار مشاهده مي كنيد؟ اين تصوير را فراموش نكنيد. اين تصوير شماره يك است. هر وقت گفتم تصوير شماره يك ، اين را در نظر مجسم كنيد."

ب- تصوير مطلوب

اين تصوير همان شخص را در بهترين حالت ممكن نشان مي دهد. تصوير به صورت "ديگر احساس" ، يعني به شكلي است كه آن شخص خودش را هم در تصوير مشاهده مي كند. اما در حالتي است كه آن عمل نا پسند را ترك كرده است.
مي توانيم هر خصلت مطلوبي را كه لازم باشد به اين تصوير بيفزاييم. تصوير ، شبيه عكس يا فيلمي است كه در مناسبترين حالت از آن شخص گرفته باشند. به او مي گوييم:" فرض كنيد پس از ترك اين عادت نا پسند ، در يك ميهماني با شكوه شركت كرده و در ميان جمعي نشسته ايد و كسي از شما عكس گرفته است.
عكس ، كاملاٌ رنگي است و شما بسيار زيبا و خوش لباس هستيد . نگاه شما به ديگران با محبت است و ديگران نيز با نگاهشان شما را تاٌييد مي كنند و لبخند ميزنند. شما همچون ستاره ي درخشاني در ميان جمع مي درخشيد. بعضي از افراد مشغول انجام همان عمل ناپسند هستند( مثلاٌ كشيدن سيگار) ، ولي شما با نگاهتان آنها را سرزنش نمي كنيد .
اكنون كه به اين عكس مي نگريد ، مي دانيد كه اين شخص ( يعني همان شمايي كه در ميان جمع نشسته است) فردي با شخصيت و نيرو مند است و ترك آن عادت نا پسند برايش مشكل نيست. او داراي تواناييهاي فراواني است. اين تصوير را به همين صورت در ذهن داشته باشيد. اين تصوير شماره دو است. هر وقت گفتم " تصوير شماره دو " اين عكس را در نظر بياوريد."

ارتباط يا تداعي

در اين مرحله سعي مي كنيم ميان تصوير پايه و تصوير مطلوب، رابطه اي پديد آوريم ، به طوري كه با مشاهده ي تصوير پايه ، بي درنگ تصوير حالت مطلوب در ضمير نا آگاه شخص تداعي شود. براي اين منظور ، به شخص مي گوييم چشمانش را ببندد و تصوير شماره يك را در نظر خود مجسم سازد. سپس به او مي گوييم :
" تصوير شماره يك را تشكيل دهيد. ضمن مشاهده ي آن توجه داشته باشيد كه اين حالت چقدر در نظرتان نا مطلوب است. حالا از نقطه اي در دور دست، مستطيل بسيار كوچك تيره رنگي در تصوير ظاهر مي شود كه به سرعت به طرف شما مي آيد و بزرگ مي شود. اين همان تصوير شماره دو است كه ناگهان تمام ميدان ديدتان را پر مي كند. همزمان با بزرگ شدن آن، تصوير شماره يك به سرعت كوچك و به مستطيل كوچكي در دوردست تبديل مي شود."

اين كارها بايد با سرعت انجام شوند و لذا نياز به نوعي تكيه گاه ذهني دارند. براي اين منظور ، از صدا استفاده ميشود. مثلاٌ مي توانيد كلمه اي نظير "سويش" يا " ويژ" يا " فوت" را تلفظ كنيد. به مراجعه كننده بگوييد :" هر وقت من كلمه ي < ويژ... > را تلفظ كردم بلافاصله تصوير اول كوچك و دور مي شود و به جاي آن تصوير شماره دو بزرگ مي شود و تمام صفحه ي ذهن را پر مي كند.

نمونه ي عملي

علي پسر پانزده ساله اي است كه غالباٌ انگشتش توي دهانش است و گوشه ي ناخنهايش را با دندان مي جود. درمانگر جزئيات تصوير شماره ي يك و شماره ي دو و نحوه ي جايگزيني آن دو را توضيح مي دهد و آن گاه مي گويد :
" حالا چشمهايت را ببند و تصوير شماره يك را در نظرت مجسم كن... تصوير شماره يك ... ويژ... به تصوير شماره دو دقت كن... چشمها را بازكن تا صفحه ي ذهنت پاك شود... حالا تصوير شماره يك... ويژ... تصوير شماره ي دو ... چشمها باز... چشمها بسته..." درمانگر عمل سويشينگ يا جايگزيني دو تصوير را پنج نوبت با سرعت انجام مي دهد و هربار كمي به سرعت عمل مي افزايد .

آزمايش

پس از اجراي شيوه ي سويشينگ ، درمانگر نتيجه ي كار را آزمايش مي كند. البته بايد يكي دو دقيقه بگذرد تا سويشينگ جا بيفتد. درمانگر راجع به مدرسه و وضع درسي پسر سوال مي كند. بعد، از پسر مي خواهد كه ناخنش را بجود . پسر دستش را به طرف دهانش مي برد.
اما پيش از آن كه شروع به جويدن ناخن كند آن را از دهان دور مي نمايد و سرش را پايين مي اندازد. زير لب مي گويد " از اين كار ، ديگر خوشم نمي آيد." درمانگر لبخند مي زند . كار سويشينگ با موفقيت انجام شده است.

براي كسب اطلاعات بيشتر و يا تعيين وقت مشاوره( در زمينه هاي ترس واهي ،خاطره تلخ، ترك عادت ، وسواس و نظاير آن) با شماره 88031698 تماس بگيريد.

   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837