جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > روانشناسي عمومي

سويشينگ ۲
گروه: روانشناسي عمومي
نویسنده: مهدي مجردزاده كرماني

ترك سيگار با شيوه هاي ان. ال. پي
آيا مي توان هر نوع عادت نا پسند را با سرعت برطرف كرد؟

در بخش اول گفتيم كه شيوه ي سويشينگ شامل سه عنصر يا عامل اصلي است :
اول تصويري كه شخص از وضعيت موجود خود دارد كه آن را حالت پايه مي ناميم. دوم تصويري كه از " خويشتن دلخواه" در نظر دارد كه آن را حالت مطلوب مي ناميم. سوم نحوه ي خاص جايگزيني اين دو تصوير ، به طوري كه حالت پايه بلافاصله حالت دلخواه را در ذهن تداعي كند.
در شماره ي پيش كاربرد اين شيوه را براي رفع عادت جويدن ناخن توضيح داديم. در اين شماره ترك عادت كشيدن سيگار را با اين روش توضيح مي دهيم. در اين جا توجه به چند نكته ضرورت دارد:

اول اين كه شخص بايد خواهان ترك باشد و كشيدن سيگار براي او فوايد جانبي يا خيالي نداشته باشد. از او بپرسيد چرا سيگار مي كشد و اگر گفت براي رفع عصبانيت اين كار را مي كند، توضيح دهيد كه كشيدن سيگار راه خوبي براي رفع حالت خشم نيست و براي اين منظور ، حتي نوشيدن يك ليوان آب سرد بهتر و موثر تر است.

دوم اين كه به وي يادآور شويد كه اجراي اين شيوه كاملاٌ بدون خطر و بي ضرر است. حتي پس از اجراي سويشينگ ، چنانچه شخص مايل باشد باز هم مي تواند سيگار بكشد.

سوم اين كه سويشينگ ، بر قراري يك امكان تازه براي ضمير نا آگاه شخص است. پس از اجراي آن، ضمير نا آگاه شخص دست از وسوسه ي مرتب او بر مي دارد و حتي در اين مورد به او هشدار مي دهد.

نتيجه ي كلي اين است كه ميل وي به كشيدن سيگار كم مي شود و يا به كلي از ميان مي رود. در بسياري از موارد ، پس از اجراي اين شيوه ، شخص براي هميشه سيگار را ترك مي كند ، و در بعضي از موارد تعداد سيگارهاي مصرفي وي به شدت كم مي شود ، و سپس در روزهاي بعد بازهم اين كاهش ادامه مي يابد تا به كلي ترك شود.

اكنون به توضيح شيوه ي سويشينگ در مورد ترك سيگار مي پردازيم .

الف- حالت پايه

درمانگر از مراجعه كننده مي خواهد كه در حضور او سيگارش را روشن كند.
مراجعه كننده پاكت سيگار را بر مي دارد و سيگار را از آن خارج كرده ميان دو لب مي گذارد. سپس سعي مي كند با فندك يا كبريت آن را روشن كند. در اين جا درمانگر دخالت و كار را متوقف مي كند. مي گويد :
" لطفاٌ دست نگه داريد. به اين حالت دقت كنيد . شما هم اكنون بخشي از سيگاري را كه بين لبها گذاشته ايد، مي بينيد. به شكل آن توجه كنيد. اين سيگاري است كه مي خواهيد تا چند لحظه ديگر روشن كنيد. حتي ممكن است بوي اين سيگار را احساس كنيد. در حالي كه مي دانيد سيگار بيش از هفتاد نوع ضرر دارد و حتي يك فايده هم ندارد. اين تصوير را در نظر داشته باشيد. بعد از اين آن را " تصوير شماره يك " خواهيم ناميد . هروقت نام آن را بردم اين حالت را در نظر مجسم سازيد."
نكته ي مهم يراي درمانگران: جمله ي بالا را چندين بار بخوانيد و در ساختار آن دقت كنيد. حتي كوچكترين تغييري كه در كلمه هاي آن بدهيد، ممكن است نتيجه را تغيير دهد. مثلا اگر توجه شخص را به دست راستش جلب كنيم، چنانچه بعدها سيگار را با دست چپ روشن كند ممكن است سويشينگ عمل نكند. يا اگر به فندك دقت كند ممكن است بعداٌ سيگار را با كبريت روشن كند. يا سيگار روشن را از دست ديگري بگيرد....

ب …#34; حالت مطلوب

درمانگر سعي مي كند حالت دلپذير و دلخواهي را كه كلاٌ خيالي و مربوط به بعد از ترك سيگار است در نظر وي مجسم سازد. اين حالت در ابتدا به صورت " خود احساس" توضيح داده مي شود ، اما در هنگام انجام سويشينگ بايد حتماٌ به صورت "ديگر احساس " ديده شود. در موقع سويشينگ ، اين تصوير، برخلاف تصوير پايه، در ابتدا " دور …#34; تيره …#34; و كوچك " است ، اما به سرعت به تصويري " نزديك …#34; رنگي …#34; و بزرگ" مبدل مي شود. به گفته هاي درمانگر توجه كنيد:

" فرض كنيد كشيدن سيگار را ترك كرده ايد. بهترين لباستان را پوشيده و در يك مجلس ميهماني نشسته ايد و به علت ترك كردن سيگار ، رنگ پوست و لبهايتان زيباتر شده و توجه ديگران را جلب كرده است. در اين مجلس عكاس حرفه اي زبر دستي عكس بسيار زيبايي از شما گرفته است. وقتي اين عكس را تماشا مي كنيد غرق غرور و افتخار مي شويد. بعضي از افرادي كه در اطراف شما نشسته اند ، در حال كشيدن سيگار هستند و شايد در دل به شما كه موفق به ترك شده ايد غبطه مي خورند، اما نگاه شما به آنان تحقير آميز نيست، بلكه با كمال ادب و مهرباني با آنها رفتار مي كنيد. وقتي به " شما" يي كه در تصوير است نگاه مي كنيد ، متوجه مي شويد كه اين "شما" صاحب قدرت و تواناييهاي بسياري است و ترك سيگار براي او كار راحتي بوده است. اين "شما " مي داند كه تنش بوي نامطبوع سيگار نمي دهد و مي داند كه مصرف سيگار باعث حواس جمعي و رفع عصبانيت نمي شود و مي داند چه چيزهاي خوب و بي ضرري را مي تواند جايگزين كشيدن سيگاركند.

اين تصوير را خوب تماشا كنيد. اين را " تصوير شماره ي دو" مي ناميم. هروقت به شماره ي دو اشاره كردم اين تصوير را در نظر بياوريد."

ج …#34; ايجاد ارتباط …#34; تداعي

اين مرحله كه مرحله ي اصلي سويشينگ است بايد پنج بار تكرار شود. درمانگر پيش از آغاز كار ، جزئيات اين مرحله را تشريح ميكند و سپس به اجراي تكنيك مي پردازد. پس از هر فرمان چند ثانيه مكث مي شود. اين مكثها را با سه نقطه نشان مي دهيم :

" اكنون تصوير شماره يك را به صورت خود احساس در نظر بياوريد. به نوك سيگاري كه زير لب داريد توجه كنيد. از نقطه اي واقع در دوردست مستطيل بسيار كوچك سياهرنگي ظاهر مي شود و به طرف شما مي آيد. اين همان تصوير شماره دو است كه شما را در مجلس مهماني نشان مي دهد. همزمان با نزديك شدن اين تصوير ، تصوير شماره يك كوچك و دور و تيره مي شود و تصوير شماره دو ناگهان جاي آن را مي گيرد و تمام صفحه ي ذهن و ميدان ديدتان را پر مي كند.
اين عمل بايد به سرعت انجام شود...با اين صدا...ويژ....( ويژ را كاملاٌ كشيده تلفظ مي كند) چند ثانيه تصوير خودتان را تماشا و سپس آن را پاك كنيد. به جاي پاك كردن تصوير ، مي توانيد چشمان خود را باز كنيد."
درمانگر شخص را وا مي دارد كه كار را پنج نوبت تكرار كند. مي گويد:
" حالا در ذهن خود تصوير شماره يك را تشكيل دهيد... ويژ... تصوير شماره دو را ببينيد... حالا چشمانتان را باز كنيد... حالا چشمانتان راببنديد... تصوير شماره يك... ويژ ... تصوير شماره دو ... چشمها باز ... چشمها بسته... حالا تصوير شماره يك... "
اين كار تا پايان نوبت پنجم ادامه پيدا مي كند. سپس مراجعه كننده چشمانش را باز وكمي استراحت مي كند.

د - آزمايش

پس از انجام سويشينگ درمانگر چند دقيقه با مراجعه كننده خوش و بش مي كند تا سويشينگ به اصطلاح ، جا بيفتد. آنگاه به امتحان شخص مي پردازد تا معلوم شود كه آيا شيوه ي به كار گرفته شده تا چه حد موثر بوده است. درمانگر از شخص مي خواهد كه سيگاري را روشن كند و بكشد و خود به نظاره ي رفتار او مي نشيند. اگر كار سويشينگ به درستي انجام شده باشد ، معمولاٌ شخص براي روشن كردن سيگار مشكل پيدا مي كند و نمي تواند كار را انجام دهد. يا مي گويد " علاقه اي به كشيدن سيگار ندارم" و درمانگر اطمينان مي يابد كه سيگار ترك شده است.

اگر كار به خوبي انجام نشده باشد ، مانعي ندارد كه مرحله ي سويشينگ تكرار شود. اما اگر با ده بار تكرار باز هم نتيجه به دست نيايد ، تكرار بيشتر هم نتيجه بخش نخواهد بود و بايد از شيوه هاي ديگر (مثلاٌ شيوه ي رفع الزام و وسوسه) استفاده شود.

براي كسب اطلاعات بيشتر و يا تعيين وقت مشاوره ( در زمينه رفع انواع ترس ، خاطره هاي تلخ ، رفع انواع وسواس و وسوسه، وترك انواع عادتها) با شماره 88031698 آقاي كرماني تماس بگيريد.

قسمت قبل   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837