جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مقالات عمومي

نمايشگا هاي موسمي و خلأ تبليغات و پخش كتاب
گروه: مقالات عمومي
نویسنده: نيايش سرامي

نمايش‌گاه‌هاي استاني كتاب در مراكز استان‌ها كه با تلاش مسوولان موسسه‌ي نمايش‌گاه‌هاي فرهنگي ايران از سال 72 تاكنون برگزار شده است اكنون از 130 نيز گذشت.

در دولت تازه نيز با افزايش فراواني نمايش‌گاه‌ها مواجه بوده‌ايم. از سال 86 به اين سو در هر سال 24 نمايش‌گاه برگزار شده است.
اين نمايش‌گاه‌ها با عرضه‌ي كتاب با تخفيف قابل توجه براي مخاطبان خويش همواره مورد توجه اقشار گوناگون جامعه بوده‌اند و موقعيت خوبي براي خريد به شمار مي‌آيند .
با توجه به گستردگي جغرافيايي كشورمان و نبود سيستم كارآمد پخش كتاب، تاكنون نمايش‌گاه‌هاي استاني كتاب گاهي خلأ تبليغات و پخش كتاب را به گونه‌اي بدوي و نه قطعي حل كرده است. به گمانم به شيوه‌اي كتاب به ميان مردم رفته است، چندي پيش احسان الله حجتي مدير عامل موسسه‌ي نمايش‌گاه‌هاي فرهنگي اعلام داشت كه اين نمايش گاه‌ها توانسته‌اند مشكل پخش كتاب در كشور را حل كنند، چنين سخن ساده انگارانه‌اي از زبان يك مدير فرهنگي با سابقه‌ي كشور گوياي برخورد رسانه‌اي و تبليغي با فرهنگ است.

گفتمان يك مدير فرهنگي بايستي مبتني بر آمار، ارقام و بررسي‌هاي علمي و موشكافانه باشد، چطور ممكن است پخش منطقه‌اي با نمايش‌گاهي كه در بهترين حالت سالي يك بار در مركز استاني برگزار مي‌شود سامان بگيرد؟

نمايش‌گاه اگرچه مردم را با كتاب آشتي مي‌دهد اما امكان عرضه‌ي دايمي را براي كتاب خوانان فراهم نمي‌كند، به همين دليل نمي‌تواند يك تلاش قطعي اثرگذار براي رونق كتاب‌خواني باشد.

حل هر مشكلي با برنامه‌ريزي كوتاه مدت و بلند مدت، بر روي مولفه‌هاي خرد وكلان آن صورت مي‌پذيرد، جز اين هر تلاشي تيري است بي‌هدف و بي‌سرانجام.

تا آنجا كه كاويده‌ام هيچ پژوهشي در مورد كاركردهاي كوتاه‌مدت و بلندمدت اين نمايش‌گاه‌ها در دست نيست، هيچ سنجشي در مورد اين كه چنين نمايش‌گاه‌هايي تا چه ميزان و چگونه بر كار كتاب فروشي‌هاي منطقه‌اي به عنوان مراكز ثابت و دايم تبادل كتاب اثر مي‌گذارند، نشده است. آيا يارانه‌ها كامل و مستقيم به مخاطبان خويش مي‌رسند؟ يا...

تاكنون پس از 130 بار برگزاري نمايش‌گاه استاني چه ميزان به چشم‌انداز برگزاري اين نمايش‌گاه‌ها نزديك شده‌ايم؟ آيا در اين ارتباط با چشم‌اندازي ترسيم شده است؟ يا فقط برگزار مي‌كنيم كه كرده باشيم!

به تازگي در دو نمايش‌گاه استاني كتاب شركت‌ كردم: نمايش‌گاه‌هاي ساري و همدان

چند نكته در مورد اين نمايش‌گاه‌ها گفتني است كه كوتاه مي‌گويم:

1. سطح محتوايي كتاب‌هاي نمايش‌گاه پايين است و اين خود نشانه‌ي كيفيت محتوايي توليد كتاب در كشور است.

2. ساز و كار انتخاب ناشر در نمايش‌گاه برايم مورد پرسش است، چه كساني مي‌آيند، چگونه و كدام‌ها نمي‌آيند و چرا؟

3. كتاب‌هاي بسياري در غرفه‌ها تكراري است. به همين دليل آمار تعداد عنوان‌هاي موجود در اين نمايش‌گاه‌ها مخدوش با نظر مي‌آيد.

4. بخش‌هاي جنبي نمايش‌گاه‌ها يك سويه‌اند و در جذب مخاطب ناكارآمد.

5. برخي از كتاب‌هاي داراي مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در نمايش‌گاه جمع‌آوري مي‌شوند. چرا؟

به هر روي اميدوارم كه لايحه‌ي توزيع كه اكنون در دست تدوين است و رخ‌داد خجسته‌اي است، با نگاهي كلان نگر به موضوع كتاب و كتاب‌خواني بپردازد تا از دل آن بخشي از مشكل صنعت نشر حل شود.

بايد به ياد داشته باشيم كه هر مؤلفه‌اي از كار نشر به زنجيره‌ي بزرگ كتاب پيوند دارد و به‌سازي وضع هر يك منوط به به‌سازي ديگر عامل‌هاست و صنعت نشر پيش‌رو خود نتيجه‌ي درگيري و تعامل كارآمد يكايك اجزاي كار نشر است. پديدآوري كه سامان نباشد، نمي‌توان به پخش سامان يافته اميدوار بود و...

سخن پاياني گمانه‌اي است براي بهبود و تقويت پخش كتاب:

شايد به جاي برگزاري نمايش‌گاه‌هاي استاني، تقويت كتاب فروشي‌ها و كتاب‌خانه‌هاي منطقه‌اي كار نتيجه‌دارتري باشد.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837