جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  09/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > روانشناسي عمومي

فرزندان و اقتصاد خانواده

گروه: روانشناسي عمومي
نویسنده: آنتوان ماكارنكو
منبع: گفتارهايي در باره تربيت فرزندان

بسياري از والدين فكر مي‏كنند كه وظيفه تربيتي آنان صرفا در زمان‏هايي است كه آنان با فرزندان‏شان به بحث و گفتگو مي‏نشينند يا بازي‏ها و مناسبات‏شان را با اطرافيان جهت‏دار مي‏نمايند.
اما فرزندان نه تنها بايد افرادي شرافتمند باشند بلكه لازم است مديراني خوب و شرافتمند نيز باشند. به همين دليل توجه به اقتصاد در خانواده زمينه بسيار مناسبي براي پرورش خصوصيات مهم اخلاقي در مديران آينده جامعه است.

با رهبري صحيح و بجا در اقتصاد خانواده، خصوصيات جمع‏گرايي، صداقت، دلسوزي، صرفه‏جويي، مسئوليت‏پذيري، استعداد سمت‏گيري و ديگر خصوصيات مثبت رشد و پرورش مي‏يابد.

هر گاه بچه‏ها از محل عايدي خانواده خود اطلاعي نداشته باشند و عادت كنند صرفا نيازمندي‏هاي خود را مرتفع سازند و به نيازمندي‏هاي ساير اعضاي خانواده بي‏اعتنا باشند، صرفا مصرف‏كنندگان حريصي خواهند بود كه بعدها مي‏توانند هم براي خود و هم براي جامعه زيان‏هاي جبران‏ناپذيري به بار بياورند.

از طرف ديگر، اگر پدر و مادرها فقط در اين انديشه باشند كه فرزندشان خوب بخورد، خوب بپوشد و در يك كلام همه چيز داشته باشد، در عين حال خود را از ضروري‏ترين چيزها محروم سازند، ناآگاهانه توقعات فرزندان را بالا برده‏اند. آنان از نيازهاي والدين‏شان بي‏اطلاع مانده و تنها راه ارضاي اميال خود را خواهند شناخت. اين شيوه تربيتي بسيار نادرست و زيان‏آور بوده و پدر و مادر قبل از هر فرد ديگري از اين تربيت ناصحيح در رنج و عذاب خواهند بود.

به همين دليل:
1ـ بچه‏ها بايد از محل كار والدين، حرفه آنان و دشواري‏هاي شغل‏شان آگاهي داشته باشند.

2ـ بهتر است والدين فرزندان خود را با برخي از همكاران‏شان آشنا كنند.

3ـ اگر مادر، خانه‏دار است بچه‏ها بايد اهميت وظايف، كار و زحمات خانه‏داري را بدانند و به آن احترام بگذارند. بچه‏ها بايد بدانند كه كارهاي خانه به زحمت و تلاش فراوان نياز دارد.

4ـ بچه‏ها بايد احتياجات عمومي و مشترك خانواده مانند فرش، راديو، تلويزيون، كتاب و ... را تشخيص داده و ياد بگيرند از بعضي نيازهاي خود جهت رفع نيازهاي ديگر اعضاي خانواده صرف نظر نمايند.

5ـ بهتر است بچه‏ها با بودجه خانواده آشنا باشند و از مقدار حقوق و يا دستمزد والدين خود آگاهي يابند.

6ـ نبايد به بچه‏ها اجازه داد كه اگر وضع مالي خانواده رضايت‏بخش است او به خود ببالد و به اصطلاح لاف ثروت‏شان را بزند. در چنين خانواده‏هايي كه از رفاه نسبي بيشتر و بهتري برخوردارند، بهتر است پول‏ها صرف نيازهاي عمومي خانواده بشود. به عنوان مثال خريد كتاب بهتر از خريدن لباس اضافي است.

7ـ اگر خانواده‏اي به دلايل مختلف نيازهاي خود را به زحمت برآورده مي‏كنند، بچه‏ها بايد بدانند كه انسان‏ها در تلاش و كوشش بيشتر براي معاش حلال و بهبود زندگي، بيشتر احساس غرور مي‏كنند تا در پول اضافي و ثروتي كه بدون دردسر به دست آمده است.
در چنين خانواده‏هايي بايد بردباري، تلاش در راه آينده‏اي بهتر، گذشت و مساعدت را تبليغ و پرورش داد. والدين هرگز نبايد در مقابل بچه‏ها از وضع زندگي خود بنالند و يا شكايت كنند. بر عكس آنها بايد خود را خوشبخت نشان بدهند و براي بهبود معيشت خانواده تلاش و روزهاي بهتري را براي خود و خانواده آرزو نمايند.

8ـ وسايلي كه مورد نياز زندگي خانواده هستند به تدريج فرسوده و كهنه مي‏شوند كه بايد وسايل جديد و نو جانشين آنها شوند. از طرف ديگر وسايل جديد را بايد خريد.
بنابراين لازم است از درآمد خانواده مبلغي پس‏انداز شود. همچنين لازم است بچه‏ها بياموزند كه از وسايل زندگي به طور عاقلانه‏اي استفاده نمايند و نسبت به وسايل مشترك و عمومي خانواده دلسوزي لازم را از خود نشان بدهند.

9ـ ملاحظه‏كاري را بايد در بچه‏ها تقويت نمود. ملاحظه‏كاري جنبه خاص دلسوزي است. دلسوزي بيشتر در افكار و تصورات انسان‏ها تجلي مي‏يابد اما ملاحظه‏كاري در عادات ظاهر مي‏شود. بچه‏ها بايد قادر باشند و ياد بگيرند بدون اينكه لوازم و وسايل خانه را كثيف كنند يا بشكنند، از آنها استفاده نمايند.

10ـ حس مسئوليت‏پذيري در بچه‏ها را بايد بالا برده و تقويت نمود. حس مسئوليت‏پذيري يعني اينكه هر گاه چيزي در اثر قصور يا اشتباهي خراب يا از بين رفت، انسان بي‏آنكه مجازات شود، احساس خجالت و شرمساري نمايد.
بنابراين نبايد بچه‏ها را براي خراب كردن يا از بين بردن سهوي وسايل خود و خانواده، مجازات يا تهديد نمود. بچه‏ها بايد از بي‏احتياطي‏شان، خودشان قلبا احساس تأسف كنند. اين مهم نيز با صحبت كردن و توضيح دادن به بچه‏ها ميسر خواهد شد.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837