جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مقالات عمومي

توصيه هاى غذايى براى شب امتحان
گروه: مقالات عمومي
نویسنده: صدف كوهكن

تحقيقات و مطالعات جديد حاكى از آن است كه چنانچه كودكى با رژيم غذايى نامناسب و ناكافى تغذيه شود، تاثيرات سوئى بر قابليت فراگيرى كودك، تمركز حواس و هوشيارى وى بر جاى مى ماند.

به خوبى روشن شده است كه سوءتغذيه «پروتئين _ انرژى» اختلالى است كه در اثر كمبود مواد مغذى گوناگون به وجود مى آيد و قادر به مخاطره انداختن سلامت مغذى و قدرت حافظه و يادگيرى است. حتى كمبود هاى تغذيه اى كوتاه مدت نظير «حذف يك وعده غذايى» مثل صبحانه يا گرسنگى كوتاه مدت قادر به ايجاد افت تحصيلى است.
بنابراين صبح ها با بيدار كردن به موقع كودكانتان فرصتى را فراهم آوريد تا صبحانه كاملى را ميل كنند. متاسفانه صبحانه كه مهم ترين وعده غذايى است در كشور ما بسيار سهل انگارانه ترك مى شود و آزمايش ها نشانگر آن است كه كودكانى كه قبل از مدرسه به صرف صبحانه مى پردازند، توان يادگيرى و تمركز در آنها به شكل چشمگيرى افزايش نشان مى دهد.از آنجايى كه راهكار هاى تغذيه اى به خوبى قادر به تامين اين مواد مغذى است بر آن شديم تا علاوه بر ذكر مواد غذايى سرشار از ويتامين و مواد معدنى (Vitamin & mineral) [همان ريزمغذى ها] كه قادر به ارتقاى قدرت حافظه يادگيرى و توان مغزى هستند، به مواردى كه سبب كاهش استرس و اضطراب در كودكان و نوجوانان و كلاً دانش آموزان در زمان امتحان مى شود، بپردازيم.
در زير به مواد غذايى مناسب براى دانش آموزان خصوصاً در زمان امتحان مى پردازيم:
•تن ماهى - ماهى قزل آلا
يك ضرب المثل انگليسى مى گويد: ماهى غذاى مغز است (Sea Foods are brain foods). دانشمندان دريافته اند كه كمبود شديد دو كوه را هگزانوئيك اسيد (DHA) (اسيد چرب موجود در ماهى) موجب بروز اختلالاتى در رفتار كودك مى شود و در واقع نشانه هايى مانند عدم تمركز فكرى در كلاس، درس، بى قرارى و ناآرامى كودك حين درس يا در اثناى مطالعه يك صفحه از نوعى ناهنجارى به نام پرجنب وجوشى توام با عدم تمركز فكرى و بى حواسى (ADHD) حكايت دارند كه در نهايت مانع پيشرفت تحصيلى مى شوند. در اين افراد طى آزمايش هاى انجام شده مشخص شده كه ميزان اين اسيد چرب بسيار پايين بوده و تجويز آن موجب برطرف شدن اين اختلالات شده است، افزون بر اين موجب آرامش كامل كودك در مواقع پرتنش ياد شده مى شود.
بنابراين اگر كودك شما از دسته دانش آموزانى است كه تخصص فراوانى در تقليد صداى انواع حيوانات در حين درس دادن معلم دارد، بد نيست وعده هاى غذايى سرشار از اين ماده غذايى را امتحان كنيد. موارد اخير يعنى انواع ماهى ها به خصوص تن و قزل آلا و ساردين با ارتقاى عملكرد مغزى و هوشيارى و حافظه اى كودكان به قوى كردن عضلات چشم آنها نيز مى پردازد.با توجه به استفاده طولانى مدت دانش آموزان از كامپيوتر و اينكه ساعات متمادى را در مقابل صفحه نمايش رايانه به بازى هاى كامپيوترى مى پردازند، اين امر اهميت مضاعف مى يابد.بنابراين استفاده از انواع ماهى ها به عنوان وعده اصلى يا ميان وعده تهيه شده از آنها بسيار سودمند است. ما تغذيه اى شامل ساندويچ كوچكى از تن ماهى را براى مدرسه كودكان بسيار توصيه مى كنيم.
• گوشت هاى قرمز - غذا هاى دريايى
اكثر مردم غذا ها را بدون توجه به ارزش تغذيه اى آنها مصرف مى كنند، بنابراين تاثير گوشت قرمز به عنوان يك منبع عالى آهن و روى بر رفتار هاى عصبى شايان ذكر است. طبق تحقيقى در ايالات متحده آمريكا توصيه شد كه با استفاده روزانه ۲ تا ۳ سروينگ (۹۰-۶۰ گرم) چيزى حدود ۲ تا ۳ قوطى كبريت در هر روز از گروه گوشت ها (گوشت، مرغ، ماهى، حبوبات و...) به خصوص گوشت قرمز بدون چربى اين نياز را برطرف كنيد.
به خاطر آوردن و يادگيرى دو عامل موثر بر قوه ادراك و حافظه به شمار مى آيند. به طور مسلم مواد مغذى جزء بهترين عامل ها در بروز توانايى هاى ژنتيكى افراد در رابطه با حافظه و يادگيرى و استفاده از توان مغزى هستند.بنابراين اگر شما در خانواده اى زندگى مى كنيد كه نسل در نسل شاگرد اول بوده ايد و كودك شما قوانين خانوادگى را مخدوش كرده و ناپلئونى قبول مى شود، بد نيست منابع حاوى آهن (گوشت، خرما، كشمش و...) و روى (غذا هاى دريايى، سبزى ها و...) را امتحان كنيد، زيرا تحقيقى وجود دارد مبنى بر اينكه ۷۳ دختر بالغ با كمبود آهن متوسط پس از مصرف ۸ هفته اى مكمل فروسولفات (حاوى آهن) بهبود قدرت حافظه و بالا رفتن توانايى در يادگيرى لغات را نشان داده اند.
• آجيل مغز دار _ آناناس
قبل از رواج پفك، چيپس و ساير تنقلات باارزش غذايى پايين و مواد مضر گوناگون بيشتر تنقلات را آجيل و مغزه هاى گياهى تشكيل مى داد. از اين رو سلامتى به شكل چشمگيرى در بين كودكان وجود داشت. اين مواد مغذى (بادام، نخودچى، كشمش، فندق، گردو و...) سرشار از منيزيم بوده و كمبود آن به عنوان يكى از علل ناتوانايى يادگيرى محسوب مى شود.

علاوه بر موارد ياد شده منيزيم در سبزى هاى پربرگ و سبزرنگ، لوبيا، نخود، آجيل مغزدار، برنج قهوه اى، نان گندم سبوس دار، دانه هاى روغنى و برخى ميوه ها يافت مى شود كه از بهترين و مهم ترين اين ميوه ها مى توان به آناناس، سيب (به خصوص اگر با پوست ميل شود) و خرما اشاره كرد. بنابراين: گردو- بادام و پسته در حد معقول فراموش نشود (مصرف بيش از حد و افراطى در هر چيزى نه تنها سودى ندارد بلكه ضرر هاى بى شمارى نيز به همراه خواهد داشت).
•عسل
عسل از دسته مواد غذايى است كه به عنوان معجزه در اختيار بشر قرار گرفته است زيرا حاوى مواد مغذى بى شمارى بوده و فوايد آن در همه جا كارآمد است. تحقيقات حاكى از آن است كه گلوكز و مواد قندى موجود در عسل باعث ايجاد موفقيت در انجام تست هاى حافظه به خصوص در زمينه به خاطر سپارى لغات شده است.
از طرفى ويتامين D موجود در عسل اعمال بين كلسيم و فسفر را تنظيم مى كند و در نتيجه اعصاب كار خود را به خوبى انجام مى دهند. مشخص شده است كه نوشيدنى هاى حاوى عسل در كاهش استرس و اضطراب پيش از امتحان نيز بسيار كارآمد است، از اينجا مى توان به حكمت آب ميوه هاى كنكور پى برد!
•سوپ جو
خوردن سوپ جو در وعده صبحانه از ضعف حافظه به ميزان چشمگيرى جلوگيرى مى كند. البته اين اثر داراى پيش شرط هايى نيز هست، با اين عنوان كه حدود ۵۰ گرم سيب زمينى در تهيه سوپ به كار رفته باشد، شام سبك بوده و دير خورده نشود.
• نان هاى سبوس دار- سنگك و جو
نان هاى سنتى مثل نان سنگك به دليل دارا بودن سبوس از ميزان بالايى ويتامين B1 برخوردارند كه نقش اين ويتامين در سلامت دستگاه اعصاب انكار ناپذير است. اين ويتامين نقش بسيار مهمى در كاهش اضطراب دارد، به شكلى كه مصرف مكمل هاى حاوى B1 به (شكل قرص) از يك هفته قبل از فعاليت هاى استرس زا نظير (زايمان، كنكور، امتحان رانندگى و...) به عنوان درمان مورد استفاده قرار مى گيرد، همچنين اين ويتامين در ارتقاى هوش و تمركز نقش بارزى دارد.
• دانه هاى كنجد، سويا و سبزى هاى برگ سبز تيره
موارد ياد شده در بالا غنى از چربى هاى امگا ۶ بوده كه براى عملكرد صحيح سيستم عصبى و درمان خستگى زودرس كارآمد هستند. بنابراين نوعى ماده غذايى را به عنوان ميان وعده ذكر مى كنيم كه به آن سوخت موشك مى گويند: خرما كه هسته آن گرفت شده باشد و يا مغز گردو پر شده و سپس در كنجد غلتانده شود.
• شيركم چرب يا بدون چربى
براى رشد، حفظ و ارتقاى سيستم عصبى بسيار سودمند است، همچنين به دليل دارا بودن آهن، منيزيم و پتاسيم بسيار مفيد است. ويتامين هاى «B6» و «B2» و كليسم كه همگى براى سلامت دستگاه عصبى مركزى (مغز) توصيه مى شود. همچنين شير حاوى سروتونين است كه در آ رامش روحى بسيار مفيد است، بنابراين مصرف سه ليوان شير در روز كه يك ليوان آن قبل از خواب ميل شود بسيار توصيه مى شود. البته بايد يادآور شويم كه ويتامين B2 موجود در شير بسيار به نور حساس است، بنابراين شير هاى كيسه اى و پاكتى يا بسته بندى شده در قوطى هاى پلاستيكى مات و تيره اولويت مصرف نسبت به شير هاى شيشه اى دارند.
• عدسى
عدسى و ساير حبوبات به شكل پخته بسيار سودمند هستند، مصرف صبحانه به خصوص در فصول سردتر به شكل عدسى بسيار لذت بخش خواهد بود و علاوه بر آن به دليل دارا بودن آهن، منيزيم و پتاسيم و عارى بودن از چربى هاى مضر بسيار مفيد است. البته براى جلوگيرى از نفخ اين مواد بهتر است كه قبل از مصرف آنها را خيس كرده و آب آن را دو بار عوض كنيد. استفاده از عرق نعناع يا عرق رازيانه نيز پس از صرف حبوبات خالى از فايده نخواهد بود. بنابراين توصيه مى شود براى صبح امتحان، صبحانه عدسى ميل كنيد.

• آب سالم و گوارا
آب سالم و تميز و پاكيزه حداقل ۸-۷ ليوان در روز توصيه مى شود زيرا در مقابل استفاده از غذا هاى اسيدى (محصولات حيوانى، ماهى، پنير و...) غذا هاى بسته بندى شده، پخته شده با مايكرويو و... به سلول هاى مغز كمك مى كند كه استرس ناشى از ورود اين مواد را كاهش بدهند، بنابراين مصرف حداقل ميزان ذكر شده به سلامت زيستى كمك شايانى مى كند.
• آبنبات ها و آدامس هاى حاوى نعناع و بدون قند
نعناع از ديرباز به عنوان ماده هوشياركننده مورد استفاده قرار گرفته است، بنابراين اگر شما دانش آموزانى داريد كه در شيفت بعدازظهر به مدرسه مى روند و بعد از مصرف ناهار و درست در زمانى كه خواب به طرز وحشتناكى تمركز را ضايع مى كند، مجبور به توجه و دقت براى فراگيرى دروس هستند، توصيه مى شود استفاده از برگ هاى نعناع، آبنبات ها و آدامس هاى حاوى نعناع بعد از صرف ناهار را امتحان كنند.

بد نيست در پايان به ذكر برخى موارد بپردازيم كه شايعه مصرف آنها در شب امتحان سابقه طولانى مدتى دارد:
•قهوه
در حالى كه استفاده از ۲-۱ فنجان قهوه صبح ها پس از برخاستن از خواب در اغلب اشخاص براى هوشيارى و فعال كردن مغز و سرحال آمدن اثر مثبتى دارد ولى اگر هر روز مقدار زيادى قهوه خورده شود و اسراف در مصرف قهوه به عمل آيد، پس از چند روز سطح انرژى بدن پايين مى آيد و مصرف كافئين خيلى زياد مى تواند، منجر به اضطراب و عصبانيت خيلى شديد، تعريق و افزايش ضربان قلب و فشار خون بالا شود، همچنين مى تواند باعث بالا رفتن ترس و تغيير رفتار اجتماعى و اختلال در خواب شود.
•شكر و شيرينى ها
كربوهيدرات هاى تصفيه شده مثل شكر و شيرينى ها باعث يك آرامش فورى ولى مقطعى و موقتى مى شوند و در واقع قند خون را به سرعت بالا برده، متعاقب آن انسولين بالا مى رود و ممكن است قند خون را خيلى پايين تر از مقدار طبيعى بياورد كه باعث ملال و خستگى مى شود. همچنين استفاده از شكر و شكلات و شيرينى در كودكان بيش فعال (هايپراكتيو) سبب تشديد فعاليت آنها و بروز رفتارهاى عصبى در آنها مى شود. از اين جهت كاهش هر چه بيشتر قندهاى ساده و جايگزيى آنها با مواد بسيار ارزنده مثل عسل و خرما توصيه مى شود.
بنابراين توصيه اكيد براى دانش آموزان بر اين است كه يك صبحانه مقوى شامل: كربوهيدرات ها (عدسى يا نان هاى سبوس دار يا كورن فلكس يا پوره سيب زمينى و...) پروتئين ها (پنير، تخم مرغ، عدسى، ماست، ژامبون و...) و مواد حاوى ويتامين (ميوه ها به شكل مخلوط يا آب ميوه ها) را در نظر داشته باشند. عسل و خرما حتماً در برنامه غذايى آنها وجود داشته باشد و ميان وعده هاى مغذى مثل دانه هاى گياهى، ساندويچ هاى كوچك (تن ماهى، مرغ، نان و پنير و سبزى و گردو و...) را در برنامه غذايى روزانه بگنجانيد. به ميزان لازم آب بنوشيد و از مصرف شير و لبنيات غفلت نورزيد، مصرف چربى ها و موادى كه ارزش تغذيه اى پايين داشته و داراى ضررهاى بى شمار هستند (سوسيس، كالباس، نوشابه ها، كنسروها، چيپس، پفك و...) را به حداقل برسانيد. هيچ گاه وعده هاى غذايى را حذف نكنيد تا سلامت اعصاب و روان و موفقيت هاى تحصيلى را پيش رو داشته باشيد. مهمترين نكته كه از اهميت بى شمارى برخوردار است، اين است كه تمام موارد ياد شده در صورتى ضامن موفقيت خواهد بود كه تمرين و تكرار دروس را به همراه داشته باشد و به خاطر داشته باشيد اگر تا شب قبل از امتحان كتاب هاى خود را ورق نزده ايد، چنانچه تمام روز را به خوردن مواد مغذى بگذرانيد و صبح امتحان راهى آزمون شويد، هرگز از راه هاى شرافتمندانه (بدون تقلب) موفق به دريافت نتيجه مطلوب نخواهيد شد!

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837