جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مقالات عمومي

اكستازي با نقابي جديد

گروه: مقالات عمومي
نویسنده: الهه فراهانى

گويي همين چند روز پيش بود كه اعلام كردند قرص هاى اكستازى (قرص هاى روان گردان) وارد بازار شده است.

اين زنگ خطرى بود براى جوانان ما كه با خوردن اين قرص ها از حالت عادى خود خارج مى شوند و در بيشتر اوقات بدون آنكه بدانند به آغوش مرگ مى روند. يكى از جوانانى كه بعد از خوردن قرص اكستازى دچار توهماتى شده بود به گمان اينكه بال درآورده به پشت بام رفت تا در آسمان پرواز كند اما در آسمان رقص مرگ برپا بود.
او به ايستگاه پايان زندگى اش رسيد و از بلندى سقوط كرد... هنوز آمار دقيقى از مرگ جوانان در اثر مصرف اكستازى به دست نيامده كه خبر مى رسد قرص هاى برنج به بازار آمده و حالا داستان تازه و تلخ ديگر. اين بار اكستازى با نقاب ديگر وارد بازار شده.
به گوش باشيم كه اين خطر چگونه جوانان و دانش آموزان ما را تهديد مى كند و اين قرص هاى مرگبار چگونه زندگى و آينده جوانان و نوجوانان ما را به بازى گرفته است.
• مرگ پشت نيمكت هاى مدرسه
صبح روز چهارشنبه ۱۳ ارديبهشت ماه، دختر دانش آموزى كه در كلاس سوم دبيرستان مدرسه دخترانه اى در خيابان شهيدرجايى تهران درس مى خواند، وقتى همراه مادرش به مدرسه رفت، جلوى دبيرستان حالش به هم خورد. اين دختر با كنترل كردن خودش سر صف ايستاد و به داخل كلاس رفت. اما هنوز دقايقى روى نيمكت ننشسته بود كه از معلم اجازه گرفت تا بيرون برود. اين بار وقتى دختر نوجوان حالش به هم خورد، نيمه جان به بيمارستان لقمان الدوله انتقال داده شد و به خاطر مسموميت شديد از يك نوع قرص ضدآفت مخصوص برنج از پاى درآمد.
وقتى ماجراى مرگ مرموز اين دختر دانش آموز به بازپرس ويژه قتل تهران و ماموران كلانترى ۱۳۰ نازى آباد گزارش شد، تيم تحقيق در بررسى هاى خود پى بردند اين دختر سومين قربانى اين قرص هاى كشنده است و در فروردين ماه امسال دو دختر دانش آموز ديگر به نام هاى بيتا و سمانه نيز به شكل مشابهى از پاى درآمده اند. يكى از همكلاسى هاى اين دختر به ماموران گفت: دوستم به من گفته بود كه قرصى از عطارى خريده است. قبل از اينكه وارد كلاس شود يكى از اين قرص ها را خورد و در كلاس حالش به هم خورد. معلم وقتى به او گفت كه كفش هايت را از پايت در بياور امتناع كرد. چرا كه قوطى قرص برنج را در كفش خود جاسازى كرده و دو قرص از اين قوطى را خورده بود.اين درحالى بود كه همه تصور مى كردند قرص ها اكستازى هستند و كسى نمى دانست قرص برنج مرگبار است.
با پيدا كردن قوطى قرص ها روشن شد كه از ۱۰ قرص داخل آن همان دو قرصى كه دوست اين دختر ادعا مى كرد، استفاده شده است. درحالى كه تحقيقات پليس براى انگيزه سه دختر دانش آموز در خوردن اين قرص ها به بن بست خورده بود، مرگ چهارمين قربانى قرص هاى برنج در هنرستانى در خيابان شهيدمفتح تهران پرونده را به راه هاى پيچيده اى كشاند.اما گويا اين پايان ماجرا نبود، چون باز هم خبر رسيد كه قرص برنج پنجمين دانش آموز را به كام مرگ فرو برده است.اين دختر دانش آموز پس از تهيه قرص برنج از يك عطارى از تهران با انگيزه نامشخص آن را خورده بود.
خانواده اين دختر دانش آموز وقتى متوجه وضعيت وخيم جسمى دخترشان شدند بلافاصله او را به بيمارستان منتقل كردند. پزشكان بيمارستان پس از معاينه اين دختر اعلام كردند او دچار مسموميت شديد شده است. دختر نوجوان به بيمارستان لقمان منتقل شد اما تلاش پزشكان براى نجات جان او موثر واقع نشد و او روى تخت بيمارستان جان سپرد.جسد اين دختر با توجه به مشكوك بودن مرگ او به پزشكى قانونى فرستاده شد كه پزشكان پس از كالبدشكافى جسد اعلام كردند دختر نوجوان بر اثر مصرف قرص برنج جان سپرده است.
با اعلام گزارش پزشكى قانونى پرونده مرگ اين دختر به دايره دهم پليس آگاهى فرستاده شد تا در كنار پرونده مرگ مشكوك چهار دختر دانش آموز به آن رسيدگى شود.
• دستگيرى يك زن
درحالى كه ماموران به اين نتيجه رسيده بودند كه اين دختران دانش آموز هيچ دليلى براى خودكشى نداشته اند، رد پايى از يك زن ناشناس به دست آمد. اين زن با تردد در حوالى دبيرستان دخترانه سعى داشت با دختران رابطه دوستى برقرار كند و با دادن شماره تماس از آنان مى خواست به او تلفن كنند.ماموران اين زن را دستگير كردند.

اين زن به بازپرس گفت: من با مادر قربانيان دوست هستم و با آنها رفت و آمد خانوادگى دارم. وقتى متوجه شدم او قصد خودكشى دارد با او صحبت كردم تا از اين كار منصرف شود ولى او به حرف هاى من گوش نكرد.
• هيچ مسئولى تاكنون شمار قربانيان واقعى ناشى از مصرف قرص برنج را اعلام نكرده است. اگرچه اين خبر ابتدا از سوى معاون وزير بهداشت اعلام شد و حساسيت هاى لازم را براى پيگيرى موضوع از سوى نهادها و سازمان هاى مسئول ايجاد كرد اما نتيجه بررسى ها و تحقيقات نشان مى دهد تاكنون پنج دختر دانش آموز كه عمدتاً در جنوب تهران ساكن بوده اند پس از مصرف قرص برنج دچار مسموميت شديد شده و با انتقال به بيمارستان جان خود را از دست داده اند.
اين گزارش مرگ تلخ پنج دانش آموز در هفته هاى اخير بود كه شرح وقايع آن در صفحات حوادث روزنامه ها به چاپ رسيد. اما بيتا، سمانه، غزل و... ديگر مرده اند و اين پايان ماجرا نيست. سه سال قبل درست در روزهاى آغازين فصل مدارس در سال ۸۲ معاون مبارزه با مواد مخدر نيروى انتظامى نسبت به گسترش مواد مخدر صنعتى در كشور هشدار داد و گفت:
دستگاه هاى مسئول و تبليغى بايد به طور جد براى مقابله با اين نوع مواد كار كنند. هر چند او بلافاصله بعد از هشدارش اطمينان داد كه ايران در اين زمينه مشكلى ندارد ولى از دستگاه هايى كه كار پيشگيرى و كاهش تقاضا را برعهده دارند خواست كه با فعاليت جدى مانع از ايجاد تقاضا و بازار در كشور شوند. زمان زيادى از اين هشدار گذشته است اما به نظر مى رسد كه نهادهاى مسئول چندان براى پيشگيرى از گسترش مواد مخدر صنعتى موفق نبوده اند. تا آنجا كه حالا يك دختر دبيرستانى مى داند چطور بايد جعبه هاى قرص هاى اعتيادآورش را در كفش خود جاسازى كند و يك زن در دبيرستان هاى دخترانه آنقدر مشترى دارد كه پنج نفر از آنها را به كام مرگ بفرستد.
• هيجان يا خودكشى
بازپرس حسينى (بازپرس دادسراى جنايى تهران) در اين خصوص گفت: با شكايت يكى از قربانيان تحقيق درباره نحوه توزيع قرص هاى برنج در ميان دانش آموزان شروع شد و اين نگرش وجود دارد كه مقتولان حادثه، قربانى باندهاى بزهكار شده و در نهايت اقدام به خودكشى كرده باشند. بازپرس حسينى تاكيد كرد: اگر در بررسى پرونده مرگ دختران دانش آموز مشخص شود كه افرادى با در اختيار قرار دادن قرص ها قصد دارند خودكشى را در جامعه رواج دهند، با اين افراد به شدت برخورد خواهد شد.
وى ادامه داد: در حال حاضر تحقيقات گسترده اى در اين باره آغاز شده است و يك تصور ديگر وجود دارد كه ممكن است قربانيان به جاى قرص موسوم به اكستازى از قرص هاى برنج كه يك ماده شيميايى و محرك قوى است استفاده كرده و به علت مسموميت شديد جان خود را از دست داده باشند. قصد داريم با استعلام از مراكز درمانى و بررسى برخى از پرونده هاى خودكشى دختران جوان نتيجه معاينات پزشكى قانونى را نيز بررسى كنيم تا مشخص شود كه آيا پيش از اين نيز با استفاده از قرص برنج كسى جان خود را از دست داده يا خير.
بازپرس حسينى در ادامه گفت: برخى ندانسته قرص هايى را با تصور اينكه قرص شادى آور يا اكستازى است مصرف مى كنند و خود را به لبه پرتگاه مرگ مى برند. اين يك معضل اجتماعى است و خانواده ها بايد مراقبت بيشترى داشته باشند و مسئولان مدرسه نيز نبايد تنها آموزش را در برنامه هايشان قرار دهند بلكه پرورش را نيز از اولويت هاى كارى خود بدانند تا شاهد فاصله بين دانش آموزان با والدين و مسئولان نباشيم و چنين حوادثى رخ ندهد.
• تحقيقات گسترده
مدتى بعد ماموران تجسس بعد از تحقيقات از خانواده هاى قربانيان اعلام كردند كه دو نفر از قربانيان قرص هاى برنج را در يك مهمانى و به جاى قرص هاى اكس مصرف كرده بودند، اما سه دختر ديگر با انگيزه خودكشى اين قرص ها را خورده اند. يكى از دختران به علت مشكلات خانوادگى، ديگرى به علت اختلاف و جدايى والدين و نفر سوم كه هنوز علت واقعى خودكشى او معلوم نيست خودخواسته قرص ها را مصرف كرده و جان باخته اند. محسن فريدى مديركل دفتر پيشگيرى از آسيب هاى اجتماعى آموزش و پرورش، عامل مرگ اين دانش آموزان را خودكشى دانسته و گفت: طبق بررسى هاى كارشناسان و مشاوران آموزش و پرورش، علت خودكشى اين دانش آموزان، عشق ديگرخواهانه بوده است.
وى با اظهار تاسف از مرگ اين دختران، اين مسئله را ناشى از ضعف ايمان و نقصان هويت ملى و مشكلات خانوادگى در بين عده اى از دانش آموزان دختر عنوان كرد و گفت: از اين پس اميدواريم با نظارت قوى مديران مدارس و روساى مناطق و آگاهى دادن مشاوران و مربيان ديگر شاهد چنين حوادثى نباشيم.همچنين وزارت بهداشت بايد نظارت دقيق ترى بر داروخانه ها، عطارى ها، برنج فروشى ها و... درخصوص پيشگيرى از توزيع داروهاى مسموم كننده نظير برنج داشته باشد تا ديگر اين ماجراهاى غم انگيز تكرار نشود.
• قرص برنج چيست
محمداسماعيل عليپور رئيس مركز تخصصى پيشگيرى و درمان اعتياد تهران در رابطه با قرص هاى برنج گفت: قرص برنج ماده مخدر نيست بلكه يك قرص بسيار سمى گياهى است كه حتى استنشاق آن نيز كشنده است و بايد به طور كلى از بازار جمع آورى شود.
قرص برنج يك سم بسيار خطرناك است كه با توجه به خاصيت تصعيدى كه دارد از طريق استنشاق نيز جذب مى شود و بسيار كشنده است.وى گفت: با توجه به اينكه خطر مرگ حتى بر اثر مصرف مقدار كم اين قرص بسيار بالا است به نظر مى رسد افراد كلاهبردارى كه اين قرص ها را به قربانيان اين قرص ها فروخته اند كاملاً قصد كشتن آنها را داشته اند زيرا مواد بسيار زياد ديگرى وجود دارد كه مى توان آنها را به جاى اكستازى يا هر نوع ماده محرك فروخت.
وى گفت: با توجه به خطرناك بودن قرص هاى برنج مسئولان سلامت كشور بايد هرچه زودتر نسبت به جمع آورى اين قرص ها از سطح بازار به خصوص در عطارى ها و مراكز فروش داروهاى گياهى اقدام كنند، با توجه به اينكه مرگ پنج دختر تهرانى بر اثر مصرف قرص برنج تائيد شده است.
قرص برنج تركيب خطرناكى از فسفيدها است (فسفيدآلومينيوم) كه جهت جلوگيرى از آفت زدگى برنج انبار شده مصرف مى شود. فسفيدها همچنين جهت دفع آفات ساير غلات انبار شده و جلوگيرى از كپك زدگى و جونده كش و غيره نيز مصرف مى شود.
• تركيبات قرص برنج

در تماس اين ماده با رطوبت يا اسيد، گاز خطرناك فسفين آزاد مى شود كه علت اصلى توكسيسيتى اين ماده است و هرچه اين تركيبات تازه تر باشند گاز بيشترى آزاد مى كنند و خطرناك تر هستند.در بزرگسالان خوردن اين مواد از علل اصلى خودكشى است. براى مثال اين ماده شايع ترين عامل خودكشى در هند است و خوردن يا استنشاق اتفاقى اين ماده نيز مى تواند عوارض شديد و حتى كشنده اى دربر داشته باشد و در مواردى از مرگ در اثر خوردن تنها نصف قرص (۵/۱ گرم) نيز گزارش شده است.مكانيسم احتمالى اثر اين مواد بلوك سيتو كروم اكسيداز و مهار فسفر يلاسيون اكسيداتيو و در نتيجه مرگ سلولى است.براساس تحقيقات پزشكى فسفيدها باعث تحريك شديد دستگاه گوارش، اختلالات قلبى و عروقى، هيپوتانسيون، شوك، نارسايى قلبى، آسيب كبدى و كليوى و نهايتاً مرگ حتمى تا ۷۲ ساعت پس از مصرف مى شوند.در ابتدا (۱۰-۵ دقيقه) پس از مصرف، علائم گوارشى ظاهر مى شود و سپس دوره اى ظاهراً بى علامت و بعد ساير علايم ظاهر مى شود. تسريع در درمان حتى در بيماران به ظاهر بى علامت اهميت بارزى در بهبود اين بيماران دارد.درمان اين مسموميت عمدتاً شامل اقدامات احيا، شست وشوى معده، اقدامات حمايتى و نگهدارنده بر حسب شرايط بيمار است.
كليه بيماران نيز بايد به طور دقيق از نظر قلبى و عروقى مونيتور شده و تا ۷۲ ساعت تحت نظر باشند بيشتر مرگ ها طى ۳۰ ساعت اول اتفاق مى افتد.
• اكستازى با چهره اى جديد
مصرف داروهاى روانگردان در ميان جوانان به مرز هشدار رسيده است تا جايى كه برخى از روانپزشكان مصرف دائم اكستازى را برابر با مرگ حتمى مى دانند. اخيراً دبير انجمن روانپزشكان ايران نسبت به روند صعودى مصرف داروهاى محرك و قرص هاى اكس در ميان جوانان هشدار داده بود و اينكه عدم برخورد جدى و هوشيارانه با اين معضل تبعات و پيامدهاى جبران ناپذيرى را به بار خواهد آورد.مرگ و مسموميت ده ها جوان طى ماه هاى گذشته تنها بخشى از پيامدهاى ناگوارى است كه اكستازى براى نسل جوان ما به ارمغان آورده است و چنانچه برنامه اى جامع براى مقابله با اين پديده شوم تدوين و اجرا نشود شمار قربانيان اعتياد مدرن از قربانيان شيوه سنتى (اعتياد به ترياك، هروئين، حشيش و...) پيشى خواهد گرفت.از طرفى به دليل گران بودن قرص هاى روانگردان خارجى مشابه تقلبى آنها با تركيبات بسيار خطرناك تر و زيان بار توسط برخى سودجويان در داخل توليد و به قيمت بسيار ارزان عرضه مى شود كه پايانى جز مرگ و نابودى براى جوانان ندارد.
بسيارى از جوانان و به خصوص دختران ساده لوح در پارتى هاى شبانه فريب افراد سودجو را مى خورند و به دليل تجربه كم قرص برنج را به جاى اكستازى مصرف مى كنند و نادانسته مرگ را به جان مى خرند.اينك اكستازى نقاب تازه اى بر چهره گذاشته و به ميان جوانان خانواده هاى آسيب پذير رفته و به عنوان قرص برنج شروع به شكار قربانيان خود كرده است. علويان معاون سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكى گفت: مصرف اين قرص سمى به نام برنج با فرمول فسفيد آلومينيوم در روزهاى اخير افزايش محسوسى در تهران داشته و بررسى هاى انجام شده نشان مى دهد حتى مصرف يك چهارم هر قرص آن موجب مسموميت شديد افراد و حتى رفتن آنها به حالت كما شده است. وى افزود: در چند روز اخير حداقل ۷ نفر كه دچار مسموميت شديد ناشى از مصرف اين قرص شده اند در بيمارستان لقمان تهران كه تنها مركز تخصصى رسيدگى به مسموميت ها در تهران است بسترى شدند كه متاسفانه ۵ نفر از آنها فوت كردند و دو نفر ديگر نيز در حالت كما هستند.
معاون سلامت وزارت بهداشت و درمان هشدار داد قرص هاى برنج معمولاً به جاى اكستازى در ميان جوانان توزيع مى شود. به طور كلى مصرف قرص هاى اكستازى عواقب بسيار خطرناكى براى سلامت جسم و روح انسان دارد و به خصوص به جوانان و دانش آموزان هشدار مى دهيم از مصرف هر گونه قرص اكستازى خوددارى كنند به ويژه ممكن است مصرف قرص هاى سمى ديگر به جاى آنها كه شبيه قرص هاى اكستازى است مانند قرص برنج منجر به مرگ ناگهانى آنها شود. دكتر علويان در ادامه گفت: قرص برنج براى جلوگيرى از آفت برنج استفاده مى شود و برخى عطارى ها اقدام به فروش آن مى كنند كه بعد از اين حادثه دانشگاه هاى علوم پزشكى موظف به جمع آورى و نظارت بر ممنوعيت فروش قرص برنج از عطارى ها و برنج فروشى ها شده اند.
علويان گفت: خوشبختانه استفاده از قرص برنج در كشور فراگير نيست اما به منظور جلوگيرى از خطاى مردم يا سودجويى برخى افراد متقلب مقرر شده است قرص هاى برنج از عطارى ها جمع آورى شود. قرص برنج شامل تركيبات فسفيد است كه براى دفع حشرات و بندپايان آسيب رسان به برنج استفاده مى شود. استفاده از اين قرص فقط در انبارهاى برنج ضرورت دارد و براى محافظت از برنج در منازل كاربرد نمك و قرص سير يا حبه هاى سير كفايت مى كند. بنابراين ضرورتى در استفاده از اين ماده بسيار سمى در محيط خانه نيست چون حتى استنشاق يا تماس زياد پوست با گرده هاى قرض برنج نيز مى تواند خطرساز باشد. اين قرص به هيچ وجه تاثير سرخوشى يا شادى آور ندارد و فروش آن به عنوان داروى شادى بخش علاوه بر جنبه تجارت و تقلب جنبه قتل و كينه جويى را نيز نمايان مى كند و گفته مى شود همه موارد مصرف اين قرص براى خودكشى است.
گفتنى است كه با شست وشو و پختن برنجى كه لابه لاى آن قرص برنج قرار داده شده است خواص سمى اين دارو از بين مى رود و مصرف برنج پخته جاى نگرانى ندارد. دكتر كامبيز سلطان نژاد رئيس آزمايشگاه سم شناسى پزشكى در اين خصوص گفت: قرص برنج نوعى سم دفع آفات نباتات و محصولات كشاورزى است كه سال ها است در خودكشى مورد سوء استفاده قرار مى گيرد و به هيچ وجه از خصوصيات روان گردان و توهمات برخوردار نيست لذا چنانچه حتى به فرض محال اين قرص از خواص روان گردان برخوردار باشد پيش از آشكار شدن توهم و آثار اينچنينى شخص به كما رفته و نهايتاً از بين مى رود.
••• به هر حال تاكنون ۵ دانش آموز از بين رفتند و دو نفر بر اثر مصرف اين قرص در كما هستند و بين مرگ و زندگى دست وپا مى زنند. آموزش و پرورش هم در كتاب هاى درسى چيزى درباره خطرات قرص هاى مرگبار ننوشت. ماجراى غم انگيز مرگ دانش آموزان تهرانى لااقل در يك نكته مشترك بوده و آن استفاده خودخواسته از چنين قرصى؛ چه به انگيزه فراموش كردن تلخى هاى روزمره و چه به اشتباه. اين هر دو زنگ خطرى است كه صداى آن دير به گوش رسيده است. قربانيان اين قرص هاى مرگبار روزبه روز افزايش مى يابد و ما هنوز در خواب غفلت هستيم. كاش بيدار شويم...

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837