جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  06/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «الف»
گروه: مكاتب فلسفي

ابن رشد


محمد بن احمد بن رشد اندلوسي Ibn-Rushd فيلسوف شهير اسلامي در سال 1126 در اسپانيا زاده شد. تحصيلاتش در رشته هاي حقوق و پزشكي بود و مدت ها نيز در شهرهاي "سويل" و "قرطيه" به كار قضاوت اشتغال داشت. او به بقاي ماده و وجود يك حقيقت ابدي با خدا معتقد بود و متذكر شد كه گاهي فلسفه با دين مغايرت تام دارد و از اين جهت عقايد دوگانه اي اظهار داشته است.

ابن رشد در زمان حيات مورد زجر و طعن و لعن علماي اسلامي بود و از طرف كليسا نيز آثار او را محكوم دانستند. در فلسفه از طرفداران ارسطو و رساله هاي مختلفي نيز در اين ارتباط دارد. مرگ ابن رشد در سال 1198 اتفاق افتاده است.




اپيكتت


اپيكتت Epictete در حدود سال 60 ميلادي در فريه به دنيا آمد. او كه غلام زاده و خود تحت رقيت و بندگي بود توسط صاحب سفاكي ناقص العضو شده اما در هر حال نمونه يك روح آزاده نحيف و متكي به نفس بود و چون به يكي از درباريان نرون فروخته شد صاحبش به او اجازه داد كه دروس رواقي "كاليوس موسونيوس روفوس" را تعليم بگيرد و نزد او بود كه فن استخراج يك فلسفه جامع و عمومي را از تجارب شخصي فرا گرفت.

به مرگ رووس ابكتت كه در خلال اين احوال قانونا آزادي هم يافته بود ؛ در روم به تدريس فلسفه پرداخت. اما "مي سين" كه از آزادي زبان اين برده قديمي وحشت داشت از شهر اخراجش نمود. آنگاه به نيكوپوليس رفت كه در آنجا بين مستمعين فراوانش "آدرين" امپراطور آينده هم بود. او نفوذ فوق العاده اي بر امپراطور ديگري يعني "مارك اورل" اعمال نمود. اپيكتت در حدود سال 110 درگذشت.




اپيكور


اپيكور يا "اپيقور" Epicurus فيلسوف يوناني در 342 قبل از ميلاد در ساموس واقع در درياي اژه متولد گشت. پدر و مادرش از خانواده هاي فقير و بينواي اين شهر بودند. ولي اپيكور با اينهمه در موطن خود به تحصيل مشغول گشت. آنگاه به يونان رفت و در آكادمي افلاطون مدت ها به فراگرفتن فلسفه اشتغال داشت تا آن كه خود مكتبي را پايه ريزي كرد به نام "اپيكوريسم" يا طرفداران زيبايي و لذت.

او را از اولين فيلسوفان مادي شمرده اند. مدتي به آسياي صغير و اطراف يونان مسافرت كرد تا آن كه بعد از چندي باغي را در حومه آتن مركز نشر عقايد خود قرار داده و براي هميشه همانجا ماند و كم كم طرفداران زياد پيدا نموده و خود شهرت فوق العاده اي كسب كرد و بعد از مرگش نيز مكتب فلسفي او مورد توجه عده زيادي قرار گرفت. اپيكور رساله ها و طومارهاي زيادي برشته تحرير درآورده كه به چز چند نامه از آنها اثري باقي نمانده است.

اپيكور با سياست چندان ميانه اي نداشت و نمي توان او را مانند ارسطو يك فيلسو ف قانون گذار خواند اپيكور به سال 270 قبل از ميلاد در 72 سالگي بدرود حيات گفت.




ارسطو


ارسطو Aristotle در 384 پيش از ميلاد در "استاير" Staggire از شهرهاي مقدوني به دنيا آمد و مدت بيست سال شاگرد افلاطون بود. وي در سال 235 پيش از ميلاد دوباره به آتن بازگشت و مكتبي فلسفي به نام "ليسه" ايجاد نمود و در آن به تدريس پرداخت. نام مشاء كه براي پيروان و شاگردان وي علم شده بود بدان جهت بوده كه ارسطو در "ليسه" در حين گردش به شاگردان تعليم خود را افاضه مي كرد. خشم و كينه مردم اهالي مقدوني پس از مرگ اسكندر كبير او را واداشت كه آتيك را ترك گويد.

ارسطو در "كالسيس" از بلاد "اوبه" وفات يافت (322 ق.م). آثار وي كه در زمان "سيلا" (قرن اول پيش از ميلاد) نشر گرديده يادداشت هايي است كه براي تعليم گردآورده است. اساسا كتاب هاي وي عبارتند از: منطق - سماع طبيعي -ماوراءالطبيعه - اخلاق- سياست- معاني و بيان- فن عروض شعر فن قانون اساسي آتن. ارسطو با انتقاد از فرضيه مثل ها فلسفه خود را آغاز مي كند.

حقايق قابل ادراك وجود ندارند آنچه وجود دارد مثال نيست بلكه خرد و جزئي است. وي گفته است "علم جز بر كليات تعلق نمي گيرد". ما هنگامي مي توانيم درباره اشياء قضاوت كنيم كه نوع و جنس را بهتر بشناسيم. تعيين قواعدي كه حافظ روابط صحيح قضاياي كلي با قضاياي جزئي و شخصي باشد خاص منطقي است كه هيچكس بهتر از ارسطو درباره آن تحقيق نكرده است همين منطق است كه يكي از هداياي ارزنده و گرانبهاي اين فيلسوف بعالم بشريت به شمار مي آيد.




اريژينا


(815ـ877 ميلادي) Erigina جان اسكوتس اريژينا از فلاسفه ايرلندي است. او از زادگاه خود ايرلند به فرانسه رفت و پس از آشنايي با فلسفه افلاطوني و نوافلاطوني خواست اصول مذهبي خود را با فلسفه تطبيق كند و از اينرو عقيده داشت كه هدف فلسفه و دين يكي است و با هم مشترك هستند.




اسپنسر


هربرت اسپنسر H.Spencer يكي از بزرگترين فلاسفه قرن نوزدهم به شمار مي رود. او به سال 1820 متولد گرديد. پدر و جدش معلم بودند و خود وي نيز هنگام تحصيل به رياضيات و علوم فني علاقمند بود و مهندسي آموخت. ليكن دروس او منظم نبود و به كتاب خواندن نيز اشتياقي نداشت و معلومات فراوان خود را از راه تجربه و تتبعات شخصي به دست آورد. از آغاز عمر به بحث درباره مسايل سياسي و ديني و فلسفي علاقه داشت و از مطالعات علوم طبيعي يكرشته تحول و تكامل برايش پيش آمد و تصميم گرفت يك رشته تصنيفها را به عنوان فسلفه تاليفي مبني بر همان نظر تصنيف كند.

در اين مقصود رنج برد و ضعف پيري مانع كارش نگرديد. وقتي كه به اين كار همت گماشت كتاب معروف داروين هنوز نوشته نشده بود و چون اين كتاب منتشر شد اسپنسر در فلسفه و عقيده خود استوارتر گرديد و از تحقيقات داروين نيز استفاده كرد.اسپنسر آدمي منطقي و جدي و از خيالات شاعرانه به كلي دور بود. اهل ذوق نبود و شور و عشق نداشت و تاهل نيز اختيار نكرد و به ثروت نيز اعتنايي نداشت.

از كتاب هاي او مي توان مبادي اوليه اصول شناخت زندگي -اصول روانشناسي - اصول علوم اجتماعي اصول اخلاق را نام برد. وي هشتاد و سه سال زندگي كرد و به سال 1903 درگذشت.




اراسم


ديديه اراسم Desiderius Erasmus دانشمند و فيلسوف و اديب هلندي و يكي از علماي مشهور قرن پانزدهم ميلادي است كه به سال 1466 در روتردام متولد شد. پس از اتمام تحصيلات داخل سلسله رهبانان گرديد و در بعضي مدارس به تدريس پرداخت و سپس او را به تعليم پسر ژاك چهارم پادشاه سلاطين وقت به جلب او به دربارهاي خويش كوشيدند و چون در آن وقت اصلاح و تعديل دين مسيحي لازم به نظر مي آمد او در اين معني با لوتر به مكاتبه پرداخت و آنگاه كه لوتر دست به كار دعوت زد وي از مكاتبه با لوتر خودداري كرد و بر ضد وي چيزهايي نوشت و چون در همه تاليفات او حريت فكر و آزادي عقيده مشهور بود بيشتر تاليفات او از طرف واتيكان ممنوع و سوخته شده مخصوصا با نوشتن كتب « مدح ديوانگي » كه با همه اصناف بشري سروكار دارد و انتقاد مي كند.

طايفه رهبانان با او خصومتي سخت پيدا كردند. وي به سال 1536 در شهر بال بدرود حيات گفت.




اريجينا


جوهانس اسكوتس اريجينا J.S.Erigena در حدود سال 810 ميلادي در ايرلند متولد شد و به وسيله چارلز تاس برياست آكادمي ايرلند انتخاب گرديد. آلفرد بزرگ او را رئيس خانقاه مامسبري كرد. اريجينا توسط راهبان خانقاه مزبور در سال 877 به تقل رسيد. فلسفه او شاعرانه است. به نظر او خدا جوهر همه اشياء است و هيچ كس قادر نيست او را مستقيما بشناسد. ما بايد خدا را توسط كتب مقدس بشناسيم و چنانچه عقل مخالفت كرد اعتنايي به آن نكنيم.




اسپينوزا


باروخ اسپينوزا Baruch Spinzoa اين فيلسوف هلندي به سال 1623 ميلادي در آمستردام به دنيا آمد. وي از خانواده اي يهودي و ثروتمند بود و علوم عالي و زبان هاي قديمي مانند عبري را فراگرفت و در سياست و نقد آئين يهود مهارتي تام داشت.وي علاقمند فلسفه دكارت شد. نخست به دين يهود بي علاقه بود و به همين جهت مورد نفرت و دشمني يهوديان و مطرود آنها گرديد و لذا نام خود را كه باروخ بود به بنديت تبديل كرد و از همه اديان كناره گرفت و در حوالي لاهه و سپس در خود شهر لاهه انزوا اختيار كرد.

او زندگي خود را در تفكر و تعمق و مطالعه و تاليف گذرانيد و از راه صيقل دادن شيشه جهت ساختن ذره بين امرار معاش مي كرد. اسپينوزا طريقه و فلسفه مخصوص به خود دارد و افكار فلسفي اش نزديك به افكار صوفيه است. اسپينوزا دز زندگي خود دو رساله منشر كرد. يكي رساله اي در بيان فلسفه دكارت كه براي يكي از شاگردان خود نوشته است و ديگري كتابي است به نام رساله الهايات كه در آن عقايد خود را در تفسير تورات و ترتيب زندگاني اجتماعي مردم بيان كرده است. اما چون اين كتاب با تعليمات علماي يهود سازگار نبود سروصدايي به پا كرد و از اين جهت اسپينوزا ديگر اثري منتشر نكرد.

از عمده تاليفات او يكي رساله كوچكي است به نام "بهبود عقل" كه ناتمام است و كتاب ناتمام ديگري به نام سياست و كتابي موسوم به "علم اخلاق" كه مجموعه اصول فلسفي آثار اوست. اسپينوزا در سال 1677 به مرض سل در لاهه درگذشت.




اسميت


آدام اسميت Adam Smith در 5 ژوئن سال 1723 در "كركالدي" از شهرهاي اسكاتلند متولد گشت. تحصيلات خويش را در رشته اقتصاد در دانشگاه گلاسكو به پايان رسانيده و آنگاه به اديمبورگ سفر كرد و همانجا ماند. در سال ها بعد به استادي دانشگاه گلاسكو رسيد.

در 1795 كتاب "فرضيه عواطف اخلاقي" را منتشر نمود و بدين ترتيب فلسفه خويش را كه عبارت از حكم فرمايي رحم و انصاف و مهرباني در جامعه بود را بيان كرد و به تدريج موردتوجه واقع گشت و چون با يك كنت به فرانسه عزيمت كرد با دالامير و چندتن ديگر از علماي آن زمان آشنا شد.

بعد از بازگشت آدام اسميت اثر اقتصادي مشهور خويش را به نام "تحقيق در طبيعت و عقل ثروت ملل" منتشر نمود. اسميت پيش از فلسفه به اقتصاد دلبستگي داشت و از اين جهت عقايدش در مورد فلسفه محدود مي باشد. آدام اسميت در سال 1790 در شهر اديمبورگ درگذشت.




اشپنگلر


اسوالد اشپنگلر O. Spengler از فلاسفه بزرگ آلماني به سال 1880 در شهر بلاكنبرگ آلمان توليد يافت. تحصيلات خويش را در رشته هاي رياضيات فلسفه و تاريخ در اساس و ساختمان تمدن مشرق زمين پرداخت و شاهكار تاريخي و فلسفي خود را به نام «انحطاط غرب» در سال 1918 به جهان عرضه داشت.

اشپيگلر بيشتر دوران زندگي خود در گوشه آرامي در شهر مونيخ به سر آورد و نتيجه بررسيها و مطالعات و انديشه هاي خويش را در قالب كتاب هاي ارزنده اي به چاپ رسانيد و سرانجام در 56 سالگي به سال 1936 جهان را بدرود گفت.

اشپينگلر اثر بزرگ و برجسته خود را در زمينه فلسفه تاريخ نگاشته و در آن با بررسي هاي تاريخي و اجتماعي مي كوشد تمدن هاي جهان را از ابتداي پيدايش تا قرن معاصر تجزيه و تحليل نمايد. او مي كوشد مسير مشخص تمام فرهنگ ها را روشن سازد و از روي آن تحول هاي فرهنگها و تمدنهاي كنوني را پيش بيني نمايد. « سالهاي تصميم » يكي ديگر از آثار باارزش اين فيلسوف است.




افلاطون


افلاطون Plato كه با نام مستعار آريستو كلس Aristocles نيز او را مي شناسيم در حدود 427 پيش از ميلاد مسيح به دنيا آمد. وي به يكي از خانواده هاي اشراف آتن تعلق داشته است و در بيست سالگي براي تكميل معارف خود شاگرد سقراط مي شود. اين مصاحبت و شاگردي كه مدت ده سال ادامه مي يابد تا پايان زندگي افلاطون اثر خود را از دست نمي دهد. پس از شهادت استاد كه به سال 399 پيش از ميلاد اتفاق مي افتد افلاطون ديگر نمي تواند بيش از اين در آتن بماند.

مدت چندين سال در شهرهاي يونان و كشورهاي بيگانه به گردش مي پردازد و مخصوصا از مصر ديدن مي كند. پس از سفري به سيسيل در سال 388 به آتن باز مي گردد و در زميني كه وقف "آكادامس" پهلوان است مكتبي فلسفي ايجاد مي كند كه به نام "آكادمي" مشهور مي شود.

تعليمات وي در آنجا بر اثر دو بار سفري كه در سال 366 و 361 پيش از ميلاد به "سيسيل" مي كند به تعويق مي افتد. اميد افلاطون به اجراي نظريات عالي خود در اداره شهرها با تعليم و تربيت فكري و اخلاقي "دنيس" جوان پادشاه آتن يا با استفاده از اعتبار و سرمايه "ديون" كه به نظر وي نمونه كامل فيلسوف زمامدار است چنان به نااميدي و ناكامي مبدل مي شود كه اثري غم انگيز برايش به بار مي آورد . وي در سال 347 پيش از ميلاد مي ميرد و رهبري "آكادمي" را به برادرزاده خود وامي گذارد.

طرز فكر افلاطون هميشه جنبه سياسي دارد و هنگامي كه اين فكر را به صورت فرضيه اي عرضه مي دارد در هيچ جا بهتر از كتاب "جمهوريت" خود آنرا بيان نمي نمايد. مسلما اين كتاب كتابي نيست كه آئين و روش زمامداري را بياموزد. سياست در آنجا فقط وسيله اي است كه با آن مي توان به راز وجود بشري بهتر پي برد. نكته اي كه از مشاجرات قلمي افلاطون با سوفسطائيان به دست مي آيد اين است كه نبايد فكر را فداي عمل كرد بلكه بايد اين دو را با هم سازش داد و در كار ها جانب فكر و عمل را رها نبايد نمود . افلاطون يگانه فيلسوف زمان باستان است كه تاليفات وي به تمامي به دست ما رسيده است.

طبقه بندي زير يكي از طبقه بندي هايي است كه از آثار افلاطون شده است. "اوتفزن" - "ستايش سقراط" - "كومتين" - "هيپاس صغير" - " ين" - "شارميد" - "لاخس" - "ليزيس" - "پروتاگراس" - گرگياس" - "منون" - "اولتي دم" - "فدون" - "منكسن" - "ضيافت" - "فدر" - "جمهوريت" - "كراتيل" - "ته انت" - "پارامنيد" - "سوفسطايي" - "سياست" - "تيمه" - "كرتيياس" - "قوانين" - "اپي نوميس" _ "هيپاس كبير".




اكام


ويليام اكام در سال 1280 به دنيا آمد و به احتمال قوي شاگرد دانس اسكوتس بود. اكام مدتي در پاريس به تدريس مشغول بوده و در مبارزه‌اي كه بين كليسا و دولت در جريان بود، به طرفداري ناسيوناليسم پرداخت و درنتيجه مغلوب كليسا شد و مجبور شد به حاكم باواريا پناه ببرد. دوره اسكولاتيسم «حكمت مدرسي» درحقيقت با اكام پايان مي‌پذيرد.

اكام حقيقت را در افراد مي‌دانست نه در كليات و علم را محصول تجربه و مشاهده مي‌پنداشت نه تخيلات. اكام علم الهيات را يكسره از فلسفه جدا كرده و مي‌كوشد علم را از چنگال كليسا برهاند.




اكوستين


اورليوس اكوستين Aurelius Augustine به سال 354 ميلادي در شمال آفريقا در شهر «تاگست» متولد شد. در آغاز به مذهب ماني گرائيد، مدتي راه تشكيك در پيش گرفت، ولي سرانجام پس از سرگرداني بسياري در مسيحيت فرو رفت.

او در سال 386 شروع به مطالعه در آثار افلاطون و نوافلاطونيان كرد. مدت‌ها تحت تأثير موعظه‌هاي اسقف امبروز بود و بالاخره در سال 387 مسيحي شد و زن غيرمسيحي باوفايش را طلاق داد و آنگاه به آفريقا مراجعت كرد و مدت سه سال در خانقاه بسر برد و در سال 430 ميلادي درگذشت.

اكوستين نخستين كسي است كه فلسفه افلاطون را با مسيحيت منطبق كرد و از طريق فلسفه كوشيد، موهومات مذهبي را ثابت كند. او از فلاسفه دوره اسكولائيسيسم است.




الكندي


(800 ـ 879 م) Alkindi فليسوف عرب ابو يوسف يعقوب بن اسحق الكندي موسوم به ابوالحكما نخستين حكيم اسلامي است كه مستقيماً به آثار حكماي يوناني دسترسي داشته و شخصاً به ترجمه پاره‌اي از آثار ارسطو و تفسير و بيان آنها پرداخته است.

مهمترين اثر او كتاب في ماهيه العقل مي‌باشد كه در آن عقل را به چهار گونه ذكر كرده است عقل بالفعل، عقل بالقوه، عقل كه از قوه به فعل مي‌گرايد و عقل برهاني، آثار او را بيش از 240 نوشته‌اند.




امپدوكل


امپدوكل Empedocles در اكريژان از سواحل جنوبي سيسيل در سال 490 پيش از ميلاد به دنيا آمد. ابتدا به فلسفه فيثاغورث فيلسوف و رياضيدان بزرگ آشنايي يافت.

بعدها عقيده‌اي در فلسفه بنا نهاد و از آنجمله موجوديت عالم حيات را بسته به چهار عنصر «آب، خاك، باد و آتش» مي‌دانست و آنها را تنها واسطه حيات بشر معرفي مي‌نمايد. او رفتار انسان را به دو دسته و تحت تأثير دو خوي مخصوص مي‌داند. اول دوستي و مهرباني و فكر و تعقل، دوم نفرت‌ها و كينه‌ها و جنگ و جدال‌ها، اولي را اثر عشق و دومي را نتيجه نفرت مي‌نامد، «با عشق و محبت ترقي و سعادت به وجود مي‌آيد و با نفرت ؛ فساد و بدبختي» اين است خلاصه فكرش در مورد عواطف و طبيعت. امپدوكل درحدود 435 وفات يافته است.




امرسن


رالف والدو امرسن Ralph Waldo Emerson در سال 1803 در بوستون از شهرهاي آمريكا از پدر و مادري مذهبي چشم به جهان گشود. در كودكي مادر خويش را از دست داد. از همان كودكي خجول و مهربان بود و چون او را به مدرسه گذاشتند هميشه تنها بود و درس خود را با دقت مي‌خواند ولي هيچ‌وقت هوش فوق‌العاده‌اي از خود نشان نداد، در همين زمان پدرش كه كشيش متعصبي بود فوت كرد و او با برادر بزرگتر تنها ماند. فقر و بيچارگي دامنگير آنها شد و عاقبت با سختي و بدبختي توانست تحصيلات خويش را در «هاروارد» به پايان برساند.

همه مي‌خواستند او كشيشي خوب و وظيفه‌شناس گردد، ولي چون او نتوانست به خوبي از عهده اين كار برآيد شغل كشيشي را رها نمود و كليساي بوستون را در 1829 ترك گفت. با كمك‌هايي كه عمه‌اش به او مي‌كرد توانست در قسمت‌هاي مختلف فلسفه و تاريخ مطالعه كافي كند. او سپس شروع به مقاله نوشتن و ترجمه آثار ادبي نمود. در سال 1835 ازدواج كرد و به شهر «كنكورد» سفر نمود و در اين شهر بود كه شخصيت‌هاي برجسته‌اي چون «هاثورن»، «الكوت» و «تورو» از او استقبال شاياني به عمل آوردند و او آنقدر در اين شهر ترقي كرد كه به حكيم «كنكورد» ملقب گشت.

امرسون سفري براي ديدار «كالريج» و «كارلايل» به لندن كرد ولي آنها چندان او را مورد احترام و استقبال قرار ندادند. اما وقتي كه چند سال بعد دوباره در اوج شهرت به لندن آمد مردم از او استقبال عجيبي كردند. در اواخر عمر امرسون، حافظه خويش را از دست داد و در سال 1884 هنگامي كه به كلي مردي فراموشكار شده بود زندگي را بدرود گفت.

از امرسون آثاري چند باقي ماند كه عبارتند از: «طبيعت»، «روش طبيعت»، «مردان برجسته» و «صفات مشخصه انگليسي».




انسلم


سنت انسلم Saint Anselm به سال 1034 در «پي‌يدمون» متولد شد و در سال 1093 سراسقف كانتربوري گرديد. انسلم عمر خود را وقف دستگاه روحاني كرد و عرفان را با مذهب مخلوط كرد. از او سه اثر كه يكي راجع به وجود خداست و ديگري راجع به اثبات وجود خدا و سومي راجع به رستگاري از طريق مسيح است باقي مانده. او در سال 1109 ميلادي درگذشت.




انكساغورث


انكساغورث Anzagoras در كلازومن واقع در آسياي صغير به سال 500 قبل از ميلاد متولد گشت. ابتدا در آتن مسكن گزيد و مورد احترام بود تا آنكه به جرم كفرگويي محكوم به مرگ گرديد. ليكن به كمك چند تن از دوستان خويش فرار كرد.

انكساغورث اعتقاد داشت كه عناصر مختلف ريشه‌ها و به وجود آورنده‌هاي گوناگون دارند و برعكس فيلسوفان سلف كه ريشه تمام موجودات را يك عنصر مي‌دانستند، او مي‌گفت: هر ماده از تخمه مخصوص به خودش به وجود آمده و مثلاً آب به وجود آورنده آتش نيست. او عقل را رهبر انسان در پيشرفت به سوي حقيقت مي‌داند.

مرگ انكساغورث را حدود سال 428 پيش از ميلاد مي‌دانند.




انكسيمندر


انكسيمندر Anazimander از اولين شاگردان تالس و بعد از او قديمي‌ترين فيلسوف يواني است، كه درحدود سال 611 پيش از ميلاد مسيح متولد گرديده. در رشته‌هاي فلسفه و نجوم به تحصيل پرداخته و او را نخستين شخص در نقشه‌برداري مي‌دانند. انكسيمندر تشخيص اصل و ريشه موجودات را غيرممكن مي‌داند و اولين كسي است كه مي‌گويد:

به وجود آورنده هر عنصر يك عنصر نامتناهي است و در اين‌باره كتابي به نام «درباره طبيعت» دارد. وفات انكسيمندر در حدود 547 پيش از ميلاد اتفاق افتاده است.




انكسيمن ميلنس


انكسيمن ميلتس Anaximenes of Miletus يكي ديگر از شاگردان تالس اين شخصيت است، كه درحدود سال 550 پيش از ميلاد و يا پيشتر متولد گشت. چنانكه اگر تاريخ مرگ تالس را بررسي كنيم بايد گفت كه او قبل از 550 به دنيا آمده است.

فرضيه‌هاي علمي او نشان مي‌دهد كه در فيزيك و مكانيك تبحر داشته است. او به عكس تالس كه آب را عنصر اصلي مي‌داند هوا را ريشه همه مواد فرض مي‌كند و آن را مهمترين عناصر مي‌داند انكسيمن درحدود 480 پيش از ميلاد بدرود حيات گفت.




انگلس


فريدريك انگلس Friedrich Engels فيلسوف و سوسياليست آلماني به سال 1820 متولد شد. وي با كارل ماركس در تدوين نخستين مانيفست كمونيسم همكاري نمود. در سال 1848 در تظاهرات انقلابي بادن شركت كرد و در سال 1850 به انگلستان رفت و تا سال 1869 به عنوان يك كارخانه‌دار در منچستر كار كرد و بعد از سال 1870 مقيم لندن شد و با تبليغ مرام سوسياليستي عملاً با ماركس همكاري نمود و سپس به انتشار كتب ماركس دست زد.

او در سال 1895 درگذشت. كتاب معروف انگلس Die Lage der Arbeitenden in England است كه در سال 1845 تحرير درآمده است.




اورل


ماركس اورليس آنتونيوس Marcus Aurelius Antoninus از امپراطوران بزرگ روم است. او به سال 121 ميلادي متولد شد. در جواني به فلسفه رواقي آشنا شد مارك اورل 19 سال سلطنت كرد. از آثار او كتاب نفيسي به يادگار مانده است كه به زبان يوناني نوشته شده نام اين كتاب «درباره خود» مي‌باشد، كه به انديشه‌هاي مارك اورليوس معروف مي‌باشد. در اين كتاب فلسفه رواقي به تفصيل شرح داده شد. مارك اورل در 9 آوريل 180 به مرض تيفوس درگذشت.




ايزوكرات

ايزوكرات Isocrates به سال 436 قبل از ميلاد متولد گشت. او با وجود ضعف مزاج و مصائب متعددي كه برايش رخ داد قريب 100 سال زندگي كرد. در نظر يونانيان به منزله تواناترين خطبا شناخته شده بود و چون در نتيجه حوادث سياسي از لحاظ مالي به روزگار سياه نشست پيشه نطق‌فروشي را در پيش گرفت و براي نوشتن و فروختن نطق سفارش قبول مي‌كرد. ايزوكرات مدافع سرسخت صلح بين تمام دول يونان بود و اظهار مي‌كرد كه همه يونانيان بيشتر از آنكه با خون به هم پيوند خورده باشند با يك تربيت و ايده‌آل مشترك با هم متحدند. ايزوكرات در سال 338 قبل از ميلاد درگذشت.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837