جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  31/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «د»
گروه: مكاتب فلسفي

دكارت


رنه دكارت Rene Descartes در سال 1596 در لاهه از شهرهاي كوچك فرانسه ديده به جهان گشود، پدرش يك قاضي نجيب‌زاده و سياستمدار بود. ابتدا به مدرسه «لافلش» در مكتب «ژزوئيت‌ها» به تحصيل پرداخت و آنگاه مشغول فرا گرفتن علوم رياضي و طب گرديد. در بيست سالگي ترك وطن گفت و به سير و سياحت مشغول گشت. مدتي در ارتش هلند خدمت كرد. ولي وقتي ديد كه نظام با روح او سازگار نيست تصميم گرفت كه رياضيات را دنبال كند و چون به مطالعه اين علم اشتغال يافت توانست قانون انكسار نور را در فيزيك كشف كند.

وقتي كتاب «گفتار در روش به كار بردن عقل» از او منتشر شد، مقام فلسفي او نيز محرز گرديد، در فلسفه از طرفداران شك كردن در امور است چنانكه خود مي‌گويد: «من شك مي‌كنم پس وجود دارم».

دكارت در 54 سالگي در سال 1650 درگذشت. از كتاب‌هاي ديگر او مي‌توان: «اصول فلسفه» و «تفكرات» را نام برد.




دموكريت


دموكريت Democritus فيلسوف يوناني به سال 460 قبل از ميلاد در شهر آبدر به دنيا آمد. او سفرهاي بسيار نمود و 5 سال با مهندسان مصري كار كرد. دموكريت نخستين كسي بود كه از اتم سخن گفت و آن را جزو لايتجزايي دانست كه دنيا از آن ساخته شده است.

دموكريت از دوستان هيپوكريت بود ظاهراً در آتن زندگي مي‌كرده است. اما سقراط را درك نكرد و افلاطون نيز در آثار خود نامي از او نبرده است.

دموكريت هميشه آماده استقبال از چيزهاي خوب و محبوب زندگي بود. آفرينش را كامل مي‌دانست و پيوسته در شكوه نبود. آثار دموكريت كه در عهد عتيق شهرت فراوان يافته بود به دست ما نرسيده است تنها ديوژن عنوان چند اثر از آثار او را ياد كرده است:

درباره آرامش روان، درباره طبيعت انسان، دوزخ‌ها، درباه سه نسل، علل زميني هماهنگي و اعداد.




دوركيم


اميل دوركيم در سال 1858 در فرانسه متولد گرديد. او كه مؤسس جامعه‌شناسي نوين است ارزش انسان را در داشتن اخلاق و درجه تربيت او مي‌داند. زندگي فردي را غيرممكن و محال دانسته و اجتماعي بودن انسان را باعثي براي پيشرفت علم و ترقي مي‌داند.

دوركيم در قسمت‌هاي مختلف روانشناسي و زيبايي‌شناسي نيز استاد بود و درباره مذهب نيز نظرياتي دارد. دوركيم در سال 1917 درگذشت. مهمترين اثر او تقسيم كار اجتماعي نام دارد.




ديدرو


دنيس ديدرو Diderot نويسنده و فيلسوف بزرگ فرانسوي به سال 1713 چشم به جهان گشود. وي پسر چاقوسازي فرانسوي بود و در قوت بيان و سرعت انتقال و درك مسائل مشكل و دريافتن مطالب تازه كمتر نظير داشت و در تدوين كتاب بزرگ دايره‌المعارف با دالامبر همكاري نمود.

غرض او و ساير نويسندگان اين كتاب بيش از همه آشنا كردن عامه بود به معارف عمومي و تربيت افكار و اذهان ايشان و براي آنكه از طرف مأمورين دولت مورد اعتراض قرار نگيرند. در مسائل مذهبي از عقايد عامه تجاوز نمي‌كردند، ليكن در تقرير مسائل علمي و اجتماعي مقالات را طوري ترتيب مي‌دادند كه راه بحث و نظر بر عموم خوانندگان درخصوص اوضاع زمان باز باشد و اساس تقليد و تعبد تزلزل پذيرد، با اين همه تدوين دايره‌المعارف بيست و يكسال طول كشيد، زيرا او درضمن تأليف دو بار به عنوان اينكه مردم را بر ضد خدا و شاه تحريك كرده توقيف شد.

سرانجام در سال 1772 تأليف آن به پايان رسيد و خود او نيز 12 سال بعد از آن يعني در سال 1784 درگذشت.




ديوژن


ديوژن Diogenes به سال 412 پيش از ميلاد مسيح در «سيتوب» متولد شد. در جواني به خاطر اينكه متهم شد، پول تقلبي ساخته مجبور شد به آتن بگريزد، او در آتن نزد آنتيس تنس به تحصيل پرداخت. ديوژن معتقد بود كه تا حد امكان بايد از تجملات چشم پوشيد و از احتياجات زندگي كم كرد، به همين واسطه تا آخر عمر خود تنها سرمايه‌اش يك عصا، يك بالاپوش و يك كاسه بود.

بي‌نيازي او به حدي بود كه روزي اسكندر نزد وي رفت و به ديوژن گفت: كه چه مي‌خواهي؟ ديوژن در جواب مي‌گويد: «خواهش مي‌كنم از پيش من آنسوي‌تر رو و با سايه خود مرا از آفتاب محروم نكن». ديوژن در سال 323 پيش از ميلاد درگذشت.




ديوئي


جان ديوئي J.Dewy فيلسوف بزرگ معاصر آمريكا به سال 1859 در «ورمونت» به دنيا آمد. بيست سال زندگي روستايي در ورمونت تأثير عميقي در وي گذاشت، كه تا پايان عمر در او باقي ماند و همين سادگي موجب شد، ستايش جهانيان را به خود معطوف كند.

جان ديوئي پس از پايان تحصيلات خود استاد دانشگاه كلمبيا گرديد، مدتي در چين بسر برده و به مردم آن سرزمين طريقه تعليم و تربيت جديد را آموخت. مدتي هم در تركيه بسر برد تا گزارشي از وضع تعليم و تربيت را جمع‌آوري كند. ديوئي در سال 1942 درگذشت.

از آثار او مي‌توان دو كتاب «دموكراسي در آموزش و پرورش» و «بنياد نو در فلسفه» را نام برد.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837