جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «س»
گروه: مكاتب فلسفي

سارتر


ژان پل سارتر J.P.Sartre به سال 1905 در پاريس به دنيا آمد و پس از گرفتن دانشنامه خود در دبيرستان‌هاي «لهارر» و «ليون» مشغول تدريس فلسفه شد.

در سال 1938 فعاليت مطبوعاتي خود را شروع كرد و كتابي تحت عنوان «تخيل» منتشر كرد. سال بعد وي مجموعه داستان‌هاي كوتاه را تحت عنوان «ديوار» و رماني به نام «تهوع» نگاشت كه باعث شهرت او شد.

در جنگ دوم جهاني وي توسط آلمان‌ها زنداني شد، ولي مدتي بعد آزاد گرديد. او پس از آزاديش نمايشنامه «مگس‌ها» را نوشت. از آثار ديگر او بايد كتاب‌هاي زير را نام برد: «هستي و نيستي»، «كلمات» و «نقادي عقل ديالكتيك» سارتر در سال 1964 برنده جايزه نوبل شد، ولي به دلايلي از قبول آن خودداري كرد.

فلسفه او اگزيستانسياليسم است و معتقد است، كه وجود مقدم بر جوهر مي‌باشد. آخرين اثر او نمايشنامه‌اي است به نام «زنان تروا».




سانتايانا


جورج سانتايانا G.Santayana به سال 1863 در مادريد پايتخت اسپانيا چشم به جهان گشود، در سال 1872 به آمريكا سفر كرد و در آنجا در دانشگاه «هاروارد» به تحصيل پرداخت. مدت‌ها در شهر بوستان با تنهايي و ناراحتي مي‌زيست و عاقبت در سال 1913 آمريكا را ترك گفت و به برلين براي مطالعه فلسفه يوناني رفت، پس از آن مدت‌ها در انگلستان در محضر درس جكسن در دانشگاه كمبريج به تحصيل و فرا گرفتن فلسفه اشتغال داشت.

«سانتايانا» يك ماترياليست به تمام معناست گرچه در عقايد به افلاطون متمايل است، ولي او را از شكاكان قرن بيستم مي‌دانند، او به جاودانگي عقل ايمان دارد و گرچه فيلسوفي است مادي اما تعريف كاملي از ماده كه مبناي عقيده‌اش باشد ندارد.

كتاب‌هاي معروف «سانتايانا» عبارتند از: «حيات عقل» و «احساس زيبايي».




سقراط


سقراط Soerates در سال 469 پيش از ميلاد در آتن از مادري قابله متولد گشت، پدرش پيكرتراش مشهوري بود. در ابتدا علوم ورزش و موسيقي و بحث و جدل را كه مخصوص سوفسطائيان بود آموخت و در اين رشته‌ها مخصوصاً طريقه بحث متبحر گرديد.

او با سوفسطائيان كه جمعي بودند، اهل بحث و مجادله مخالف بود و با آنها جدل‌هاي زيادي كرده بود. سقراط عقيده داشت هر شخص بايد خود فكر كند و با دانش و عقل مشكلات خويش را حل نمايد. از سقراط كتابي باقي نمانده معذالك عقايد او به وسيله افلاطون شاگردش گفته و تحرير شده است.

سقراط فساد را نتيجه ناداني و جهل مي‌دانست، ولي خود عاقبت به دست عمال دولتي به جرم فاسد كردن اخلاق جوانان درحدود 399 پيش از ميلاد به خوردن جام شوكران محكوم گرديد. زن سقراط زانتيپ Xanthippe و يا «كزانتيپ» نام داشت كه داستان بدخلقي‌هايش شهرت زيادي دارد.




سن سيمون


كنت كلود هانري دورووروا Rouvroy معروف به سن سيمون Saint-Simon به سال 1760 در فرانسه متولد شد. اين فيلسوف فرانسوي عقيده داشت اگر كارگران به آزادي اقتصادي و فكري نائل گردند، نوع حكومت اهميت ندارد. او تصور مي‌كرد استقرار يك نوع مسيحيت جديد تمام دردها را دوا مي‌كند. عقايد سن سيمون در دانشگاه‌هاي فرانسه رواج پيدا كرد و اوگوست كنت كه در مدرسه پلي‌تكنيك پاريس تحصيل مي‌كرد، تحت تأثير اصول فريبنده او واقع شد. سن سيمون در سال 1825 درگذشت.




سنگ


نوسيوس آنئوس سنگ Lucius Annaeuse Seneque در سال 4 قبل از ميلاد متولد شد. در دربار نرون به عنوان «رئيس ادبيات و دولت» شناخته مي‌شد. وي مربي نرون و صدراعظم او بود. سنگ كه خود را رواقي مي‌خواند رسالاتي درباره علوم طبيعي، روانشناسي و مسائل اخلاقي نوشت.

وي در سال 65 ميلادي مورد بي‌مهري امپراطور نرون واقع گرديد و از طرف او وادار به خودكشي گرديد.




سنه‌كا


لوسيس سنه‌كا Lusius Seneca در سال 4 قبل از ميلاد مسيح در اسپانيا متولد شد و چون پدرش ثروتمند بود توانست تحصيلات عالي بنمايد. مدتي مربي نرون بود، ولي در آخر كار مورد خشم نرون واقع شد و مجبور گرديد در 70 سالگي يعني در سال 66 ميلادي انتحار كند.

سنه‌كا با اينكه ثروتمند بود از فلسفه رواقيون كه براي ماديات ارزشي قائل نبودند پيروي مي‌كرد و ثروت را براي تحصيل سعادت لازم نمي‌دانست. از سنه‌كا آثار بسياري باقي مانده است.




سيسرون


ماركوس توليوس سيسرون M.T.Ciceron خطيب مشهور يوناني و از سياستمداران به نام قرن اول پيش از ميلاد در رم مي‌باشد كه به سال 106 قبل از ميلاد تولد يافت. شهرت او بيشتر در سياست است تا فلسفه، ليكن از هر نظر شخصيتي است فلسفي. قيصر روم يك بار او را تبعيد كرد و او نيز در همين مدت توانست افكار خويش را به رشته تحرير درآورد، ولي هيچ‌يك از عقايد او مكتب جديدي را بيان نمي‌كند زيرا كه او از طرفداران فلسفه آكادمي و معتقد به رواقيون است.

بعدها افكار او فيلسوفان زيادي را متأثر ساخته است و ازجمله «ولتر» و «اراسم» از ستايشگران سيسرون مي‌باشند. او در سال 43 ق.م درگذشت.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837