جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  04/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «ف»
گروه: مكاتب فلسفي

فربل


فردريش فربل فيلسوف آلماني به سال 1783 در دهكده‌اي كه در جنگل تورنيك واقع است، به جهان آمد. دوره كودكي را در محيط ديني خانواده گذراند و به واسطه گرفتاري پدر وقت بسيار براي گردش در جنگل داشت و اين مسأله شايد مايه گرويدن او به تصوف و جست‌وجوي وحدت در كثرت گرديد.

زماني كه وارد دانشگاه ينا شد فلسفه اصالت تصور و جنبش رومانتيسم و توجه مخصوص به علوم طبيعي و رياضي در آنجا رايج بود. پس از دو سال به واسطه اشكالات مالي مجبور شد ينا را ترك گويد و در سال 1805 در فرانكفورت به معلمي آموزشگاهي كه از روي شيوه پستالزي برپا شده بود گماشته شد.

وي در سال 1811 به دانشگاه گوتينگن و سال بعد به دانشگاه برلن رفت. كتاب معروف او «پرورش آدمي» به سال 1826 انتشار يافت كه محتوي اصول و نظريات خود او بود. به واسطه بيماري زنش او مجبور گرديد به آلمان بازگردد و در آنجا كودكستاني داير كرد آنگاه پنج سال به مسافرت و سخنراني پرداخت.

متأسفانه در اثر اشتباه راجع به نظريات او و عقايد برادرزاده‌اش كاري فربل كه رساله‌اي درباره افكار اشتراكي خود انتشار داده بود وزير فرهنگ پروس بخشنامه‌اي صادر كرد كه چون منظور از كودكستان تزريق مسلك انكار خدا در جوانان است تأسيس آن مجاز نيست، درنتيجه اين ستمكاري فربل پس از يكسال رنج و اندوه به سال 1852 درگذشت.




فلوطين


فلوطين مؤسس مكتب نو افلاطونيان است. وي به سال 204 ميلادي به دنيا آمد. او اهل ليكوپوليس واقع در مصر عليا بود و در سال 244 ميلادي به روم آمد و در «آمدت» 20 سال فلسفه تدريس كرد. در 28 سالگي در اسكندريه نزد ساكاس به فرا گرفتن فلسفه پرداخت و سپس به قصد تكميل معلومات عرفاني خويش با گرديانوس امپراطور روم كه براي جنگ به ايران لشكري بسيج كرده بود، رهسپار شرق گشت تا در مشرق زمين به تحصيل عرفان بپردازد، ولي در اثر كشته شدن امپراطور در بين‌النهرين دست خالي به روم برگشت.

در روم وي با امليوس كه مدت 24 سال به بررسي و تحقيق در عرفان پرداخته بود، آشنا شد. فلوطين در طي همين سال‌ها بود كه در املاك يكي از شاگردانش در كمپانيا مؤسسه‌اي براساس اصول جمهوريت افلاطون تأسيس كرد ولي در همين موقع مريض شد و به سال 269 ميلادي درگذشت. او كتابي دارد كه شامل 6 قسمت است، اخلاقيات، طبيعيات، ماوراءالطبيعه، روان، خرد و وحدت.




فويرباخ


لودويگ فويرباخ فيلسوف آلماني در 28 ژوئيه سال 1804 در «باواريا» به دنيا آمد. پس از دو سال اقامت در برلين و شاگردي نزد هگل، در «دارلانگن» به تحصيل علوم طبيعي پرداخت. مدتي سعي كرد در دانشگاه شغلي به دست آورد، ولي كوشش او به جايي نرسيد و در دهكده‌اي كوچك به سمت معلم خصوصي مشغول كار شد.

او در اين دهكده آثار بزرگي نگاشت. فويرباخ در كتاب‌هايش دنباله نظريات هگل را گرفته است و براي اينكه ثابت كند فلسفه همان مذهب است، «عقل جهاني» هگل را با ايده‌آليسم مسيحي خدا مقايسه كرد و ثابت كرد كه مطلق هگل چيزي غير از خدا نيست.

حتي او گامي فراتر نهاده و مي‌گويد به جاي اينكه معتقد باشيم خدا انسان را به شكل و هيأت خود آفريده، بايد گفت كه اين انسان است كه خدا را به هيأت خود آفريده است. فويرباخ يك فيلسوف مادي است.




فونگ


يولانك فونگ Yulang Fung پروفسور يولانگ فونگ به سال 1895 متولد شد. او نه تنها يك مورخ فلسفه است، بلكه يك فيلسوف اصولي است كه روش و انديشه او، با آنكه به شدت از سنن و شعائر كنفوسيونيسم متأثر است شباهت‌هاي نماياني با نظرات جرج سانتايانا دارد.

به عقيده او قلمرو هستي به وسيله عقل به وجود نيامده بلكه به خودي‌خود موجود است و چون كه عقل نمي‌تواند خلق كند، پس بايد اصل و منشائي وجود داشته باشد كه نه در عقل هست و نه در جهان موجود و آن اصل است كه اشياء را هستي مي‌بخشد. او اين اصل را «واحد حقيقي اولي» مي‌نامد «فلسفه جديد عقلاني» و «تاريخ فلسفه چين» از تأليفات اوست.




فيخته


يوهان گوتليپ فيخته I.G.Fichte به سال 1762 در ساكسوني به دنيا آمد. وي پسر بافنده فقيري بود و در كودكي غازچراني مي‌كرد در اثر ابراز هوش فوق‌العاده مورد توجه يك مرد ثروتمند قرار گرفت و به وسيله او در مدرسه به تحصيل پرداخت در الهيات ليسانس گرفت ولي به علت بي‌ميلي به شغل كشيشي، معلم سرخانه گرديد.

مطالعه در آثار كانت باعث شد كه وي شديداً تحت تأثير و نفوذ فلسفه كانت قرار بگيرد و بسياري از عناصر فلسفي او را جزو دستگاه فلسفي خود بنمايد. در سال 1794 به عنوان استاد در دانشگاه ينا استخدام گرديد و ديري نگذشت كه رهبري ايده‌آليس جديد آلمان در اختيار او گذاشته شد.

در اثر بروز اختلافاتي بين او و دانشگاه ينا، او استعفاء داد و به برلين رفت و بين سال‌هاي 1807 تا 1808 خطابه‌هاي زيادي بر ضد ناپلئون براي مردم آلمان بازگو كرد و آنها را تشويق نمود كه عليه و بجنگند. در سال 1809 وي استاد فلسفه دانشگاه برلين گرديد.

او در سال 1814 درگذشت. افكاري كه فيخته درباره «خود» و يا «مز» اظهار داشته موجب گرديده كه فلسفه او ايده‌آليسم اخلاقي محسوب گردد.




فونتنل


برنارد فونتنل B.Fontnl در سال 1657 متولد گرديد. سال‌هاي دراز عضو آكادمي پاريس بود. در فلسفه پيرو دكارت بود. معروفترين يادگار او كتابي است به نام «گفت‌وگو در تعدد عوالم مسكون». او در سال 1757 درگذشت. از او چندين نمايشنامه نيز به يادگار مانده است.




فيثاغورث


(فيلسوف عدد) Pythagoreas (درحدود 580ـ500 ق.م) فيثاغورث معاصر كوروش و داريوش هخامنشي و پايه گذار مكتب فيثاغوري براي زندگي در دنيا ارزشي قائل نبود. مدرسه‌اي داشت كه در آن زن و مرد درس مي‌خواندند. برنامه درس هندسه، رياضيات، هيأت و موسيقي بود و براي زنان آئين بچه‌داري و خانه‌داري نيز مي‌آموختند.

فيثاغورث عقيده داشت ارتباطي كه ميان اشياء وجود دارد از بركت وجود اعداد است و عدد اصل گوهر همه اشياست. او در 80 سالگي در متاپونيتون در جنوب ايتاليا درگذشت.




فيلون


فيلون به سال 25 قبل از ميلاد متولد شد. او يك نفر يهودي بود كه مي‌كوشيد خرافات مذهبي را با روش فلسفي توجيه كند و بدين‌طريق ثابت كند كه احكام موسي و افلاطون و زنون يكي است. او عقيده داشت كه موسي همان سخنان افلاطون و فيثاغورث را گفته است منتها به زبان عبري.

فيلون عقيده داشت كه خدا هيچگونه تماسي با دنيايي كه خود آفريده ندارد.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837