جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  30/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «م»
گروه: مكاتب فلسفي

ماخ


ارنست ماخ Ernest Mach فيزيكدان و فيلسوف اتريشي به سال 1838 متولد شد. او در زمينه فيزيولوژي و روانشناسي احساس‌هاي انسان و مخصوصاً رابطه آنها با «نظريه علم» تحقيقاتي كرد.

ماخ يكي از بنيانگذاران مكتب امپيريوكري‌تيزيسم Empiriokritizismus كه فلسفه واقع‌بينانه مبني بر تجزيه و تحليل احساس‌ها و عواطف انساني مي‌باشد، به‌شمار مي‌آيد. ارنست ماخ در سال 1916 درگذشت.




ماركس


كارل ماركس Karl Marx فيلسوف سوسياليست مشرب آلماني در سال 1818 متولد شد. او صاحب آراء و افكار تازه در اقتصاد و سياست و اجتماع بود و يكي از موجدين مكتب سوسياليست افراطي به‌شمار مي‌آيد. كتاب مشهور سرمايه Capital خلاصه‌اي است از آراء و عقايد ماركس.

وي به دستياري انگلس نخستين مانيفست كمونيسم را تدوين كرد و خود مؤسس اولين كنگره بين‌المللي كمونيسم (بين‌الملل اول) گرديد. فلسفه او كه به ماركسيسم مشهور است براساس ماترياليسم استوار گرديده و كليه تحولات اقتصادي و حتي تاريخي را معلول عوامل مادي مي‌داند و با تمركز سرمايه در دست عده‌اي معدود مخالف بود و رژيم سرمايه‌داري را محكوم به زوال و راه تأمين يك سيستم عادلانه را در استقرار رژيم تعاون در اقتصاد و بالا بردن ارزش كار و جانشين ساختن كار به جاي سرمايه مي‌داند.

ماركس در سال 1883 درگذشت.




ماكياويلي Machiavelli


(1469
ـ1527)

نيكلا ماكياولي حكيم و سياستمدار و مورخ و انديشمند ايتاليايي در فلورانس به دنيا آمد او پس از پايان تحصيلات و شروع خدمت دولت به سفرهاي زيادي رفت. در سال 1506 به وزارت جنگ جمهوري فلورانس برگزيده شد اما پس از سقوط جمهوري در سال 1512 تبعيد و زنداني شد و از سال 1513 كه آزاد شد پژوهش‌هاي علمي و انديشه‌اي خود را آغاز كرد. او كتاب‌هاي شاهزاده، هنر جنگ و غيره را نوشت و مكتب جديدي را به نام ماكياوليسم بنيان نهاد.




مالبرانش


نيكلادو مالبرانش Malebranche در سال 1638 در پاريس به دنيا آمد پس از اتمام تحصيلات در رشته علوم الهي به صنف كشيشان درآمد و چون از عقايد دكارت آگاه شد بدو معتقد گشت و ده سال بعد از ملاقات با دكارت كتاب پي‌جويي حقيقت را نوشت. بعدها به تدريج به افكار افلاطون معتقد شد به‌طوري كه او را افلاطوني ـ مسيحي مي‌ناميدند.

مالبرانش هيچ علتي را به جز خدا قبول ندارد و اراده بشر را بي‌فايده مي‌داند و مي‌گويد هيچ چيز بدون اراده خداوند انجام‌پذير نيست. مالبرانش در سال 1715 در هفتادوهفت سالگي بدرود حيات گفت.




مروان


المخس داود بن مروان درحدود سال 1021 در بابل به دنيا آمد. مصنف نخستين كتاب فلسفي يهود در قرون وسطي، تفسير «سفرتيزبراه» (كتاب آفرينش) است. قطعاتي از تأليف ديگر او درباره وحدت خدا در پي‌ريزي‌هاي يك كنيسه در قاهره به دست آمده و نيز نخستين طبقه‌بندي‌هاي تدريجي علوم به فلسفه علمي، فلسفه نظري و علم تورات. درحدود سال 1058 درگذشته است.




معري


ابوالعلاء معري abu-al-Ala al-Maari در روز جمعه 27 ربيع‌الاول سال 363 هجري در معره پا به عرصه وجود نهاد. در اوايل سال 367 يعني در چهارده سالگي به مرض آبله نابينا گشت. او دو بار در سال‌هاي 398 و 399 به بغداد رفت و مدتي در آنجا اقامت كرده، سپس به معره بازگشته و در خانه خويش انزوا گزيده و تصنيفات خود را شروع كرده است.

وي نحو و لغت را در معره نزد پدر خويش و در حلب توسط محمد بن عبدالله سعد نحوي فرا گرفت. او علامه روزگار خويش بود و ابوالقاسم علي بن محسن تنوخي و خطيب ابو ذكرياي تبريزي از شاگردان او بوده‌اند.

او مدت 45 سال از خوردن گوشت ابا كرد و ظاهراً در اين امر پيرو حكما و فلاسفه يونان قديم بوده است. از كتب او مي‌توان لزوم مالايلزم، سقط الزند، الايك والفصون، لامع، غيث الوليد را مي‌توان نام برد. او در سال 449 بيمار شد و بيماريش سه روز طول كشيد و در شب جمعه سوم يا دوم ربيع‌الاول و به قولي سيزدهم آن ماه در سال 449 در معره درگذشت.




متري


ژولين افره دولامتري Julien Offray de la Mettrie به سال 1709 متولد شد. او در ارتش فرانسه پزشك بود. به اين عنوان و به خاطر عقايد ماترياليستي كه داشت. نخست با عادات پزشكي و سپس با مافوقان خود و سرانجام با حكومت در افتاد و چون از شغل خود بركنار گرديد به فردريك دوم كه خواننده آثار او بود پناهنده گشت.

لامتري در كتاب‌هاي خود به نام انسان و ماشين و انسان و گياه (1748) با روش تطبيقي رابطه بين انسان و ساير موجودات زنده را ثابت مي‌كند. او در تحقيقات خود راجع به اعمال مغز سعي مي‌كند كه مراحل مختلف تكوين آن را كه در توسعه حيات روحي اهميت درجه اول دارد تشريح نمايد و نيز با عقيده طبيعت اخلاقي افراد بر مبناي معتقدات مذهبي آنها به مخالفت برمي‌خيزد. لامتري در سال 1751 درگذشت.




منتسكيو


شارل دومنتسكيو Ch. De Montesquieu در سال 1689 در بردو از شهرهاي فرانسه متولد گرديد. خانواده او همه از اشراف بودند. در رشته حقوق به تحصيل پرداخت و در سال 1708 شغل قضاوت را پيشه ساخت و وكيل دادگستري گرديد. در سال 1713 پس از مرگ پدرش به عنوان مشاور حقوقي پارلمان برگزيده شد.

به تحقيقات علمي و تاريخي و حقوقي توجه خاص داشت و چون از وضع آن زمان كشور راضي نبود كتابي تحت عنوان نامه‌هاي ايراني بدون ذكر مؤلف منتشر ساخت و چون مورد توجه واقع گشت به عضويت فرهنگستان فرانسه انتخاب گرديد (سال 1727). به تدريج دست از فعاليت حقوقي كشيد و به تدوين اثر مشهور خويش روح‌القوانين مشغول گشت، اين كتاب با استقبال عجيبي مواجه شد و بعدها نيز از مواد ذكر شده در آن براي اداره ممالك استفاده زيادي شد. منتسكيو عقيده داشت كه انقلاب و خونريزي كاري از پيش نمي‌برد و آنچه كه يك جامعه بدان محتاج است قانون مي‌باشد.

ميانه‌روي در سياست از خصوصيات مهم منتسكيو و چون روحانيون «روح‌القوانين» او را بي‌ارزش دانستند تنها رساله‌اي بر دفاع از كتاب خويش نوشت. منتسكيو در سال 1755 بعد از مسافرت‌هاي زياد به كشورهاي مختلف جهان در پاريس درگذشت.




مونتني


ميشل دو مونتني Michel de Montaigne يكي از مشهورترين نويسندگان و فلاسفه دوره رنسانس و از هومانيست‌هاي اين دوره مي‌باشد كه در سال 1523 به دنيا آمد. وي از اشراف فرانسه بود و سفرهاي بسيار كرد و كتب زيادي نوشت كه مهمترين آنها كتاب «تحقيق» است كه در سه جلد منتشر گرديد از اين كتاب عقايد وي درخصوص آموزش و پرورش تشريح شده است. او عقيده داشت كه اگر روش تعليم دلپذير باشد ديگر آموزشگاه چون زندان نخواهد بود و نيازي نيست كه چوب و تازيانه وسيله انتظام باشد.

عقايد مونتني روي هم رفته تأثير بسياري در مدارس آن زمان نكرد ولي در افكار روسو و بيكن مستقيماً اثر نمود اين شخصيت بزرگ در سال 1592 درگذشت.




منگ تزو
منگ تزو Mengtzeu در سال 372 پيش از ميلاد متولد شد، او در مساعي خود براي تعليم دادن موفق‌تر از معاصر يوناني خود ارسطو نبوده است. اما به مقياس وسيعتري از ارسطو تجارب شخصي خود را براي توسعه تعليمات فلسفي اعمال مي‌نمود.

هنگ شاگرد نواده كنفسيوس، يعني فيلسوف تزوسو بود اما در تاريخ كنفوسيونيسم از استاد خود مقام ارجمندتري دارد: او در اواخر عمر كتابي تأليف نمود كه خلاصه‌هايي از آن در اروپا نشر گرديد. او در سال 288 قبل از ميلاد درگذشت.




ميل


جان استوارت ميل John Stuart Mill سياستمدار و فيلسوف شهير انگليسي در 1806 متولد گشت. پدرش «جيمز ميل» مردي فهميده و دانشمند بود و جان را از كودكي به تحصيل واداشت چنانكه در سه سالگي به او زبان يوناني آموخت، در ده سالگي مطالعه آثار افلاطون و ديگر فلاسفه را آغاز كرد. در هفده سالگي وارد خدمت كمپاني معروف هندوستان شد و چون رشد بيشتر نمود به شعر و ادب نيز گرايش يافت و آثار ادبي برجسته نويسندگان را تحت مطالعه قرار داد و موسيقي را فرا گرفت و چون يكي از آثار اگوست كنت را مطالعه نمود از طرفداران افكار وي گرديد و حتي به او كمك مالي هم نمود، كم‌كم وارد سياست گرديد و در چهل‌وپنج سالگي متأهل شد و مدت‌ها نمايندگي ملت را پذيرفت، اما وي جزو هيچ حزب و دسته‌‌اي نگرديد و فقط نظريه خويش را مورد بحث قرار مي‌داد. او در راه رفاه طبقه زحمتكش اهتمام تمام ورزيد و از طرفداران عدالت اجتماعي بود.

استوارت ميل محققي ژرف و فيلسوفي روشنفكر بود و كتاب‌ها و رسالات مختلف درباره افكار خود نوشت كه از آن جمله كتاب در آزادي را مي‌توان نام برد. جان استوارت ميل در سال 1873 درگذشت.




مائيمونيد


موسي بن ميمون به سال 1135 در قرطبه در اسپانيا متولد شد. ناچاراً نخست به مراكش و سپس به مصر مهاجرت كرد و در آنجا با پيشه طبابت امرار معاش مي‌نمود. مائيمونيد بزرگترين چهره تاريخ يهود از وقتي كه موسي ده فرمان را به قوم يهود داده است مي‌باشد.

كتاب «ميشاه تورات» (كپيه قانون) او نخستين تقرير اصولي و مرتب آئين يهود است. «قوانين ايمان» او در كتاب‌هاي جديد و ادعيه يهوديان به طرز شاعرانه‌اي شرح و بسط داده شده.

كتاب عمده‌اش به نام «راهنماي سرگردانان» و به عربي «دليل‌الحيران» است كه در آن تعليمات يهود با نتايج فكر فلسفي منطبق است. اغلب آثار او به عربي نوشته شده و كمي بعد به عبري و لاتين ترجمه شد. مائيمونيد در سال 1204 درگذشت.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837