جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  05/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «ه»
گروه: مكاتب فلسفي

هابز


تامس هابز T.Habbes فيلسوف انگليسي در سال 1588 متولد شد. هنگامي كه 4 سال داشت به يك مدرسه كليسايي واقع در «وست پورت» رفت. در پانزده سالگي در «اكسفورد» شروع به فرا گرفتن فلسفه كرد، ولي مدتي بعد به تحصيل علوم طبيعي و رياضي پرداخت. او تحقيقات دانشمنداني امثال كپرنيك و گاليله و هاروي را قبول داشت و نظريات مكانيكي فلسفه مادي آنها را مي‌پسنديد.

هابز عقيده داشت كه دين بايد تابع دولت باشد. از آثار هابز مي‌توان كتاب «لواتيان» را نام برد (لواتيان كلمه‌اي است عبري و در تورات ذكر شده است كه لواتيان يك حيوان آبي و وحشت‌آوري شبيه اژدها است). مرگ هابز به سال 1679 اتفاق افتاد.




هايدگر


مارتين هايدگر M.Heidegger به سال 1889 در «جنگل سياه» واقع در آلمان متولد شد. از ابتداي جواني علاقه‌اش او را به طرف فلسفه و الهيات كشاند. به سال 1915 در فرايبورگ به تحصيل فلسفه پرداخت و در آنجا تحت تأثير هوسرل قرار گرفت. به سال 1923 استاد فلسفه در ماربورگ گرديد و چهار سال بعد كتابي منتشر كرد.

سال بعد وي جانشين هوسرل در فرايبورگ گرديد، ولي مدتي بعد استعفا كرد و در بالاي يكي از كوه‌هاي جنگل سياه منزوي گرديد. اگرچه هايدگر خود را اگزيستانسياليست نمي‌داند، ولي آثارش در رشد و تكامل اگزيستانسياليسم اثر فوق‌العاده دارد.




هارتمان


كارل رابرت ادواردفون هارتمان فيلسوف بزرگ آلماني كه پايه سيستم متافيزيك خود را روي «پوچ» نهاده در 23 فوريه سال 1842 در برلين به دنيا آمد. وي در نظر داشت كه در ارتش خدمت كند، ولي شكستگي زانو موجب شد تا به فلسفه روي آورد. هارتمان كتاب‌هاي بسياري نگاشته كه مهمترين آن كتاب «فلسفه پوچ» نام دارد و اين كتاب به طريقي علمي نوشته شده و داراي سبكي روان است. در نظر هارتمان اراده، عقل و اساس تمام هستي و وجود روح پوچي است.

او تحت تأثير افكار هگل و شوپنهاور قرار گرفته و مي‌كوشيد انتلكتوآليسم هگل را با وولنتاريسم شوپنهاور آشتي دهد. هارتمان در 5 ژوئن سال 1906 درگذشت.




هراكليت


هراكليت Heraelitus درحدود سال 504 قبل از ميلاد مسيح در افسوس به دنيا آمد. اين فيلسوف بدبين كه به «فيلسوف گريان» معروف مي‌باشد، يك اشرافي روشنفكر بود و توده مردم را به چشم حقارت مي‌نگريست. هراكليت در طول زندگي افسوس مي‌خورد كه چرا به دنيا آمده است. او آتش را اصل اشياء مي‌دانست و تصور مي‌كرد دنيا مانند آتش حتي يك لحظه قرار ندارد.




هالوي


يهودا هالوي درحدود سال 1080 به دنيا آمد. هالوي يكي از بزرگترين فلاسفه و شعراي يهودي به‌شمار مي‌رود. چند تايي از منظومه‌هاي مقدسش در كتاب‌هاي ادعيه‌اي كه يهوديان در همه جا به هنگام اجتماع مي‌خوانند وارد شده است «كتاب الخضري» او كه به عربي نوشته شده و تحت عنوان «سفرهاي كوزاري» (كتاب خضر) به عبري ترجمه شد تغيير مذهب پادشاه خضر به ولان دوم را شرح مي‌دهد.

هالوي عقيده داشت كه خدا منشاء مطلقي است كه منشاء مادي را به حركت در مي‌آورد. هالوي در سال 1140 درگذشت.




هربارت


يونان فريدريش هربارت J.F.Herbart به سال 1776 در الدنبورك واقع در شمال آلمان پاي به جهان نهاد. پدرش وكيل دادگستري و جدش رئيس ژيمناز در شهر نامبرده بود. هنگامي كه در دبيرستان و دانشگاه به تحصيل اشتغال داشت استعداد بسيار در فرا گرفتن زبان يوناني و رياضي و فلسفه نشان داد و اين سه ماده بعدها در عقايد او نسبت به آموزش و پرورش مؤثر افتاد. او از 1802 به مدت هفت سال دانشيار آموزش و پرورش در دانشگاه گوتينگن بود و رساله‌اي بدين‌ عنوان انتشار داد «مهمترين كار تربيت اين است كه جهان را از لحاظ اخلاقي آشكار سازد».

كتاب بعدي هربارت «علم و پرورش» نام داد كه در سال 1806 منتشر گرديد، در 1809 به جاي كانت به استادي فلسفه دانشگاه كونيگسبرگ گماشته شد و در اينجا بود كه نظريات او در روانشناسي چون پايه آموزش و پرورش تكوين و تكميل شد. در 1835 آخرين نظريات خود را درباره آموزش و پرورش در مهمترين كتابش به نام «رئوس عقايد تربيتي» منتشر ساخت و در 1841 هنگامي كه افتخارات و شهرتش به حد كمال رسيده بود درگذشت.




هيوم


ديويد هيوم به سال 1711 در ادينبرو به دنيا آمد. پدرش هنگامي كه او هنوز طفل بود درگذشت. هيوم به تشويق مادرش كه مي‌گفت بايد حقوق بخواند توجهي نكرد و به كار كسب و تجارت پرداخت. در 28 سالگي در پاريس كتاب طبيعت انساني را منتشر كرد كه با عدم استقبال روبه‌رو شد. در هنگام اقامت در پاريس با عده‌اي از فلاسفه فرانسه ازقبيل روسو، هولباخ، ديدرو و دالامبر آشنا شد و روسو را به انگلستان دعوت كرد، ولي پس از چندي روابطشان تيره شد و روسو ناراحت به پاريس مراجعت كرد.

هيوم علاوه بر آثار فلسفي آثار ديگري مثل «تاريخ انگلستان» نگاشته است، كه از آثار با ارزش وي محسوب مي‌شود. او در سال 1776 درگذشت.




هگل


ژرژ ويلهلم فريدريش هگل G.W.F.Hegel فيلسوف نام‌آور آلماني در روز 27 اوت سال 1770 در اشتوتگارت ولادت يافت. هگل در آغاز در دانشكده توبينگن تحصيلات خود را در رشته علوم الهي به پايان رساند و پس از آنكه ديپلمه شد مشغله كشيشي را ترك گفت، زيرا قدرت بيان در او ضعيف بود. پس از اين مدتي در برن و سپس در فرانكفورت معلم سرخانه شد.

در اين ايام مطالعه كتاب معروف كانت «مذهب در موازين عقل محض» او را به راه فلسفه اصالت تعقل كشانيد و تحت تأثير آن به نوشتن كتاب زندگي مسيح پرداخت، ولي اين كتاب تنها چهار سال پس از مرگش منتشر شد.

در سال 1807 فرانسوي‌ها را اشغال كردند و به اين جهت هگل ناچار شد به شهر ديگري كوچ كند. تهيدستي و رنج فيلسوف جوان را به شدت آزرده‌خاطر ساخت، ولي چندي بعد به مديريت دبيرستان نورنبرگ رسيد. در سال 1811 ازدواج كرد و سال بعد رساله مشهور «معرفت علم منطق» را نگاشت.

در سال 1816 استاد فلسفه دانشگاه هايدلبرگ شد و مكتب فلسفي تازه‌اي را پي ريخت و به نوشتن اثر گرانمايه‌اي چون «دايره‌المعارف علوم فلسفي» همت گماشت كه نام او را بلند آوازه ساخت. در سال 1818 به برلن سفر كرد و در آنجا تا پايان عمر به تدريس فلسفه مشغول شد و در 14 سپتامبر 1831 بر اثر وبا درگذشت.

آثار عمده هگل شامل علم منطق، دايره‌المعارف علوم فلسفي، اصول فلسفي حقوق و درس‌‌هايي درباره فلسفه تاريخ است.




هوئي‌ شيه


هوئي ‌شيه Hu Shih در قرن چهارم قبل از ميلاد متولد شد. اسناد مربوط به تعليمات هوئي شيه منحصراً در كتاب چوانگ چو، پيشرو برجسته تائوئيسم ديده مي‌شود. ظاهراً هوئي شيه شاگرد تزوسو نواده كنفوسيوس بوده است.




هلوسيوس


كلود آدرين هلوسيوس Claud Adrine Helvetius به سال 1715 در فرانسه متولد شد. او از فلاسفه بزرگ مادي فرانسه است. كه در سال 1765 بنا به دعوت فردريك كبير به برلين رفت. فلسفه او داراي چهار اصل است كه عبارتند از:

1ـ تمام استعدادهاي بشري مدركات حسي‌اند، حتي حافظه. 2ـ نفع‌پرستي روي پايه اصل دفع رنج و جذب لذت بنا شده. 3ـ هوش و استعداد همه افراد يكسان است. 4ـ حكام فيلسوف مي‌توانند با تنظيم قوانين مناسب يك دنياي معنوي برقرار سازند. هلوسيوس در سال 1771 درگذشت.




هوسرل


ادموند هوسرل در سال 1859 متولد شد. هوسرل بزرگترين استاد مكتب فنومنولوژي است. او در دانشگاه‌هاي گوتينگن و فرايبورگ به سمت استاد فلسفه تدريس مي‌كرده است. هوسرل سعي داشت مانند راسل براي فلسفه يك مبناي رياضي پيدا كند. براي اين منظور وي از منطق فرانتس برانتانو كمك گرفت.

هركول فنومنولوژي را مافوق ايده‌آليسم و ماترياليسم معرفي مي‌كند و براي اثبات عدم كفايت در علم در كشف باطن اشياء شيوه لاادريون را پيش مي‌گيرد. هوسرل در سال 1938 درگذشت.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837