جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > نقد و ادبيات

جوايز ادبي انگلستان
گروه: نقد و ادبيات

1ـ جوايز يادبود جيمز تيت بلاك James Tait Block Memomviol prizes
بنياد اين جوايز ادبي كه از با ارزش‌ترين جوايز بريتانياي كبيرند، به وسيله مرحوم خانم جانت كوتز بلاك به ياد شوهرش كه يكي از شركاي مؤسسه انتشارات لندن بود، گذاشته شد. خانم بلاك مبلغ يازده هزار ليره به دو جايزه اختصاص داد تا درآمد اين مبلغ هرچه باشد پس از كسر مخارج به عنوان جايزه اعطا شود، اكنون هريك از اين جوايز در سال تقريباً به صدو هشتاد ليره مي‌رسد كه به توسط متوليان صندوق جايزه در دانشگاه ادينبورگ اولد كالج داده مي‌شود.
يكي از اين جايزه‌ها به مؤلف بهترين بيوگرافي در زبان انگليسي تعلق مي‌گيرد كه در انگلستان در طي سال منتشر شده باشد.
جايزه ديگر به نويسنده بهترين داستان بلند داده مي‌شود كه به همان ترتيب انتشار يافته باشد. برنده در بهار هر سال از ميان كتاب‌هاي سال پيش به وسيله استاد ادبيات انگليسي دانشگاه ادينبورگ و در صورت غيبت يا عدم آمادگي وي، به وسيله استاد ادبيات انگليسي دانشگاه گلاسكو انتخاب مي‌شود.
در زير عده‌اي از برندگان جوايز را نام مي‌بريم:
جوايز آكادمي بريتانيا
آكادمي بريتانيا واقع در برلينگتون گاردنر، لندن، امور جايزه‌هاي زير را اداره مي‌كند:
2ـ جايزه رزمري كراشي براي ادبيات انگليس
سرمايه اين جايزه بنا بر وصيت مرحوم رزمري كراشي در سال 1888 تأمين شد. هر سال از طرف متوليان صندوق جايزه‌اي به مبلغ صد ليره به قضاوت شوراي آكادمي سبريتانيا به زني از هر مليت اعطا مي‌شود كه در طي سه ال پيش از تاريخ جايزه اثري تاريخي يا انتقادي درباره موضوعي مربوط به ادبيات انگليس، نوشته يا انتشار داده باشد. البته كتابي كه درباره آثار يكي از اين شاعران: بايرون، شلي وكيتز، نوشته شده باشد مقدم محسوب مي‌شود. در نخستين سال‌هاي بعد از بنياد جايزه فقط به كتاب‌هاي مربوط به بررسي و نقد آثار بايرون، شلي يا كيتز جايزه داده مي‌شد.
3ـ جايزه كتاب كافه رويال
در سال 1956 در جشن نودمين سال پيوستگي كافه رويال به هنرها جايزه‌اي به مبلغ پانصد ليره مقرر گرديد كه اداره آن برعهده كافه رويال و انجمن ملي كتاب گذاشته شد.
جايزه بين يك برنده اول و چند برنده دوم براي مهمترين اثر (يا آثاري) كه در طي پنج سال قبل در يك رشته خاص نوشته شده باشد تقسيم مي‌گرديد، موضوع جوايز هر سال تغيير مي‌كرد، در سال 1956 موضوع «لندن بعد از شامگاه» و در سال 1957 «آمريكا و ما» بود.
در ابتدا لازم بود كه كتاب‌ها در طي پنج سال گذشته نوشته شده باشند و ناشران آنها را ارائه دهند. اعضاي داوري برحسب موضوع جايزه تغيير مي‌كردند. جوايز سالانه در كافه رويال واقع در ريجنت استريت لندن در ماه ژوئن اعطاء مي‌شد.

4ـ جايزه يادبود داف كوپر
جايزه يادبود داف كوپر در سال 1956 به ياد (1954ـ1890) نخستين ويكنت نورويچ بنياد گذاشته شد. دوستان و ستايندگان داف كوپر مبلغي در يك صندوق ريختند كه سود آن به اين جايزه سالانه اختصاص داده مي‌شود. جايزه به اثري ادبي تعلق مي‌گيرد كه در طي دو سال قبل از تاريخ جايزه به زبان انگليسي يا فرانسوي انتشار يافته باشد.
داوري جايزه به عهده داور ثابت (لرد نورويچ وقت و سرپرست نيوكالج آكسفورد) و سه داور ديگر است كه هر پنج سال يكبار عوض مي‌شوند.
5ـ جايزه شعر ويليام فويل
در سال 1949 جايزه‌اي سالانه به مبلغ 250 ليره به وسيله ويليام آلفرد فويل. مدير شركت كتاب واقع در لندن براي ممتازترين مجلد شعر كه در انگلستان منتشر گردد اختصاص داده شد. برنده جايزه ممتاز در ماه مارس اعلام مي‌شود و جايزه را هر سال در يك ناهار رسمي در لندن اعطاء مي‌كنند.
6ـ جايزه هاثورندن Hawthorden Priz
بنياد جايزه هاثورندن، كهن‌ترين جوايز ادبي مشهور انگلستان، در سال 1919 به وسيله ميس آليس وارندر گذاشته شد.
اين جايزه شامل صد ليره و يك مدال نقره است كه در ژوئن هر سال به نويسنده‌اي انگليسي، به سني كمتر از چهل‌ويك سال براي بهترين اثر ادبي تخيلي اعطاء مي‌شود، هدف آن تشويق نويسندگان جوان است و كلمه «تخيلي» در دامنه‌اي وسيع به تعبير و تفسير در مي‌آيد.
در شرايط جايزه قيد نشده است كه شرح احوال و آثار بزرگان براي مسابقه پذيرفته نمي‌شود ضمناً براي شركت در مسابقه نويسندگان ملزم نيستند كه كتاب‌هاي خود را ارائه كنند، درواقع مسابقه‌اي به معناي عام كلمه صورت نمي‌گيرد و داوران جايزه بدون اطلاع نويسندگان برنده را تعيين مي‌كنند.
7ـ مدال كارنگي Carnegie Medal
مدال كارنگي انجمن كتابخانه‌ها هر سال براي كتابي ممتاز كه به وسيله نويسنده‌اي انگليسي مخصوص كودكان نوشته شده و در طي سال قبل در انگلستان منتشر شده باشد اعطاء مي‌گردد، در پايان هر سال از اعضاي انجمن كتابخانه‌ها نشاني لندن دعوت مي‌كنند كه پيشنهادهاي خود را براي جايزه بدهند. اعضاي مذكور بايد صورتي مقدماتي شامل حداكثر سه كتاب در اختيار كميته بگذارند و كميته از ميان عنوان‌هاي داده شده يكي را برمي‌‌گزيند. مدال برنده در هنگام گفتار سالانه انجمن كتابخانه‌ها اعطاء مي‌شود.
8ـ مدال كيت گرينوي Kate Greenway Medal
اعطاي مدال كيت گرينوي انجمن كتابخانه‌ها اقدامي است براي شناسايي اهميت تصاوير كتاب‌هاي كودكان. اين مدال به نقاشي داده مي‌شود كه، بنابر عقيده انجمن، در طي سال گذشته ممتازترين اثر را در زمينه مصور كردن كتاب‌هاي كودكان عرضه كرده باشد، نقاش بايد در تابعيت انگلستان باشد و اثر او نيز در انگلستان منتشر شده باشد. كتاب‌هاي مصور ويژه كودكان و نوجوانان براي اين مدال به داوري گرفته مي‌شود. پيشنهادهاي اين مدال را نيز اعضاي انجمن كتابخانه‌ها مي‌دهند و مدال در گفتار سالانه انجمن به نقاش برنده اعطاء مي‌گردد.
9ـ جايزه سامر ست موام Somerset Mougham Award
اين جايزه در سال 1946 به وسيله سامرست موم داستان‌نويس مشهور انگليسي به منظور تشويق نويسندگان جوان به سفر خارج بنياد گذاشته شد. اداره امور آن را «انجمن نويسندگان» به نشاني برعهده دارد. جايزه سامرست موم به اثر منتشر شده‌اي از شعر، داستان، نقد ادبي، بيوگرافي، تاريخ، فلسفه، سفرنامه، تعلق مي‌گيرد كه از آن بتوان به شكوفايي استعداد هنري نويسنده‌اش پي برد و به باروري آتيه او اميدوار شد. آثار نمايشي را در اين جايزه شركت نمي‌دهند، نامزدان جايزه بايد انگليسي و ساكن انگلستان يا ايرلند شمالي و به سني كمتر از سي‌وپنج سال باشند. كتاب‌ها را بايد قبل از سي‌ويكم دسامبر هر سال براي انجمن نويسندگان بفرستند، برنده جايزه در ماه مارس سال آينده اعلام مي‌شود. الزامي نيست كه كتاب‌ها در طي سال قبل از شركت در جايزه منتشر شده باشند.
برنده بايد پول جايزه را كه در حدود پانصد ليره است براي سفري به مدت حداقل سه ماه به خارج از انگلستان مصرف كند.

10ـ جايزه سر روجر نيوديگيت براي انگليسي Sir Roger Newdigate Prize
بنياد جايزه نيوديگيت در سال 1806 به وسيله سر روجر نيوديگيت كه از 1750 تا 1780 نماينده پارلمان از دانشگاه آكسفورد بود، تأسيس شد و نخستين بنيادي بود كه براي اعطاي جايزه ادبي به وجود مي‌آمد، سر روجر مبلغ هزار ليره به جايزه تخصيص داد و مقرر داشت كه هر سال مبلغ بيست‌ويك ليره از درآمد آن را به يكي از اعضاي دانشگاه آكسفورد براي «نظمي انگليسي» حداكثر در پنجاه مصراع، در توصيه مطالعه باقيمانده آثار معماري و پيكرسازي و نقاشي يونان و رم باستانا عطاء كنند. بعدها با رضايت وارثان نيوديگيت اين شرايط بسيار محدود اصلاح شد. جايزه اكنون شامل كساني از دانشگاه آكسفورد مي‌شود كه بيشتر از چهار سال از ورود آنان نگذشته باشد و شعري حداكثر در سيصد مصراع درباره موضوعي كه قبلاً تعيين گرديده است، سروده باشند. جايزه را سه داور اعطاء مي‌كنند. برنده هر سال در ماه مه يا ژوئن به وسيله دانشگاه آكسفورد معرفي مي‌شود، شاعر قسمتي از شعرش را در ماه ژوئن در مجلسي كه به مناسبت اعطاي جايزه تشكيل شود، براي حاضران مي‌خواند. اين جايزه در سال‌هاي جنگ موقوف ماند و بار ديگر در سال 1947 آغاز شد.
11ـ جايزه يادبود جان لولين رايس
جان لولين رايس جواني انگليسي بود كه در سال 1940 در هنگام خدمت در نيروي هوايي سلطنتي كشته شد، او مجموعه داستاني كوتاه با عنوان «انگلستان دهكده من است» منتشر كرده بود كه در 1942، دو سال پس از مرگش، به آن جايزه هاثورندن اعطاء كردند. همس راو براي اينكه ياد شوهرش زنده‌تر بماند پول جايزه را به ايجاد جايزه‌اي به نام او تخصيص داد تا به «اثري شايان ياد» از نويسنده‌اي انگليسي كه هنگام انتشار اثر كمتر از سي سال داشته باشد اعطاء گردد. كتاب‌ها بايد قبل از پايان سال انتشار فرستاده شود. برنده را در آوريل يا مه سال بعد اعلام مي‌كنند، جايزه كه مبلغ آن پنجاه ليره است از صندوق يادبود جان لولين رايس در انجمن ملي كتاب لندن اعطاء مي‌شود.
12ـ جايزه انجمن سلطنتي ادبيات Royal society to Literature Award
بنياد اين جايزه به نام وصيت ويليام هيممان ناشر بزرگ انگليسي در سال 1944 گذاشته شد. امور جايزه را انجمن سلطنتي ادبيات لندن اداره مي‌كند و جايزه پاداشي است براي آن قسمت از ادبيات كه نفع مادي كمتري دارد، يعني شعر و نقد ادبي، شرح احوال بزرگان و تاريخ و غيره. مبلغ جايزه صريحاً تعيين نشده است ولي معمولاً دو برنده اعلام مي‌كنند و به هريك صد ليره مي‌دهند. آثاري كه براي جايزه عرضه مي‌شود بايد به زبان انگليسي نوشته شده باشد. يك كميته قرائت آثار در مورد تعيين برنده تصميم مي‌‌گيرد و نام برنده در آوريل يا مه اعلام مي‌شود. جايزه را در جلسه‌اي در ماه ژوئن يا ژوئيه در انجمن سلطنتي ادبيات اعطاء مي‌كنند.
13ـ جايزه ادبي و.هـ. اسميت و پسر W.H.Smith & Son lilerary Award
اين جايزه ادبي سالانه در 1959 براي تشويق و بزرگداشت جهاني نويسندگان كشورهاي مشترك‌المنافع انگليس بنياد گذاشته شد. مبلغ جايزه هزار ليره است كه از طرف شركت «اسميت و پسر» به نشاني لندن به نويسنده‌اي كه كتابش مهمترين خدمت را به ادبيات بكندا عطاء مي‌شود. كتاب بايد به انگليسي نوشته و در انگلستان منتشر شده باشد. كتاب‌هايي براي جايزه پذيرفته مي‌شود كه در طي دو سال قبل از تاريخ جايزه انتشار يافته باشد. آخرين روز اين مدت 31 دسامبر سال دوم است. هيأتي مركب از سه داور اثر برنده را انتخاب مي‌كنند. جايزه ممكن است به دو يا چند نويسنده مشتركاً اعطاء شود ولي به يك نويسنده بيش از يك بار داده نمي‌شود.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837