جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  06/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > ضرب المثل

اشكي بريز
گروه: ضرب المثل

عبارت بالا از مصطلاحات باده خواران و ميگساران است كه چون به اقتضاي مجلس انبساط خاطري دست دهد و هوس نوشيدن باده كنند، به ساقي مجلس اشارتي كرده مي گويند: اشكي بريز و يا به اصطلاح ديگر، اشك چشمي بريز، كه مقصود از اشك همان باده و شراب است و البته به مقدار كم- نه زياد- از ساقي و جام گردان مجلس مطالبه مي شود تا به دنباله باده گساري قطع نشود و نشاط خاطر از اين رهگذر تشديد گردد.

جام شراب خواري در قديم هفت خط داشت و براي هركس تا خطي شراب مي ريختند كه توانايي بر داشت آن را داشت و عيش ديگران را منقضي نمي كرد. اين هفت خط عبارت بودند از:

اول خط جور و آن خط لب جام بود كه بعد از آن شراب سر ريز مي شد. بعضي از فرهنگ نويسان خط جور را خط جام جم هم مي گفته اند كه همان خط لب جام باشد. اينك باده گساران به هنگام باده گساري به يكديگر تعارف مي كنند و مي گويند:« جور مرا بكش» واژه جور مقتبس از همين هفت خط جام جم است، يعني:« باقي را تو بنوش تا در جام چيزي باقي نماند.»

دوم خط بغداد بود كه كه آن را مشهورترين خط جام هم گفته اند.

سوم خط بصره كه فروتر از خط بغداد قرار داشت.

چهارم خط ازرق آن را به روايت مختلف ، خط شب و خط سياه و در فرهنگهاي خط سبز هم نوشته اند. اين خط كاملا وسط جام قرار داشت و براي شرابخواران كمال اعتدال بوده است.

پنجم خط اشك كه آن را خط خطر و درشكر و ورشكر هم گفته اند.

ششم خط فرودينه و ههفتم خط مزور بود كه اين درجات و استفاده ازآن در جرگه شرابخواران كاملا رعايت مي شد و ساقي و جام گردان مقررات باده گساري و جلوگيري از زياده روي شرابخواران را دقيقأ نظارت مي كرد تا هيچ كس بيش از حد و توانايي خويش باده نوشي نكند.

با توجه به مطالبي كه در سطور بالا مسطور افتاد . خط اشك به خط پنجم از جام جمشيد گفته مي شد و ميزان شراب تا اين خط از جام از حد متوسط و اعتدال هم كمتر بوده است. به همين جهت شرابخواران اين مقدار قليل از شراب را به قطره اي كه از ابر سياه يا مژگان چشم بر جام شراب چكيده باشد. يعني اشك تعبير كرده اند.

به قول آقاي فريدون نوزاد:« هنوز در ميان ميخواران اشكي و اشك چشم بلبل و بالاخره اشك چشمي بريز مرسوم و متداول است.» كه امروزه از اصطلاحات بالا فقط اشكي و اشكي بريز باقي مانده و باده گساران اين دو اصطلاح را هنگامي به كار مي برند كه عيش و نوش به حد نهايت و اشباع رسيده باشد و جز اشكي به عنوان حسن ختام مورد نياز نباشد.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837