جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > ضرب المثل

زير پا را جارو كردن
گروه: ضرب المثل


چنانچه كسي از شغل و كاري كه داشته اخراج شود مجازاً و از باب كنايه گفته مي شود: «زير پايش را جارو كرده اند.»





به طوري كه مي دانيم سابقاً كه ميز و صندلي و مبل و نيمكت كمتر معمول بود ساكنان خانه و حتي ميهمانان غالباً چهار زانو و كوچكترها دو زانو بر روي فرش اطاق مي نشستند و به گفت و شنود و صرف تنقلات مي پرداختند.





فرش اطاقها در خانه متمكنان و ثروتمندان اكثراً از جنس قالي و در منازل افراد متوسط از جنس نمد و احياناً حصير و زيلو بوده است. بهداشت به معني و مفهوم واقعي وجود نداشت و خيابانها و كوچه ها هم اسفالت نبود كه گرد و خاك از آن بلند نشود.





گاهي شدت وزش باد در وسط روز انبوهي از گرد و غبار را به داخل اطاق سرازير
مي كرد كه بانوي خانه ناگزير مي شد چند بار اطاق را جارو كند و خاك و خاشاك و آنچه را كه بر اثر وزش باد به داخل اطاق نفوذ كرده از روي فرشها بزدايد.





معمولاً خدمتكار يا كدبانوي خانه از صدر و بالاي اطاق نشيمن جارو مي كرد و گرد و خاك را به پايين اطاق و در خروجي انتقال مي داد و با خاك انداز برمي داشت.





در چنين موارد اضطراري و استثنايي معمول نبود كه همه ساكنان اطاق نشيمن از جاي خود برخاسته به خارج از اطاق بروند و آن گاه اطاق را جارو كنند بلكه خدمتكار يا كدبانوي خانه از بالاي اطاق كه شروع مي كرد به هر يك از افراد نشسته كه مي رسيد آن شخص از جايش برمي خاست و خدمتكار يا كدبانوي خانه زير پايش را جارو مي كرد تا به ديگري و ديگران و سرانجام به آستانه و كرياس در خانه مي رسيد.





از آنجايي كه اين گونه جارو كردن در مواقع ضروري و پيش بيني نشده موجب مي شد افرادي كه به راحتي و آسايش نشسته بودند از جايشان برخيزند و در گوشه اي بايستد تا زير پايشان جارو شود لذا اين عمل نقل مكان و سلب آسايش ناشي از زير پا را جارو كردن رفته رفته به صورت ضرب المثل درآمد و در مورد هر گونه اخراج يا انتقال افراد از شغل و كارشان مورد استفاده و استناد قرار گرفت.




   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837