جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  31/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > روانشناسي عمومي

غم و اندوه از دست دادن عزيزان
گروه: روانشناسي عمومي
نویسنده: مونا كربلايى

كنار آمدن با اندوه فقدان عزيزان - بازسازى آشفتگى هاى ناگهانى







از دست دادن عزيزان يكى از پر استرس ترين وقايع زندگى هر فرد محسوب مى شود. در واقع آنچه بيشتر ما را اذيت مى كند، كنار آمدن با تنهايى و تغييرى است كه پس از فوت اشخاص نزديك رخ مى دهد.

هر فردى به شيوه خود با پديده «فقدان» عزيزان و «اندوه» حاصل از آن كنار آمده و مدت زمانى كه به طول مى انجامد تا شخص از لحاظ روانى مجدداً به وضع طبيعى بازگردد و به اصطلاح «شفا» يابد، متغير است، اما در نهايت بسيار مهم است كه فرد داغديده، شخصاً خواهان بازگشت به زندگى طبيعى باشد، زيرا سلامت روانى او در آينده به همين شفاى عاطفى بستگى دارد.

اگر يكى از عزيزان شما نيز به تازگى از دنيا رفته است، اميدواريم مطالعه اين گزارش، كمكى باشد براى درك اين كه چطور مى توان چنين اوقات سخت و تلخى را به سلامت پشت سر گذاشت.

* درك پديده اندوه

زمانى كه عزيزى ما را ترك مى كند، تجربه احساسات بسيار عميقى مانندغصه، اندوه و يأس همراه با اشك هايى كه دائم جارى مى شوند كاملاً طبيعى و جزيى از روند زندگى است. اين كه حتى گاهى احساس مى كنيم، اوضاع از كنترل خارج شده و تحمل اين وضعيت دشوار است نيز غير طبيعى نيست.

مدت زمانى طول مى كشد تا ذهن و احساس با يكديگر در درك فقدان پيش آمده هماهنگ شوند، اما دقيقاً پس از اين اتفاق است كه بازگشت فرد به وضعيت طبيعى خود امكان پذير مى شود.
نبايد فراموش كرد اندوه، به ما كمك مى كند تا نيرويمان را بازيابى كرده و بر آينده متمركز شويم.

* مراحل «اندوه»

با اين كه تقريباً هر فرد، به طور جداگانه اندوه را تجربه مى كند، اما روان شناسان معتقدند زمانى كه شخصى يكى از دوستان نزديك يا عزيزان خود را ازدست مى دهد سه مرحله را پشت سر مى گذارد تا مجدداً روال زندگى عادى خود را بازيابد. اين سه مرحله عبارتند از:

شوك يا گيجى
- بلافاصله پس از شنيدن خبر فوت، هر شخص تقريباً دوره اى از احساس شوك را تجربه مى كند. برخى معتقدند ساعت هاى اوليه پس از مواجهه با اين موضوع را اصلاً به ياد نمى آورند زيرا قادر به رويارويى با واقعيت نبودند.
معمولاً اين دوره تا پاسى از مراسم سوگوارى به طول مى انجامد، البته بسته به اين كه پيوند عاطفى وى با فرد از دست رفته تا چه حد نزديك بوده است.

به هم ريختگى و آشفتگى
- به طور طبيعى، كمى پس از مرحله شوك، احساسات فرد بازمى گردند. شخص به مرور برخى علائم فيزيكى مانند احساس تنگى قفسه سينه، نفس هاى بريده بريده، خستگى مفرط و آه كشيدن هاى پياپى را تجربه مى كند، اما علائم احساسى در اين مرحله جدى ترند: عصبانيت از اين كه شخص مورد نظر، خانواده و عزيزانش را ترك كرد، غصه شديد، نياز به گريه، بى ميلى به زندگى و بى اشتهايى و حتى از دست دادن كنترل احساسات، عموماً در اين مرحله تظاهر مى يابند.

نكته مهم در خصوص مرحله آشفتگى اين است كه على رغم دردناك بودن، وجود آن كاملاً طبيعى و ضرورى است. اكثر افراد اين مرحله را به سلامت طى مى كنند، اما براساس نوع شخصيت ها، گذران اين دوره، هفته ها، ماه ها و يا حتى چند سال به طول مى انجامد.

* بازسازى جسمى و روحى

با وجود اين كه زخم هاى عميق عاطفى، هرگز كاملاً فراموش نمى شوند اما پس از مدتى، درگير شدن با وظايف و فعاليت هاى روزمره همچنين مرور گذشته و زنده كردن خاطرات شيرين فرد درگذشته، موجب مى شود تا از درصد غم و اندوه كاسته شود. در ميان گذاشتن عواطف با دوستان نزديك نيز راهى است براى عبور از مرحله آشفتگى و بازگشت به زندگى طبيعى.

در هر صورت نبايد از ياد برد دو پديده مرگ و زندگى، در جدال دائم با هم به سر مى برند و تجربه از دست دادن عزيزان، امرى طبيعى روى اين سياره است. با اين وجود مى توان تلاش كرد تا به صورت آگاهانه، تلخى ناشى از فقدان را به سلامت پشت سر گذاشت.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837