جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > روانشناسي عمومي

چگونه به كودكان " نه " بگوييم
گروه: روانشناسي عمومي
نویسنده: زينب سادات محسنى

مخالفت بدون نه



كودكان با شنيدن واژه «نه» واكنش منفى نشان مى دهند، مخالفت با كودك روش هاى ديگرى هم دارد.

«نه» كلمه اى است كه كودكان از شنيدن آن نفرت دارند. حتى ممكن است خود والدين هم از اين كلمه خوششان نيايد، اما براى امنيت و تربيت فرزندان مجبور مى شوند آن را بر زبان بياورند.

به طور ميانگين كودكان كلمه «نه» را حدود ۴۰۰ بار در روز مى شنوند. اين امر نه تنها براى والدين خسته كننده است ، بلكه براى كودكان نيز مضر است. طبق تحقيقات انجام شده كودكانى كه كلمه «نه» را زياد مى شنوند، نسبت به كودكانى كه پاسخ مثبت والدين را دريافت مى كنند مهارت هاى گفتارى ضعيف ترى دارند.

علاوه بر اين، با مصرف بيش از حد «نه»، اين كلمه ديگر اثر بخشى خود را از دست مى دهد.
برخى از كودكان به راحتى اين كلمه را نشنيده مى گيرند، برخى ديگر نيز از شنيدن اين كلمه خشمگين مى شوند. چه بايد كرد آيا والدين بايد اجازه دهند تا كودك بدون هيچ محدوديتى بدود البته كه خير. والدين بايد راه هاى جديد ترى براى قراردادن محدوديت براى فرزندانشان بيابند.

در اينجا پنج شيوه منفى پاسخ دادن به شيوه اى صحيح و مثبت معرفى مى شود:

* به نحوى پاسخ او را با «بله» بدهيد
هنگامى كه والدين در حال خريد كردن هستند و كودك از آنها مى خواهد تا براى او آبنبات بخرند، آنها پاسخ مى دهند: «قبل از شام از آبنبات خبرى نيست.» او پاى خود را به زمين مى كوبد و آنها مجدداً پاسخ منفى مى دهند، اما اين بار قاطعانه تر. اما حقيقت اين است كه اين كلمه ديگر براى كودك عادى شده و او حتى دليل پاسخ منفى را نيز نمى داند و علتش را درك نمى كند. پس بهتر است والدين جواب منفى خود را در قالبى مثبت بيان كنند. براى مثال مى توانند بگويند «آره، مى توانى آبنبات را بعد از شام بخورى. الآن بيا يك سيب بخور».

* احساسات خود را توضيح دهيد
والدين بايد علت رفتار خود را براى كودكان توضيح دهند مثلاً به او بگويند وقتى او روى ميز مى كوبد تا چه حد آزرده مى شوند. «وقتى روى ميز مى كوبى، هم ميز ناراحت مى شود و هم من اذيت مى شوم. لطفاً دست از اين كار بردار.» ممكن است به نظر برسد كودك به طور كامل متوجه منظور والدين نمى شود اما در حقيقت آنها دارند به او آموزش مى دهند.
اگر چه درك اين مطلب از سوى كودكان ممكن است مدتى به طول بينجامد اما با گذشت زمان اثر بخش خواهد بود.

* به او فرصت انتخاب بدهيد
هنگامى كه كودك درون اتاق به! توپ بازى مشغول است والدين مى توانند به جاى گفتن اين كه «نه اتوپ بازى در اتاق ممنوع» بگويند «توى اتاق فقط توپ را قل بده و وقتى بيرون رفتى آن را پرتاب كن». با بيان اين جملات كودكان احساس مى كنند كه روى شرايط موجود كنترل دارند.
براى كودكان يك تا سه ساله اين مطلب باعث تشويق براى تصميم گيرى و كسب حس استقلال طلبى مى شود. تنها بايد سعى شود آنها با گزينه هاى متعدد گيج نشوند.

* به او نمونه نشان دهيد
برخى از كودكان نمى توانند كارى را كه در حال انجام آن هستند متوقف كنند زيرا نمى دانند پس از آن بايد به چه كارى مشغول شوند. اين والدين هستند كه بايد در اين شرايط به يارى آنها بيايند و پيشنهادهايى در اين زمينه به آنها بدهند و گاهى نيز به آنها كمك كنند تا آن كار را انجام دهد. براى مثال اگر او كودكى را مى زند بگويند «آرام باش» سپس دست او را گرفته و به حالت نوازش روى سر آن كودك بكشند.
گاهى لازم است اين كار بارها و بارها تكرار شود تا اين امر در ضمير كودك نهادينه گردد.
گاهى نيز اعمال كودكان به دليل شخصيت فعال آنهاست، مثلاً هنگامى كه كودكى روى صندلى نشسته و دائماً صندلى را تكان مى دهد والدين بايد به او بگويند: «به پاهايت بگو حركت نكنند» و با اين عمل او را نسبت به عملش آگاه كنند.

* با لحن صدا منظور خود را برسانيد
اكثر كودكان مفهوم كلمه «نه» را از روى تن صداى والدين فرا مى گيرند، پس مى توان به جاى استفاده از كلمه «نه» تنها تن صدا را به آن شكل درآورد. همچنين مى توان از حالت نگاه كردن نيز در نيل به اين هدف بهره برد. عبارت «من اصلاً كار تو را دوست ندارم بهتر است تمامش كنى!» به همراه تن صدا و نگاه گيرا بسيار كارساز خواهد بود.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837