جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/01/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > نقد و ادبيات

پان
گروه: نقد و ادبيات
نویسنده: كنوت هامسون
منبع: بابك كياني

توضيحي كوتاه درباره اسم كتاب: پان نام اساطيري است، نام خدايي از خدايان يونان كه به معناي (همه) است و ابتدا حامي گله ها و چوپان ها بود ولي بعدها توانايي هاي ديگري نيز بدو نسبت داده شد مانند طبيب، درمان كننده، سازنده ني چوپان ها و... پان فرزند (هرمس) خداي خطيبان و پديد آورنده الفبا و موسيقي و نجوم بود و به تعبير نويسندگان مسيحي، مرگ پان مرگ شرك و بت پرستي است كه دين توحيدي مسيحيت جاي آن را مي گيرد. در اين داستان پان در جنبه اي كه به عنوان خداوند طبيعت دارد و درواقع مظهر طبيعت شمرده مي شود مدنظر قرار گرفته است.

كتاب از دو بخش تشكيل شده است:

بخش اول درواقع فصل هاي كوتاهي است كه يادداشت هاي ستوان گلان را شامل مي شود و در اين يادداشت ها آنچه بيش از حد جلب نظر مي كند تضادهايي است كه ميان دنياي آدم ها و طبيعت وجود دارد و هر چقدر كه در طبيعت پاكي و زيبايي يافت مي شود در جامعه فاسد مي توان عكس اين خصوصيات را يافت. ستوان گلان، مردي است كه به اصالت احساس اعتقاد دارد و تعادل خود را در زندگي صددرصد غريزي و طبيعي (به دور از قيد و بندهاي اجتماعي) جست وجو مي كند و همچنان كه از اسم كتاب برمي آيد، نماينده انساني است كه به طبيعت خود بازگشته و در به دست آوردن آنچه كه مي خواهد، خويي غريزي و حيواني دارد. در مقابل اين سادگي و بي پيرايگي، انسان هاي روبه روي او مجموعه اي از تضادها و رازها و رمزها هستند و همين مطلب سبب مي شود كه گلان به بيماري علاج ناپذير افسردگي مبتلا شود و در راه علاج اين بيماري و فرار از يكنواختي، شخصيتي متزلزل و ناپايدار پيدا كند.

بخش دوم و كوچكتر كتاب از زبان شخص دومي است كه با گلان آشنا مي شود و اين آشنايي در زماني است كه پس از سال ها زندگي آشفته و آميخته به شهوات و هوس ها، خصوصيات ابتدايي گلان رو به خوي حيواني آشكارا و وحشيانه اي گذارده است. راه اين دو انسان از هم جداست و به تقابل يك انسان پيچيده و فاسد اجتماعي و يك انسان افسرده و وحشي طبيعي مي انجامد. جهان درحال تغيير است و جوامع بشري به عنوان مبداء اين تغييرات بيش از طبيعت و پيش از طبيعت آن را حس مي كنند و سرنوشت انساني كه توان هماهنگي با اين تغييرات را نداشته باشد بهتر از گلان نخواهد بود، مرگ.

سال هاست كه روانشناسان و جامعه شناسان در اين مورد بحث مي كنند كه حد تعادل ما بين عقل و نفس كجاست؟ آيا انسان مي تواند و بايد بر طبق غريزه خود زندگي كند (چنانكه ستوان گلان اين كار را انجام مي داد) يا بايد كاملاً در چارچوب روابط اجتماعي و هنجارهاي عمومي رفتار كند.

هامسون به خوبي نشان مي دهد كه زندگي بر طبق غريزه از انسان حيواني مي سازد كه قادر به تعامل با اجتماع بشري نيست و از طرفي اسير شدن مطلق در چارچوب روابط و قوانين عرضي و اجتماعي نيز انسان را از درون تهي مي كند و انسان هايي اين چنيني درواقع كاريكاتوري انسان نما هستند كه از شور و احساسات خالي هستند. به واقع اين حد تعادل كجاست!؟ شايد علم روانشناسي و جامعه شناسي در آينده بتواند پاسخي به پرسش مطرح شده در اين كتاب بدهد، هرچند با توجه به پيچيدگي روزافزون جامعه و ظرافت هاي نامكشوف روح آدمي اين امر چندان ساده به نظر نمي رسد.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837