جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  01/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > نقد و ادبيات

جزيره روز پيشين
گروه: نقد و ادبيات
نویسنده: اومبرتو اكو
منبع: حسين مقدم

روبرتو دولا گريو،مردي كه عنوان درغگوي بي اعتقادي و جعل كننده اخبار را با خود يدك مي كشد ، به هنگام سفر با كشتي گرفتار خشم طبيعت و طوفان مي گردد و پس از انهدام كشتي، به درون دريا پرتاب مي شود اما بهوسيله يك تخته چوبي بزرگ از غرق شدن نجات مي يابد و پس از چند روز سر گرداني بر سطح آبي با كشتي عظيم و متروكه اي به نام دفنه برخورد مي كند.

پس از اندكي استراحت و تغذيه از غذا و خواروباري كه در آشپزخانه دفنه موجود بود، روبرتو نيرو و توانش را باز مي يابد و در اين مكان آرام و متروك در پهنه دريايي كه به عدم شباهت دارد، تصميم به نوشتن خاطراتش مي گيرد. اوخود در نخستين سطوراز دفترچه خاطراتش مي نويسند:« و من در تنهايي و انزواي هستي به سر مي برم، ظلمتي روشن و شعله اي خاموشم. شبهي مبهم كه ذهنم با گرفتن شكل، هميشه در اين مبارزه تضاد ها به نتيجه مساوي مي رسد!!». در اين نقطه است كه اكو در پس ياد آوري خاطرات مردي از جرگه روشنفكران عهد رنسانس به بازآفريني ساختاري ازانديشه و تفكر مي پردازد كه بعد ها به فلسفه عهد روشنگري شهرت يافت و از بطن خود فرزندان خلفي مانند ماترياليسم- اومانيسم- سكولاريسم و راسيوناليسم را به دنيا آورد.

اكو كه خود يكي از انديشمندان بنام سكولار دنياست ( و كتاب ايمان يا بي ايماني و نام گل سرخ نمايانگر انديشه هاي اكو در باب عرصه هاي مختلف اجتماعي- سياسي و مذهبي حيات بشري است) در فصول آينده كتاب ديدگاه هاي عقل گرايانه ، نقادانه و شكاكانه خود و همفكرانش را به نمايش مي گذارد، و سرانجام پس از پيوند زدن چندين رودخانه عظيم(اصولي از اومانيسم- انسان گرايي و سكولاريسم، قديسيت زدايي و...) شالوده تفكري را در مقابل ما قرار مي دهد كه بشر نوين را متولد كرد و به مدرنيسم ختم شد، بازي طولاني از حيات اجتماعي غرب كه با انقلاب صنعتي و رنسانس آغاز گشت و اكنون بعد از چند قرن نشانه افول و سقوط را در خود نمايان مي كند وسيلي از فلسفه هاي معتدل كننده و حتي افراطي را به دنبال خود دارد( مانند پست مدرنيسم و بنياد گرايي مذهبي كه در گوشه و كنار جهان دوباره قد علم كرده و دنياي مدرن را به چالش مي طلبد)

درهر يك از فصول كتاب ما با دوره اي از زندگي بشريت آشنا مي شويم كه انديشه هاي متافيزيكي اش در هجوم علوم جديد و كشفيات متعدد و نظريه هاي متنوع غرق مي شود و جايش را ساختاري منسجم از انديشه هاي فيزيكي مي گيرد كه پي درپي در حال اصلاح خويش است و از هيچ برهاني به جز عليت ( نظريه علت و معلول) و هيچ خداوندي(به جز عقل خود سياد نقاد) تبعيت نمي كند. سيلي كوبنده كه انبوهي از مذاهب باستاني( اينكا و شمن ها) و مذاهب دنياي متمدن( مانند مذاهب توحيدي و...) را با خود مي برد و با قديسيت زدايي از انديشه هاي رمز و راز گونه مذهبي و عرفاني، نظامي از قوانين فيزيكي را در مقابل ما قرار مي دهد كه هر لحظه در شناختش بايد كوشيد. در جاي جاي رمان فضا و تصاويري عجيب وغير معمول و سورئاليستي به وضوح ديده مي شود كه نگاه پر اغماض و علاقه مند خواننده را مي طلبد و مفاهيم فلسفي و پرسش بر انگيز كه خود را در نثري رمانتيك و منحصر به فرد( كه با خيل عظيمي از كنايه ها و ضرب المثل هاي زبان لاتين مزين شده است!) به خواننده عرضه مي كنند.

اكو در فصول پاياني كتاب به حيله و روش زيركانه خود براي بازگويي عقايدش اعتراف مي كند و مي گويد: لازم است بگويم اين غير ممكن نيست كه شخص ديگر آن مطالب صادقانه و خاطرات موشكافانه را نوشته باشد. شخصي كه در پرده خاطرات شخص فقط قصد داشته حقيقت را تعريف كند. و اين اعتراضي جسورانه است چرا كه من با چنين سخناني هر گونه تاثيرات شاعرانه و مربوط به داستان نويسي رمانتيك گونه خود را از دست خواهم داد و به همين دليل ناچار بايد از آن صرف نظر كنم!)

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837