جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  06/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > نقد و ادبيات

حماقت هاى بروكلين
گروه: نقد و ادبيات
نویسنده: يو.اس.اى.تودى‎/رويا بشنام

حماقت هاى بروكلين / پل استر


ناتان گلس دنبال جاى خلوتى مى گردد تا بميرد؛ يك نفر بروكلين را پيشنهاد مى كند. راوى رمان تازه پل استر با عنوان «حماقت هاى بروكلين»، در جست وجوى مكانى خلوت و بى نام و نشان از حومه شهر نيويورك مراجعت مى كند. شاخصه مهم رمان استر به دليل شخصيت هاى متعددى است كه دارد، نه موضوع داستان. از اين رو مانند كتاب هاى هنرى ديويد ثرو و هرمان ملويل سرشار از كنايات ادبى است، اما نه به شكل متظاهرانه آن.

راوى رمان، گلس، كارمند بازنشسته بيمه است كه به تازگى از بيمارى سرطان ريه جان سالم به در برده و رو به بهبودى است. از همسرش جدا شده و تنها دخترش نيز او را ترك كرده است. او بهترين جا را همان جايى مى داند كه به دنيا آمده، بروكلين، و مثل سگ زخمى همين كار را مى كند. اما وقتى با ديگران ارتباط برقرار مى كند و روزهايش را با آنها سپرى مى كند، به روشنى نشانه هاى زندگى را در رفتارش مى بينيم. گلس تصميم گرفته بود تنها باشد، اما از خودش بيرون مى آيد. گلس براى مردن آمده بود، اما با بيرون آمدن از خود، زندگى را برمى گزيند. حماقت هاى بروكلين اميد راهيابى به دنياى بهتر است، جايى كه بيشتر از يك مكان ارزش دارد، جايى براى يافتن فرصتى دوباره، جايى براى زندگى كردن در رؤياها. استر زندگى را با تجربه هاى كوچك معنوى درمى آميزد. جايى در رمان مى گويد، «مهم نيست زندگى تان تا چه اندازه حقير و كودكانه است، مهم اين است كه بدانيد هر آنچه برايتان اتفاق مى افتد براى ديگرى هم رخ مى دهد». پل استر بارها گفته است كه در پى يافتن مفاهيمى چون هستى، تنهايى، مرگ و اجتماع است و با نوشتن جديدترين رمان خود به تحقيق تا حدودى پاسخ سؤالاتش را داده است. پل استر فوريه ۱۹۴۷ در نيووارك نيوجرسى به دنيا آمد و بعد از اتمام تحصيلش در رشته ادبيات انگليسى و ادبيات تطبيقى، گرايش ادبيات رنسانس از دانشگاه كلمبيا در سال ۱۹۷۰ چهار سال به فرانسه سفر كرد و آثار نويسندگان فرانسوى زيادى هم چون سارتر و ژوبر را به انگليسى برگرداند. بعد از بازگشت به كشورش به سرودن شعر، نوشتن مقاله و رمان پرداخت. وى با سيرى هوستوت كه او نيز نويسنده معتبرى است ازدواج كرد.

آثار مشهور استر از جمله معروف ترين كتاب هاى او مى توان به سه گانه شهر شيشه اى، ارواح و اتاق دربسته اشاره كرد. استر در رمان شهر شيشه اى، به سراغ جامعه پراگماتيست مى رود و مى كوشد تا با استفاده از راهكارهاى داستان پليسى، فضايى را خلق كند كه در آن مكان، زمان و رويدادها با تلفيقى از ماليخوليا و رئاليسم، كليتى شىء واره را بسازد. در رمان شهر شيشه اى «كين» كارآگاه خصوصى، استخدام مى شود تا يك جنايتكار ديوانه را تعقيب كند، مرد گم مى شود، اما كين همچنان در يافتن او پافشارى مى كند و ماه هاى زيادى را در كنار خيابان براى يافتن او مى گذراند.

در رمان ارواح سيستمى مخوف و مقتدر، مردى را به جاسوسى و مراقبت از همسايه اش كه نويسنده اى روشنفكر است مى گمارد. مرد جاسوس به مقتضاى وضعيت جديدش رفته رفته تنها و خلوت گزين مى شود. او روزى در مى يابد كه مرد همسايه نيز مأمور مراقبت از اوست. سپس دچار اين توهم مى شود كه مرد همسايه كسى نيست جز خود او. گويى انسان تنهايى است كه مراقبت از خود را به عهده دارد و اگر دست از پا خطا كند به دست خود كشته خواهد شد. رمان اتاق دربسته نيز با مضمونى مشابه با رمان هاى قبلى، روايت جست وجوى راوى به دنبال دوست گم شده و بيان اتفاقات و ماجراهاى زندگى او در خلال اين جست وجوست. دوست گم شده «فنشاو» نام دارد كه از او همسر، فرزند و مجموعه اى داستانى و شعر به جا مانده است. راوى در اين رمان به خلق شخصيت هايى در قالب داستان پليس مى پردازد؛ شخصيت هايى كه اوضاع لاينحل و طاقت فرسايى را تحمل مى كنند.

اين اوضاع زاييده جهان بيرون آنهاست و تصوير جامعه اى در حال زوال و فروپاشى به همين سبب «فنشاو» در جامعه اى كه همه سعى دارند شبيه يكديگر باشند محكوم به تنهايى است. كار به جايى مى رسد كه حتى همسر و فرزند نوزادش را با نيرنگ تنها مى گذارد تا خودش را بيابد. اما پس از آن جست وجوى پليسى آغاز مى شود؛ به گونه اى كه يافتن حقيقت به جست وجوى ناب تر و فلسفى تر - و به گونه اى كاوش در هويت - بدل مى شود.

در رمان كشور آخرين ها، راوى داستان را در يك كشور ناشناخته با جغرافيايى منحصر به فرد دنبال مى كند. كليت داستان ساده است. دخترى براى پيدا كردن برادرش رهسپار جايى مى شود كه به ناكجاآباد ذهن هركسى شباهت دارد و در آنجا خود نيز دستخوش حوادثى مى شود كه قدرت برگشتن را از دست مى دهد. «آنابلوم» شخصيت اصلى داستان، چنان خوب پرداخت شده كه مى توانيد خصلت هايى چون استقامت، شهامت و شجاعت را در او به راحتى درك كنيد. آنچه اين رمان را خواندنى مى كند، واقعى بودن آن است.

نوشته هاى استر سراسر شگفتى است، گرچه نمى خواهد با آشكار كردن پايان خوش رمان حماقت هاى بروكلين را خراب كند، اما ساعت هشت بامداد، درست چهل و شش دقيقه پيش از برخورد اولين هواپيما به مركز تجارت جهانى در سپتامبر ۲۰۰۱ تمام شد.

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837