جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  07/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مقالات عمومي

زن و آزادي
گروه: مقالات عمومي

مقوله آزادي زنان ، مقوله ايست آشنا و در باب آن مقالات و بيانيه ها و كتابهاي زيادي به چاپ رسيده است و سخنرانيهاي زيادي توسط جناهها و بعضا افراد مطلع و آگاه نيز ايراد گرديده است.
همچنين در اين راه زنان مبارز بسياري كوشيده اند تا با تكيه بر توانائيهاي خويش نهضتهاي فمينيستي فراواني در اقصي نقاط جهان به وجود آورند تا به وسيله آنها به پرورش بلوغ فكري و فعاليتهاي اجتماعي و حتي سياسي زنان كمك كنند. اما آنچه ما را به تحرير چنين دست نوشته اي واداشت ، تامل در نتايج به دست آمده از اين خطوط فكري و ميوه اي است كه هم اكنون به بار نشسته است.
ابتدا به روند شكل گيري نهضت اعتراضي زنان مي پردازيم و به علل عمده ضعف در آنها اشاره مي كنيم :
در طبيعت ، نرها عموما قوي تر از ماده ها هستند و هميشه حركت و آمادگي باردهي بايد از طرف نرها باشد و همين غريزه در حيوانات تسلط نرها بر ماده ها را محرز مي كند و حتي غريزه ماده حكم مي كند و دوست دارد بر آن تسلط يابند كه تا حدودي در نوع انسان نيز اين غرايز صادق است چرا كه در طول خلقت ، زنان به واسطه بارداري و سنگيني حاصله پاي گريز نداشتند از اين رو در تنازع بقاء و در پيچ و خم قيود طبيعت راهي جز تسليم بي قيد و شرط در برابر مرد و تحت حمايت مردانه قرار گرفتن چاره ديگري نداشته اند .
در اين زمينه تسلط مرد بر زن از لحاظ جسمي و جنسي چون خواست طبيعت و خلقت و بقاء نسل است ، پذيرفتني است اما ادعاي تسلط فكري و رواني بر زنان كه زاده تخيلات و خودخواهي هاي مرد است غير قابل قبول و مطرود است.
پس از آنكه مرد، زن و كودكش را ازآن خود دانست و زن اوليه به خاطر حفظ خود و كودكش به او پناه آورد آنگاه مرد حفظ غار و خوراكيها و ... همچنين نگهداري از بچه را به او واگذار كرد و خود براي تهيه غذا و راندن دشمنان عهده دار كارهاي خارج شد و وظائف تقسيم گرديدتا جايي كه زن از دو جهت براي مرد ارزنده شد :
اول به دليل توليد مثل و تكثير اولاد كه قدرت و نيرويي براي مرد در مبارزات به شمار مي رفت و دوم براي انجام كارهاي مختلف از خانه داري گرفته تا چوپاني و كشاورزي و... از اين رو زن هميشه مورد احتياج و درخواست بوده و هر مرد و قبيله و گروهي از اضافه كردن زن بر زنان خود براي توليد مثل و كشيدن كار از آنها دريغ نمي كرد و تعدد زوجات نوعي از تشخص و علائم ثروت و جلال محسوب مي گرديد . تا جايي كه رسم شد در قبائل مختلف در ازاي بردن زن ، جنس و وجهي به فاميل وي در برابر داشتن او داده شود كه اكنون در بسياري از نقاط جهان شيربها ناميده مي شود.
اين عمل ممكن است خريد و فروش ناميده شود ولي با بررسي بيشتر و از نقطه نظري ديگر مي توان آن را دال بر اين دانست كه در اجتماعات اوليه زن كارآمد تر از مرد و بيشتر از او منشاء اثر و توليد بوده است زيرا هر عملي را مرد از عهده انجام آن بر مي آمد ، او نيز به نسبت جثه و شرايط فيزيكي خود قادر به انجام آن بود و علاوه بر آن توانايي به دنيا اوردن و پرورش دادن فرزند را هم داشته است كه مرد از آن محروم بوده.

نخستين اعتراض زن در جهان نسبت به مرد از نظر جنسي و عدم تساوي در اين زمينه بود كه پس از چندين هزار سال اينك به صور مختلف تجلي مي نمايد و تحت نامهاي گوناگون و مبارزات اجتماعي و نهضت فمينيسم و ... درآمده است . اولين نهضتهاي اعتراضي زنان جهان منشاء جنسي داشته است و نه اقتصادي و سياسي و فرهنگي ، به همين جهت شديدترين مجازاتي كه براي او در عرف و اجتماع و مذهب در نظر گرفته شد براي تخطي و بي بندو باري احساسات جنسي بوده است . در تعيين اين مجازاتها چه عرف و چه مذهب نهايت خشونت را اعمال كرده است و به عكس آنچه بعضي اروپائيان و جوامع غربي معتقدند تنها مذهبي كه اينگونه مجازاتها را تعديل و تعليق نمود ، مذهب اسلام بوده است .
مقرراتي را كه مذهب اسلام براي زنان وضع نموده ، نبايد با مقرراتي كه در نيمه قرن بيستم در آمريكا و اروپا به فراخور اقتصاد و ضروريات روز به دست آمده است ، مقايسه كرد و از دريچه ديد و زندگي زنان غربي به آن نگريست بلكه بايد وضعيت رقت بار زنان را در زمان پيدايش مذهب يهود و مذهب مسيح و عدم تامين اين جنس دوم را در يونان و رم و مصر و ايران و هند وچين و ... در نظر گرفت و آنگاه ديد و قضاوت كرد كه آنچه اسلام در آن روز براي زنان آورد به مراتب مهمتر از آن چيزي است كه امروز زنان قرن ما در جستجو و تلاش براي به دست آوردن آن هستند .
"لانگدون دويس" در كتاب" زن" خود مي نويسد : « در آغاز مسيحياني وجود داشتند كه مايل بودند به كليه قوانين يهود تسليم باشند زيرا فكر مي كردند براي آنكه يك عيسوي خوب باشند بايد يهودي خوبي هم به شمار آيند . اينان ازدواج را امري كثيف و پليد مي شمردند و به علت اينكه زن را موجودي پست و حقير و موهون مي دانستند ، ازدواج را هم امري قبيح دانسته و چون به فرزند علاقه مند بودند اطفال ديگران را به فرزندي قبول مي كردند.»
و در جائي ديگر مي نويسد: « عده اي از عيسويان مي كوشيدند كه كليسا راي به قباحت و تحريم ازدواج و زن گرفتن دهد و بر اين عقيده بودند كه عيسوي خوب نبايد زتاشويي كند و كليه مسيحياني كه زن دارند بايد آن را منحل اعلام كنند. » درحاليكه رايج ترين حديثي كه امروزه به صورت ضرب المثل به كار مي رود عبارت« بهشت زير پاي مادران است » ميباشد و يگانه مذهبي كه در جهان آن دوره به كمك زن برخاست و حقوق و ارث و مزاياي اجتماعي او را تعيين كرد مذهب اسلام بود و بايد انصاف داد كه مزايائي را كه اسلام براي زنان به وجود آورد ، تحولي عظيم براي آن عصر محسوب مي شد .

به هر جهت كليه مظالم اجتماعات بشري و انحطاطات مادي و اخلاقي منجر به تشكيل نهضتهايي شد كه همه رهايي زنان را از قيد رسوم نابه هنجار و تحميلات اجتماعي خواستار بودند .
دو جنگ بزرگ اول و دوم جهاني عملا زنان را به اجبار و نه به اختيار ، جانشين مرداني كه روانه جبهه شده بودند قرار داد به صورتي كه در كشورهاي درگير جنگ ، زنان از كار در كارخانه هاي ذوب آهن و اسلحه سازي و معادن ذغال سنگ گرفته تا اداره منزل و عهده دار شدن امور كشاورزي همه را انجام دادند و تفاوت چنداني در توليد محسوس نگرديد .
ولي اين در حالي بود كه مبارزه اصلي و اوليه زنان براي گرفتن حق راي و انتخاب شدن و دخالت در امور فكري و اجتماعي و به خاطر تثبيت وضع داخلي و ارتباط زناشويي بوده است . اين امر در ديگر امور نيز صادق است چنانكه اگر در جامعه اي تعداد زنان از مردان بيشتر بوده است ، قوانيني همچون تعدد زوجات و يا صيغه براي جلوگيري از پيدايش فساد و فحشا و همچنين تامين زندگي اخلاقي زنان در جامعه به وجود آمده اند كه اينك اين رسوم و قوانين از ارزش و اعتبار چنداني برخوردار نيستند چرا كه در زمان و شرايط خود كاربرد داشته اند و امروزه روزشايد تاريخ مصرف آن به پايان رسيده باشد ( كه اين خود بحثي كارشناسانه را ميطلبد) . همانگونه كه اكنون شاهد هستيم زنان در بسياري از شاخه هاي كاري در اجتماع فعال هستند و تعداد زيادي از آنان به درجات بالاي شغلي ارتقاء يافته اند . اما آيا در عصر حاضر شايسته است كه زني در كارهاي بدني و سخت ساختماني درگير شود و يا پا به پاي مردان به كار در معادن بپردازد؟!
مساله اي كه اين روزها به معضلي عميق تبديل شده است پيدايش انواع فرقه ها و نهضتهاي به اصطلاح فمنيستي است . به اعتقاد ما بسياري از اين تئوري ها به روح و روان زنان صدمه اي جبران ناپذير وارد مي سازد چرا كه صرف سوءاستفاده از زنان در طول تاريخ ما حق از بين بردن روحيه زنانگي را در هيچ زني نداريم و متاسفانه بسياري از نهضتهايي كه زنان را تشويق به كاركردن عينا مانند مردان مي كنند بدون در نظر گرفتن روحيات و غرائز ذاتي زنان به تخريب روح لطيف و زنيت موجود در آن مي پردازند . نمي توان منكر اين حقيقت شد كه زنان چه از لحاظ جسماني و چه از لحاظ رواني با مردان متفاوت هستند و از بدو خلقت همانگونه كه قبلا نيز به آن اشاره شد ، جتس ماده و زن نياز به حمايت و مراقبت دارد هم از لحاظ بارداري و ظرافت وجودي و هم به واسطه نوع خلقتش .
شايد گفتن اين مطلب خالي از لطف باشد كه وظيفه هر زني است كه درون خويش را به دقت مورد بررسي قرار دهد به شناختي عميق از واقعيت خويشتن برسد و گوهر زنانه گمشده اي را كه در طي قرون و اعصار گاه از طرف مردان در دوران مردسالاري و بعضا نا آگاهانه توسط همجنسان خود به يغما برده شده ، پيدا كند و به حفظ و پرورش خصلت هاي حقيقي و معنوي و برطرف كردن نيازهاي روح زنانه و ارزشمند خود بپردازد.
باشد كه همه زنان جهان به ويژه زنان هموطنم هميشه نيك زندگي كنند .

   
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837