جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  29/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > تاریخ و جغرافیا > ایران

تاريخ ايران دوره قاجاريه
نويسنده: گرنت واتسن
مترجم: ع. وحيد مازندراني
ناشر: امير كبير
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 430
اندازه كتاب: رقعی جلد سخت - سال انتشار: 1348 - دوره چاپ: 2
کد کتاب: 111548

فروخته شد - موجود نمی باشد
کمیاب یا دست دوم - کیفیت : در حد نو

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
جلد سلفون

از ابتداي قرن نوزدهم تا سال 1858 با نظري اجمالي به وقايع عمده اي كه به استقرار خاندان قاجار منجر شده است

...در بعضى موارد تیول عبارت بود از اختصاص عوایدى كه به مناسبت معینى تعلق مى گرفت و در برخى موارد عبارت بود از اعطاى زمین خالصه به جاى حقوق و مواجب در پاره یى از موارد - خاصه در نواحى عشایرنشین - تیولدار متعهد بود كه قواى نظامى بنیچه فراهم كند و در موارد دیگر تیول فقط عبارت بود از اعطاى حق وصول مالیات ناحیه اى كه با زمین خالصه به شمار مى رفت، یا ملك شخصى ثابت یا ملك كسى كه تیول به او داده شده بود و در مورد اخیر، معنى تیول معاف بودن از پرداخت مالیات بود.

از انواع تیول هایى كه یاد شده شاید به توان گفت كه نوع دوم بیش از همه معمول و متداول بوده است از این گذشته در دوره ى قاجاریه به میل غالب بر این بود كه این نوع تیول ها موروثى گردد و این ها و تیول هاى دسته اول یكى شود مناصب و مقامات مختلف و غالبا مستمرى ها، رفته رفته حق موروثى بعضى خانواده ها شد. و اگر كسى منصب و مقام خود را از دست مى داد، باز كماكان داراى تیول متعلق به آن بود، به تدریج كه از نظارت دیوان بر تیول ها كاسته مى شد، این تمایل پدید مى آمد كه تیول ها را مبدل به املاك شخصى كنند و خود مالك بالفعل آن ها شوند تا بتوانند آن ها را موروثى كنند، یا از طریق بیع به دیگران انتقال دهند. بدین گونه ماموران سابق و لاحق حكومت و هم چنین (تیول داران بر عده ى مالكان، به معنى اخص) علاوه شدند.

در ابتدا این نوع ماموران از طرف دیوان، مالیات را از دهقانان و كسان دیگرى كه در فلان مالك و زمین به سر مى بردند، وصول مى كردند و حال آن كه دیوان به تیولداران كه مالك بالفعل بودند وصول گردید. منتهى دیگر این مالیات ها عنوان مطالبات مالیاتى دیوان را نداشت. بلكه در حكم رسوم و عوارض فوق العاده اى بود كه مالك از زارع مى گرفت. به عبارت دیگر، مالیات دیوان با سهمى كه مالك از غله مى برد (بهره ى مالكانه) یا مال الجاره اى كه از مستاجران خود مى گرفت، یكى مى شد .

تصاحب زمین براى زمین دار سودى نسبتا فراوان داشت و او را قادر مى كرد به این كار عده اى از ملازمان مسلح به خدمت خود بگمارد و این كار قدرت بسیارى به وى مى بخشید. عملا معنى این كار آن بود كه حكومت مى بایست غالبا در نواحیى كه عمده ى مالكان " 30 " زمین داشتند در برابر آنان سر فرود آورد و این نكته به نوبه ى خود حیثیت اجتماعى و هم چنین قدرت سیاسى براى مالك كسب مى كرد. در سراسر دوره ى قاجاریه، طبقه ممالك كه شامل خوانین ایلات هم مى شد مقتدرترین عوامل مملكت به شمار مى رفتند...


فهرست
جمعيت ايران
خاندان صفوي
سقوط اصفهان
وضع بي ثبات ايالت استرآباد
لطفعلي خان
كناره گيري امير گرجستان به نفع امپراتوري روس
و...


كتاب هايي در اين زمينه

چه گونه محبوب همگان باشیم
   

هفتاد سال همدلی
   

آغا محمدخان تاجدار
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

پرتو انجمن
   

مدرس

رازهای ایران زمین
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837