جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  18/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > عرفان > عرفان اسلام

فرهنگ لغات و تعبيرات مثنوي
نويسنده: مولانا جلاالدين محمد بلخي(مولوي)
مترجم: سيد صادق گوهرين
ناشر: دانشگاه تهران
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 1780
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1337
کد کتاب: 76128

فروخته شد - موجود نمی باشد
کمیاب یا دست دوم - کیفیت : در حد نو

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
چهار جلدي

از الف تا ل

اين مجموعه ارزشمند، دربردارنده لغات و اصطلاحات «مثنوي مولوي»، همراه با شرح و توضيح آنهاست. مولف آن، «دكتر سيد صادق گوهرين»، استاد فقيد و برجسته زبان و ادبيات فارسي است. فرهنگ حاضر كه سال ها صرف تهيه و تدوين آن شده است در واقع شامل تمام لغات و تعبيرات مشكل «مثنوي» است كه عدم توجه به آنها، معاني اشعار را مبهم و نامفهوم مي كند. معاني هر يك از اين لغات با دقت و موشكافي بسيار تعيين و از حيث نوع زبان (فارسي، عربي، تركي) و از لحاظ موضوع (طبي، نجومي و ...) و نوع تركيب و طرز استعمال و تطبيق با قواعد زبان و تشخيص اصول معاني و بيان مورد بررسي قرار گرفته است.

همچنين شواهدي از دواوين شعراي پيشين مانند «منوچهري»، «سنايي»، «مسعود سعد»، «خاقاني»، «نظامي» و «عطار» و نيز كتب نثر گذشتگان چون «تاريخ بيهقي»، «كليله و دمنه» و «اسرارالتوحيد» و نظاير آنها براي هر يك از لغات آورده شده است...

نگارنده کوشیده‏ ضمن بیان مزیت‏های برجسته‏ی اثر یادشده،مواردی از نارسایی‏های موجود آن را به طور بسیار مختصر و با آوردن مثال‏هایی نشان دهد تا گامی هرچند کوچک در بهبود آن برداشته‏ باشد.

نقطه‏ی اوج شعر تعلیمی فارسی،همواره قبله‏ی اهل حقیقت و معرفت و موردتوجه و مراجعه‏ی مخاطبان‏ بی‏شماری بوده و خواهد بود.این اثر که از آغاز در مجالس سماع و وجد و حال قرائت می‏شده و طبقات‏ متصوفه و عارفان در هر دور و زمانی از مطالعه و حفظ و شرح و بیان آن در طریق سلوک بهره‏ها می‏گرفته‏اند،به ویژه در قرن اخیر در پی تحولات دنیای جدید و پیشرفت وسایل چاپ و انتشار،مانند دیگر منابع مهم ادب فارسی،مورد توجه بیش‏تری قرار گرفت.

این توجه با وجود دانش‏آموزان،دانشجوین و علاقه‏مندان باسواد بسیاری که در چند دهه‏ی اخیر مشتاق و دوست‏دار فهم و درک بیش‏تر مطالب مثنوی بوده‏اند،سبب شد تا کتاب‏ها و مقاله‏های بسیاری‏ در توضیح مسائل متنوع و گسترده‏ی آن در زمینه‏های گوناگونی از شرح بیت‏ها،حدیث‏ها،اعلام،آیه‏ها و حکایت‏های آن گرفته تا بررسی افکار و عقاید مولانا تألیف و منتشر شود.در این راستا،کسانی نیز به‏ تدوین و توصیف لغات و اصطلاحات مثنوی،چه به صورت جسته‏وگریخته و چه به صورت مجموعه‏ای‏ مدون،پرداخته‏اند.

دکتر گوهرین در همان مقدمه می‏گوید:
«در آغاز کار پس از استخراج لغات،آن‏ها را از لحاظ موضوع طبقه‏بندی کرد و برای هر دسته از لغات رساله‏ای علی حده با مقدمه‏ای مبسوط و مشروح که‏ شامل علل تفکیک لغات از یکدیگر و کیفیت جمع‏آوری لغات مربوط به آن فصل و نحوه‏ی استعمال‏ آن‏ها در مثنوی می‏شد برای چاپ حاضر نمود اما بعد به اشاره و دستور و صلاح و صواب‏دید علامه‏ شادروان علی اکبر دهخدا که روانش قرین رحمت باد و حضرتش را بر این ضعیف حق بسیارست و تنظیم و تبویب فرهنگ حاضر نتیجه‏ی صرف وقت و ارشاد اوست،تمام فصول و ابواب و رسالات را به‏ صورت کتابی واحد در آورد منتهی هر دسته از لغات را با علائم اختصاری که مبین نوع لغت و موضوع‏ آن است نشان داد...


كتاب هايي در اين زمينه

سی پاره عشق
   

شير و خرگوش

مثنوي و مردم
   

دوست
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837