جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  17/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > ادبيات > مقالات - نقد

در آمدی نقادانه - زبان شناختی بر روایت
نويسنده: مايكل. جي. تولان
مترجم: ابوالفضل حري
ناشر: بنياد سينمايي فارابي
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 245
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1383 - دوره چاپ: 1
کد کتاب: 90671

فروخته شد - موجود نمی باشد
کمیاب یا دست دوم - کیفیت : عالی

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
این کتاب که درآمدی نقادانه است، رهیافت‌های زبان‌محور یا متمایل به زبان را درباره روایت مورد مداقه قرار می‌دهد:

شیوه بررسی روایت در قالب نظام‌مند زبان داستان‌ها و الگوهای تحلیل روایت. این کتاب تقریباً به طیفی از روایت‌ها می‌پردازد. روایت‌های ادبی، قصه‌های پریان، داستان برای کودکان و از زبان کودکان، روایت‌های شفاهی مستتر در مکالمه و داستان‌های خبری در رسانه‌ها.

برای تعریف روایت،برخی از ویژگیهای شاخص آن را برمی‌شمریم:

۱) میزان ساخته و پرداختگی مصنوعی یا ساختار یافتگی؛که معمولا در گفتگوی‌ فی البداهه وجود ندارد.روایت ساخته و پرداخته می‌شود و معمولا توالی،تأکید و سرعت‌ آن از پیش طرح‌ریزی می‌شود(حتی در روایت شفاهی که گاهی از پیش تمرین شده؛ یعنی قبلا اجرا شده است.)ولی مثلا درباره توصیف ظریف اشیا،نیایشها،و مقاله‌های‌ تحقیقی نیز چنین سخنی رواست.

۲) میزان از پیش ساخته و پرداختگی.به دیگر سخن،اغلب به نظر می‌آید که برخی‌ اجزای روایتها را قبلا دیده یا شنیده‌ایم یا فکر میکنیم آنها را دیده یا شنیده‌ایم(این‌ اجزای تکرارشونده بیشتر از آن اجزای تکرارشونده‌ای است که آنها را کلمه می‌نامیم.) فلان قهرمان زن و قهرمان قهرمان مرد تا حد زیادی مثل هم‌اند و ظاهرا قهرمانان‌ مرد و زن داستانهای عالی‌تر،مثل رمانهای انگلیسی سده نوزدهم،نیز تا اندازه‌ای همین‌ خصوصیت را دارند.

۳) به نظر می‌آید بیشتر روایتها خط سیر دارند؛یعنی معمولا به سمت‌وسویی می‌روند و انتظار می‌رود که به سمت‌وسویی بروند و نوعی پیشرفت تدریجی یا حتی گره‌گشایی‌ یا نتیجه‌گیری فراهم آرند.انتظار این است که روایت-همان‌گونه که ارسطو در کتاب‌ بوطیقا آورده-آغاز و میانه و پایان داشته باشد.

۴) -روایت باید گوینده داشته باشد و این گوینده فارغ از این که چقدر در پس‌زمینه یا دور دست یا نامریی است،همواره حائز اهمیت است.از این نظر روایت هرچند ویژگیهای‌ خاص دارد،نوعی تعامل زبانی است و مانند دیگر تعاملات زبانی به گوینده و شنونده‌ نیاز دارد.

۵) -روایت از آن ویژگی زبانی که آن را جابه‌جایی می‌نامند استفاده فراوان می‌برد (جابه‌جایی یعنی توانایی زبان انسان برای اشاره به رخدادها یا اشیایی که از نظر زمانی‌ یا مکانی از تیررس گوینده یا مخاطب دورند).از این دید،روایت با مواردی مانند تفسیر یا توصیف در تضاد کامل قرار دارد.

۶) -به طرزی بحث برانگیز،برای آن که یک گفتمان را روایت در شمار آوریم،از نظر زمانی و مکانی می‌بایست به نوعی شاهد دوری یا عدم حضور باشیم.بنابراین،زمانی که‌ از طریق رادیوی ماشین به تفسیری درباره مسابقه فوتبال در حال بازی گوش می‌دهیم، این تفسیر به لحاظ جابه‌جایی مکانی وضعیتی شبیه روایت پیدا می‌کند(حال اگر در ورزشگاه حاضر باشیم و از نزدیک شاهد مسابقه و در عین‌حال گوش دادن به تفسیرهای‌ زنده رادیویی به گونه‌ای که جای بحث دارد،روایت محسوب نمی‌شوند.روایت،مستلزم‌ یادآوری رخدادهایی است که نه فقط از نظر مکانی بلکه-مهم‌تر از آن-از نظر زمانی‌ از دسترس گوینده و مخاطبانش دور است.

در این خصوص رفتار انسان با حرکات زنبور عسل قیاس‌شدنی است.رقص زنبود عسل و شیوه دم جنباندنش بر جابه‌جایی مکان غلبه‌ می‌یابد و فاصله مکانی شهد تا کندو را به دیگر زنبورها می‌فهماند،ولی نمی‌توان به جابه‌ جایی زمانی اشاره کند.بنابراین،حرکات زنبور عسل به معنایی که ما مستفاد می‌کنیم‌ روایت به شمار نمی‌آید بلکه صرفا نوعی مشاهده بازتابی است.

احتمالا نخستین گام در ارائه تعریفی حداقل گرا از روایت چنین است:«توالی از پیش‌ انگاشته شده رخدادهایی که به طور غیرتصادفی به هم اتصال یافته‌اند.»

این نوشتار درآمدی است نقادانه بر 'روایت' که طی آن نویسنده رهیافت‌های زبان محور یا متمایل به زبان را کنکاش می‌کند که همانا عبارت است از:

بررسی روایت در قالب نظام‌مند داستان‌ها و الگوهای تحلیل روایت. به سخن دیگر، این کتاب به طیف از روایت‌ها مربوط می‌شود: روایت‌های ادبی، قصه‌های پریان، داستان برای کودکان و از زبان کودکان، و روایت‌های شفاهی مستتر در مکالمه و داستان‌های خبری در رسانه‌ها.

مباحثی که در کتاب عنوان شده است:

'ویژگی‌های کلی و عمل روایت‌ها، ساختار بنیادین داستان'
'شیوه‌ی بیان متن روایی (زمان، کانونی‌شدگی، عمل روایت، شخصیت، صحنه‌پردازی و سخن غیر مستقیم آزاد)
روایت به منزله‌ی موفقیت اجتماعی: رویکرد جامعه/ زبان‌شناختی، روایت‌های کودکانه، و روایت به منزله‌ی کنش سیاسی.

کتاب هم چنین دارای سه پیوست است:
۱- متن انگلیسی برای مطالعه‌ی بیش‌تر موضوع
۲- ترجمه‌ی داستان اولین اثر جیمز جویس
۳- کتاب شناسی


كتاب هايي در اين زمينه

گفتگوهای سینمایی سید محمد بهشتی
   

پدران خفته و اشباح عروسكخانه
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

اضطراب در اشعار فروغ فرخزاد و غادة السمان ؛نقد تطبیقی
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

گزارشي از جشن سي سالگي سخن
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

از کف دستانم مرغان عجب رویند
   

پرسش بی پاسخ
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


اطلاعات بیشتر برای کتاب معرفی شده

راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837