جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  15/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > ادبيات > داستان هاي فارسي

روياي صادقه
نويسنده: سيدجمال الديم واعظ اصفهاني
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 59
اندازه كتاب: رقعی - سال انتشار: 1333 - دوره چاپ: 2
کد کتاب: 91040

فروخته شد - موجود نمی باشد
کمیاب یا دست دوم - کیفیت : قابل قبول

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
در این بین نیز روحانیون آزادی طلب که همواره در کانون و توجه و اجتماع مردم بودند، همچون سید جمال الدین واعظ اصفهانی و امثال آن در بالای منبر و در مساجد و محافل اعمال افراد حاکمه را مورد انتقاد شدید قرار می دادند و مردم را به فساد اخلاقی و رویه ی زندگی آن ها آشنا می نمودند. این علما از جمله سیدجمال الدین واعظ اصفهانی که نقش بسیاری در روند انقلاب مشروطه داشتند همواره مهجور مانده اند، غافل از اینکه شاید نیز نمی توانستند به طور کامل هم نفس با مشروطه گردند. از این رو در زیر به گوشه ای از زندگی این روحانی نترس و شهید راه آزادی می پردازیم.

سید جمال واعظ همدانی مشهور به «سید جمال اصفهانی» فرزند سیدعیسی صدرعاملی از نویسندگان و خطیبان معروف آغاز دوره بیداری ایرانیان و استقرار حکومت مشروطه در ایران است. عبدالرفیع حقیقت می نویسد: وی در سال 1279 خورشیدی در همدان متولد شد پنجساله بود که یتیم شد و همراه مادر خود به تهران آمد. و در مکتب خانه های این شهر به تحصیل اشتغال ورزید سپس مدتی نزد دائی خود به کار بافندگی پرداخت. ولی در اثر عشق و علاقه به تحصیل دانش دنباله کار تحصیل را گرفت و صرف و نحو و مقدمات عربی را آموخت. در بیست سالگی به منظور تکمیل تحصیلات خود به اصفهان رفت و سال ها به تحصیل معارف اسلامی پرداخت و در این راه نزدیک به اجتهاد رسید. تمایل به وعظ و خطابه او را در سلک اهل منبر درآورد و در صف روضه خوان ها درآمد.

در همین زمان بود که با میرزا نصرالله بهشتی «ملک المتکلمین» و مجدالاسلام کرمانی و گروهی از طلاب روشن فکر مأنوس شد و در دستگاه آقانجفی و ظل السلطان، راه جست و در مسجد نور «مسجد حاج آقا نورالله» برای نخستین بار صاحب منبر شد. از همان آغاز کار ذوق و قریحه سیدجمال حرف های تازه ئی بر زبان او می آورد، از سیاست حرف می زد، از زورمندان انتقاد می کرد، از زندگی مردم عادی حرف می زد.

در عین حال بیانش ساده و در حدود فهم عامه بود، و همین خصوصیات منبر او را رونقی داد، این واعظ خوش قریحه علاوه بر آنکه در منبر تازه کار بود به علت آزاداندیشی و دوستی با چند نفر «بابی و ازلی» به بابیگری متهم شده و به همین مناسبت در اصفهان بیش از چند مجلس روضه به دست نیاورد بنابراین برای کار و درآمد بیشتر در ماه محرم و صفر سال 1318 خورشیدی به شیراز سفر کرد.

حضرت سیدجمال الدین که فکر صاف او
ترجمان بکر معنی را نمود آئینه سان

چون به منبر بر رود بحری است بر چرخ بلند
چون به وعظ اندر شود چرخی به بحر بیکران

در اواخر سلطنت مظفرالدین شاه قاجار (سال 1323 هجری قمری) پس از اینکه احمدخان علاءالدوله حاکم تهران جمعی از تجار قند را به علل گرانی و کمیابی و انبار کردن آن به چوب بست سایر تجار به واسطه این اهانت بازار را بسته و تعطیل عمومی اعلام نمودند و سپس در مسجد شاه اجتماع کرده جمعی از علماء از قبیل سیدعبدالله بهبهانی و سیدمحمد سنگلجی (طباطبایی) را هم به مسجد آوردند و سیدجمال الدین اصفهانی هم برای صحبت به منبر رفت و در ضمن صحبت، گفتگو از عدالت و مظالم حکومت به میان آمد سیدابوالقاسم امام جمعه تهران چون داماد شاه و طرفدار جدی حکومت وقت بود به سیدجمال الدین پرخاش کرد و چندین بار به او خطاب نمود: سیدبابی! بیا پایین از منبر مردم بهم برآمدند و غوغا در گرفت و سید را فرار دادند و او در خانه سیدمحمد سنگلجی پنهان گردید.

سیدجمال واعظ اصفهانی چند ماه در بروجرد زندانی بود. شخصی به نام رمضانعلی در زندان شیفته بیانات او شد و خیلی با وی مهربانی کرد، سپس امیرافخم دستور داد او را در 47 سالگی خفه کردند (25 شوال سال 1326 هجری قمری) برای خفه کردن سیدجمال، امیرافخم یکی از نوکرهای خود را که سید بود مأمور کرده بود: «کشتن سید به دست عام گناه دارد ولی اگر قاتل و مقتول هر دو سید باشند روز قیامت نزد جدشان از عهده یکدیگر برمی آیند.»

سیدجمال در آخرین نامه ای که از زندان بروجرد برای فرزند ارشدش (سیدمحمدعلی جمال زاده نویسنده مشهور معاصر که در آن موقع برای تحصیل به بیروت رفته بود) نوشت خود را «شهید راه وطن» نامید و انگشتر و مهر خود را به وسیله رمضانعلی برای او فرستاد و سفارش کرد در حق رمضانعلی احسان کند.

مقبره سیدجمال واعظ اصفهانی در کنار شهر بروجرد واقع است و در سال 1304 خورشیدی به همت «همایون سیاح» که در آن وقت پیشکار دارائی بروجرد بود به صورت آبرومندی ساختمان شده است....


كتاب هايي در اين زمينه

نقد و بررسی آثار محمدعلی جمالزاده
   

سی گاو ؛ و هشت رمان دیگر
   

گاو
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

طعم تلخ سکوت
   

بگو ما هم بخندیم
   

نیمکت تنهایی
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


اطلاعات بیشتر برای کتاب معرفی شده

راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837