جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  10/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > دین > اسلام

نامه اي از امام موسوي كاشف الغطاء ؛ ولايت فقيه
نويسنده: امام خميني
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 290
اندازه كتاب: رقعی - سال انتشار: 1356 - دوره چاپ: 1
کد کتاب: 91439

فروخته شد - موجود نمی باشد
کمیاب یا دست دوم - کیفیت : عالی

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
ولايت فقيه

كتاب «ولايت فقيه» همچون ديگر آثار امام خميني در رژيم شاه در صدر ليست‏ كتب ممنوعه قرار داشت ( به همين علت با نام كنوني كتاب به چاپ رسيد ) و چه بسيار بودند كساني كه به جرم چاپ و تكثير اين كتاب و حتي به جرم همراه داشتن و يا مطالعه اين اثر به زندان افتاده و زير شكنجه قرار مي‏گرفتند ولي علي رغم فشار ساواك و تضييقات رژيم شاه، جانبداري از انديشه حكومت اسلامي كه مباني فقهي آن در كتاب حاضر به وسيله حضرت امام خميني تبيين گرديده بود به سرعت در ميان نيروهاي مسلمان و انقلابي در حوزه‏هاي علميه، دانشگاه‏ها و ديگر مراكز گسترش يافت و ايده تشكيل حكومت اسلامي بر اساس ولايت فقيه به عنوان يكي از اصلي‏ترين آرمان‏هاي قيام پانزده خرداد و نهضت امام خميني جلوه‏گر شد.

كتاب «ولايت فقيه»، مجموعه سيزده سخنراني است كه حضرت امام خميني، سلام اللـه عليه، در فاصله سيزده ذيقعده 1389 تا دوم ذيحجه 1389 (مطابق با 1/ 11/ 1348 تا 20/ 11/ 1348 ش.) در ايام اقامت در نجف اشرف ايراد فرموده‏اند. اين سخنراني ها در همان ايام به صور مختلف، گاهي كامل و گاه به صورت يك يا چند درس تكثير و منتشر شده است و در پائيز 1349 ش. پس از ويرايش و تاييد حضرت امام براي چاپ آماده گرديد و نخست توسط ياران امام در بيروت به چاپ رسيد و پنهاني به ايران فرستاده شد و همزمان براي استفاده مسلمانان انقلابي به كشورهاي اروپايي و امريكا و پاكستان و افغانستان ارسال گرديد.

فقها در باب ولايت فقيه معمولاً به تناسب مورد در ابواب مختلف فقه بحث هاي كوتاهي كرده‏اند و گرچه بعضي بسيار مختصر و برخي به تفصيل بيشتر به موضوع پرداخته‏اند اما يك بحث منظم و جامع در اين مورد در كتب فقهي قدما ديده نمي‏شود كه‏دليل آن را مي‏بايست در شرايط سياسي و اجتماعي حاكم بر تاريخ گذشته ممالك اسلامي و سلطه حكومت‏هاي جابر و عدم امكان طرح چنين مباحثي به لحاظ مهيا نبودن شرايط حاكميت فقها جست وجو كرد. در عين حال قطع نظر از اختلاف آراي فقهاي شيعه در محدوده اختيارات و شئون ولايت فقيه در زمان غيبت، عموم فقها در اثبات نوعي ولايت براي فقيه جامع الشرايط اجمالاً اتفاق نظر دارند، كه اخيراً در همين رابطه آراي فقها در باب ولايت و دامنه اختيارات آنها در زمان غيبت در ضمن كتاب‏هايي چند گردآوري شده است. بر اساس منابع موجود مرحوم آيت اللـه ملااحمد نراقي از علماي عصر قاجاريه در كتاب «عوائد الايام» بيشتر و جامع‏تر از سايرين به اين موضوع پرداخته است.

ايشان ابتدا با تمسك به روايات متعدد، به طور كلي ثابت كرده است كه در «عصر غيبت» فقيه در دو چيز حق ولايت دارد. 1- در همه اموري كه پيامبر (ص) و ائمه(ع) در آنها صاحب اختيار بوده و ولايت داشته‏اند مگر اينكه مواردي به دليل شرعي استثنا شود. 2- در همه اموري كه با دين و دنياي بندگان خدا ارتباط دارد و بايد انجام شود. ايشان در ادامه به ده مورد از شئونات ولايت فقها و از آن جمله: افتاء، اجراي حدود الهي، حفظ اموال يتيمان و مجانين و غايبين، تصرف در اموال امام معصوم(ع) و با استناد به آيات و و روايات و استدلال‏هاي فقهي توجه خاص كرده و به تفصيل بحث كرده است. گرچه از مطالب اوليه مرحوم نراقي(رض) بر مي‏آيد كه او ولايت فقيه را شامل امر حكومت نيز مي‏دانسته است، اما خود در وجهي گسترده بر آن تصريح و تاكيد نمي‏كند.

پس از مرحوم نراقي، حضرت امام خميني (س) تنها فقيهي است كه علاوه بر بحث در اين مورد مثل ساير فقيهان به تناسب مسائل مختلف، ولايت فقيه را در تصدي امر حكومت با همان معناي جامع و شامل، براي نخستين بار با روشني و تاكيد و تصريح، تفصيلاً مورد بررسي و اثبات قرار داده است و چنانكه اشاره شد مبحث ولايت فقيه را يك بار به صورت شفاهي در طي سيزده جلسه در نجف اشرف تدريس نموده‏اند كه كتاب حاضر، صورت مكتوب و ويرايش شده همان درس‏هاست. و بار ديگر مبحث ولايت فقيه را در جلد دوم- از مجموعه پنج جلدي- «كتاب البيع» تقريباً با همان سبك نوشته‏اند. امام خميني در كتاب «ولايت فقيه» با عنايت و تاكيد بسيار، اصل «ولايت»- كه‏اساس و پايه تمام وظايف است- بخصوص ولايت در امر حكومت و جنبه‏هاي سياسي آن را مورد بررسي قرار داده‏اند.


كتاب هايي در اين زمينه

وجوه فقهی نقش مردم در حکومت
   

حلیه المتقین
   

هزار و یک نکته ؛ دو جلدی در یک مجلد
   

راه رهايي
   

گفتماني براي تمام فصول
   

آغازي بر يك پايان
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837