جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  24/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
معرفي كتاب > دین > اسلام

پژوهشي در نسبت ميان قرآن و فرهنگ زمانه
نويسنده: حيدرعلي رستمي
ناشر: پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
زبان كتاب: فارسي
تعداد صفحه: 398
اندازه كتاب: وزیری - سال انتشار: 1392 - دوره چاپ: 1
کد کتاب: 97517

فروخته شد - موجود نمی باشد

امتیاز آی کتاب به این کتاب:

امتیاز دهی به این کتاب:

مروري بر كتاب
این کتاب با هدف تامین منبعی برای مطالعات قرآن‌پژوهی برای عموم محققان به ویژه دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی رشته‌های الهیات تدوین شده است.

...یقین است که قرآن مجید، کتاب آسمانی بیگانه با فرهنگ زمان و زمین نزولش نیست که بدون توجه و در نظر داشتن فرهنگ معاصرانش به بیان آموزه‌های خود پرداخته باشد. از این رو فرهنگ زمانه آشکارا در آیات فراوانی از قرآن حضور دارد؛ حضوری که فهم درست و دقیق آیات را در گرو آگاهی از آن فرهنگ قرار داده است.

بستر زمانی نزول قرآن را دوران جاهلیت نامیده‌اند و فرهنگ حاکم برآن زمان و نیز مکانی را که قرآن فرود آمد، به فرهنگ زمانه نامبردار کرده‌اند.
قرآن کریم، آن کتاب نیست که چشم بر این فرهنگ و آن دوران ببندد و به بیان آموزه‌های آسمانی خود بپردازد. مطالب عرشی این کتاب الهی به فراوانی با آنچه در زمان و مکان نزولش می‌گذرد و وجود دارد، پیوند می‌خورد و ارتباط می‌یابد، به گونه‌ای که شناخت فرهنگ زمانه در شناخت درست و دقیق آنچه در آیات بسیاری از قرآن مجید به چشم می‌خورد، مؤثر است و در مواردی فهم پیام الهی بدون شناخت فرهنگ معاصران نزول قرآن ممکن نیست.

پیوند و ارتباط قرآن با فرهنگ زمانه چند پرسش مهم و اساسی، که برخی از آنها همزاد قرآن است، را به دنبال دارد، یکی آنکه دیدگاه کلی درباره این فرهنگ چیست؟ آیا قرآن با رضایت و خرسندی به آن نگریسته و یا نارضایتی و ناخرسندی به آن نگاه کرده است؟ دیگر آنکه هدف از بازتاب فرهنگ زمانه در قرآن چیست؟

به جز این بحث‌ها و پرسش‌ها، بحث بسیار مهم دیگر در اینجا آن است که آموزه‌های قرآن مجید از همان آغاز نزول خود، از سوی عرب جاهلی، آموزه‌هایی تلقی گردید که از گفتار و رفتار دیگران اثر پذیرفته است. این آگاهی را نه با اعتماد بر گزارش ها تاریخی قابل تردید، که با استناد با خود قرآن به دست می آوریم. خدواند، دانایی خود را از کج‌فهمی عرب‌ها اعلام کرد، و بدون پرده‌پوشی، نادرستی آن را آشکار نمود: «و به تحقیق می‌دانیم آنها می‌گویند: [این قران را] تنها بشری به او می‌آموزد در حالی که زبان [ قرآن را] به او نسبت می‌دهند عجمی است و این [ قران به] زبان عربی روشن است» زوره مباركه نحل،آيه ۱۰۳

اندکی دقت و تأمل در همین یک آیه، که به احتمال قوی در مکه نازل شده است، دلایل چند و چون آن پندار جاهلانه را روشن می سازد. گویا عرب جاهلی همان نخستین روزها نزول این کتاب آسمانی، آن را فراورده‌ای بشری می‌دانست که مانند هر دستاورد دیگر بشری، ریشه در خاک داشت. تصور مبهم و ناصواب جاهلان درباره نبوت و خطای اساسی آنان در مورد ویژگی پیامبران، بشری بودن قرآن را در نظر آنان تردیدناپذیر می‌ساخت. این مباحث ، موضوع این کتاب را تشکیل می دهد...


فهرست
کلیات
ویژگی‌های فرهنگ زمانه
دیدگاه کلی قرآن درباره فرهنگ زمانه
هدف از بازتاب فرهنگ زمانه
چگونگی فرهنگ قرآن با فرهنگ زمانه
قرآن، فرهنگ زمانه؛ اثرگذاری
خاستگاه نظری فرضیه اثرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه
فرهنگ زمانه و جاودانگی


كتاب هايي در اين زمينه

تفسير موضوعي چيستي، بنيان ها و پيش فرض ها

بسوي روشنايي 1
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

ترجمه تفسير مجمع البيان ؛ جلد چهارم
   

حيات طيبه
سفارش بدون عضویت
یا سفارش تلفنی
   

كتاب هايي در اين زمينه       فهرست کتاب های این گروه


راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837