جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  07/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > مكاتب فلسفي

فلاسفه «ك»
گروه: مكاتب فلسفي

كارنئاد


كارنئاد Carneades به سال 214 قبل از ميلاد در سيرن واقع در آفريقاي شمالي به دنيا آمد. او كه در اصل شكاك بود، اولين فيلسوفي بود كه به شكست معقوليون در مساعي‌اي كه براي يافتن معناي عقلي جهت ايمان‌هاي مذهبي به كار مي‌بردند اعتراف نمود.

در طي سال 159 وي شروع به رد تمام عقايد جبري و به خصوص مذهب رواقي كرد، حتي به اپيكوري‌ها حمله كرد. در اخلاق عملي وي اصول عقايد افلاطون را به صورت معتدل و عاري از هر عنصر مذهبي يا ماوراءالطبيعه مي‌آموخت و سومين آكادمي يا آكادمي جديد را تأسيس كرد. كارنئات در سال 129 پيش از ميلاد درگذشت.




كانت


امانوئل كانت Immanuel Kant در بيست آوريل سال 1724 در كنيگسبرگ آلمان به دنيا آمد. وضع مادي پدر و مادرش چندان خوب نبود. ولي علاقه آنها باعث دلگرمي او مي‌شد، چنانكه مادرش او را به طبيعت علاقه‌مند كرد و اين علاقه نيز تا پايان عمر در او وجود داشت.

مدتي در يك دهكده آموزگار بود و اگرچه دانشگاه برلين بارها از او براي تدريس فلسفه دعوت نمود، ليكن هرگز زادگاه خويش را ترك نگفت. تا 46 سالگي او شغل به خصوصي نداشت و بيشتر در محل خويش آموزگاري نمود ولي عاقبت استاد دانشگاه شهر خويش شد.

كانت در زندگي بسيار منظم بود و هر روز به موقع برمي‌خاست و كارهاي خويش را با نظمي عجيب انجام مي‌داد، تا آخر عمر ازدواج نكرد. بيشتر كتاب مي‌نوشت و مطالعه مي‌كرد تا عاقبت در سال 1804 درحالي كه كور شده بود چشم از جهان بربست.

از آثار مهم كانت مي‌توان: نقادي عقل مطلق، دين در حدود عقل و نقادي عقل عملي را نام برد. چنانكه از آثار كانت نيز بر مي‌آيد او از طرفداران فلسفه اصالت عقل بوده و شك را در امور لازم مي‌دانسته است.




كامپانلا


جيوواني دومينيكو توماسو كامپانلا G.D.T.Campanella به سال 1568 متولد شد. كامپانلا يك راهب دومينكان بود و در اثر آزادانديشي از طرف سازمان تفتيش عقايد مذهبي تحت تعقيب بود و مدت 27 سال در زندان حبس گرديد. او در زندان آثاري به صورت شعر و نظم نوشت كه دوستانش آن را چاپ كردند. از آثار او مي‌توان كتاب «شهر آفتاب» را نام برد.

كامپانلا در سال 1639 درگذشت. او عقيده داشت معلومات فلسفي ما بر مدركات حسي قرار دارد و حتي آنچه را كه بينش رواني مي‌خوانيم، نوعي ديگر از مدركات است.




كروچه


بندتو كروچه Benedetoo Croce بزرگترين فيلسوف معاصر ايتالياست، كه در 25 فوريه سال 1866 به دنيا آمد. پدر و مادر و يك خواهر خود را در زلزله‌اي از دست داد و خود او زير آوار رفت و نزديك بود هلاك شود. اثر اين زلزله باعث شد كه تا پايان عمرش با هرگونه انقلاب مخالف باشد.

كروچه به دانشگاه روم رفت، ولي تحصيلات خود را به پايان نرساند. در سال 1895 دو مقاله فلسفي راجع به ماهيت تاريخ و روش نقد ادبي نگاشت و بين سال‌هاي 1895 تا 1900 طي مجموعه مقالاتي به تئوري ماركس شديداً حمله كرد. كروچه از سال 1903 به بعد شروع به نگاشتن فلسفه روح كرد و آن را در چهار جلد تحت عناوين

1ـ زيبايي‌شناسي 2ـ منطق 3ـ فلسفه سلوك 4ـ تئوري تاريخ، به چاپ رسانيد. در سال 1910 سناتور گرديد و به سال 1940 وزير فرهنگ ايتاليا گرديد. در سال 1945 به ضد فاشيست‌ها اعلاميه چاپ كرد و سال بعد فاشيست‌ها خانه‌اش را غارت كردند و او را تحت نظر گرفتند، ولي كاري به فعاليت‌هاي مطبوعاتي او نداشتند، زيرا معتقدات او كم و بيش فاشيستي بود.

فلسفه كورچه پر از تناقضات است. وي از يك طرف آزاديخواه است و از سوي ديگر فاشيست، از يك سو به خدا حمله مي‌كند و از سوي ديگر نهضت مسيحي را بزرگترين انقلاب تاريخ مي‌دانند.




كله‌آنت


كله‌آنت Cleanthes به سال 331 پيش از ميلاد متولد شد. او كه از لحاظ اداره و رهبري مكتب رواقي در مدت سي و يكسال شهرت داشت. پيش از آن از راه باربري امرار معاش مي‌كرد او كه شاگرد فعال زنون بود مدت 19 سال زير دست اين استاد به تحصيل و مطالعه پرداخت و بعد از مرگ او اداره مكتب را به عهده گرفت. از چهل كتابي كه او نوشته بيش از چند قطعه‌اي باقي نمانده. بخش بزرگي از مشهورترين منظومه او به نام سرود به درگاه زئوس باقي مانده است. كله‌آنت در سال 251 قبل از ميلاد درگذشت.




كريزيپ


كريزيپ به سال 280 قبل از ميلاد در سولي واقع در سيسيلي متولد شد. به سال 260 به آتن رفت و در آنجا به عنوان مدير مكتب جانشين كله‌آنت شد. به كريزيپ 700 كتاب در موضوعات مختلف نسبت مي‌دهند و هرچند سبك ادبي او فاقد ظرافت بود، ولي خود را متفكري اصولي نشان مي‌داد. كريزيپ در سال 206 قبل از ميلاد درگذشت.




كنت


ايزودوراگوست ماري فرانسوا كنت I.A.M.F.Conte به سال 1798 در من پليه متولد گشت. از كودكي به رياضيات علاقه فوق‌العاده‌اي داشت و هوش و استعداد زيادي از خود نشان داد. چنانكه در هجده سالگي استاد مسلم رياضيات گرديد. آنگاه به تدريس در اين رشته پرداخت و مدت‌ها به سن‌سيمون فيلسوف آن زمان در امور تحقيق كمك‌هاي شاياني نمود.

در بيست‌وهشت سالگي مجلس درسي در خانه خويش برپا داشت و عده زيادي از فضا و دانشمندان آن زمان در جلسات درسش حاضر مي‌شدند، ليكن او در جلسه سوم به علت بيماري به واسطه افراط در كار مجبور به تعطيل كلاس گرديد، ولي باز بعد از بهبودي آغاز به كار كرد و كلاس خويش را دائر نمود. كنت به طبقه‌بندي علوم پرداخت و رياضيات را در رأس علوم قرار داد.

كنت عقيده داشت كه علم نبايد با دين و مقدسات مخلوط گردد. اگوست كنت به علت مرگ نامزد جوانش در جواني تا آخر عمر ازدواج نكرد. او در سال 1857 درگذشت. مهمترين آثارش عبارتند از: دوره فلاسفه تحققي، سياست تحققي، ديانت انسانيت، هندسه تحليلي مقدماتي و نجوم همگاني.




كي‌ير كه‌گارد


سورن آبي كي‌ير كه‌گارد Soren Aabye Kierkegaardd باني مكتب اگزيستانسياليسم به سال 1813 در دانمارك متولد شد. پدرش مردي سخت‌گير بود كه پيوسته او را اذيت مي‌كرد. وي تاجر پشم بود و در 40 سالگي از تجارت دست كشيد و اوقات خود را صرف مطالعات فلسفي و الهيات نموده و با تلقين سوء سورن را به سوي تشويش و اضطراب سوق داد.

كي‌ير كه‌گارد در چهارده سالگي عاشق دختري شد و در 17 سالگي با او نامزد گرديد، ولي در اضطراب دروني ناگهان نامزديش را به هم زد و خود را به عياشي زد و در مدت كمي 3000 ليره مقروض شد. ناگهان تغيير احوالي در او رخ داد و زندگي صوفيانه‌اي در پيش گرفت و مروج تعليمات مسيحي گشت.

با اين حال كليسا و مسيحيت را انتقاد مي‌كرد و در محافل روحاني خود را فردي مغضوب و مطرود نشان داد. كي‌ير كه‌گارد در سال 1855 درگذشت.




كندياك


اتين بونو ده كندياك Etienne Bonnot de Condillac به سال 1715 متولد شد. از لحاظ تاريخي، نفوذ كسي كه او را «فيلسوف فلاسفه» مي‌ناميدند هنوز هم احساس مي‌شود. وي كشيشي از قرن هيجدهم بود كه جامه روحاني او هرگز به عياشي لطمه نزد و او را در ابراز عقايد و افكارش دچار محضور ننمود.

در علم ماوراءالطبيعه، كندياك اسپرتيو آليسم (مذهب اصالت روح) تعليم مي‌داد اما اين علم ارتباط خيلي ضعيفي با اشتغالات عمده او داشت. «تحقيق در منشاء شناخت‌هاي انساني (1746)»، «رساله احساس‌ها (1756)» و ثروت ملل از آثار مهم اويند.

كندياك مانند لاك و كارتزين‌هاي پيمان‌شكن به اعتراف به فايده فكر راجع به طبيعت متافيزيك روح امتناع نمود و بهتر آن دانست كه روح انساني را به عنوان يك روانشناس مورد مطالعه قرار دهد تا اعمال آن را درك نمايد.

كندياك در سال 1771 درگذشت.

قسمت قبل   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837