جستجو براي:  در 
صفحه کلید فارسی
پ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 Back Space
ض ص ث ق ف غ ع ه خ ح ج چ
ش س ي ب ل ا ت ن م ك گ
ظ ط ز ر ذ د ء و . , ژ
       جستجوی پیشرفته کتاب
  08/02/1403
نویسندگان   ناشران   بانک کتاب   فروشگاه
 
 
مدیریت مقالات > نقد و ادبيات

صهيونيسم
گروه: نقد و ادبيات
نویسنده: يوري ايوانف
منبع: بابك كياني

اسرائيل، تنها حكومت برخواسته از دين يهود كه ارض مقدس را در سلطه خود دارد، چگونه پا به عرصه وجود گذاشت؟

در ميان ميليونها عرب مسلمان و متعصب و ميليونها مسيحي قدرتمند اروپايي و آمريكايي، چگونه اين دژ يهودي سر برافراشت و ميعادگاه مذاهب اولوالعظم را از آن خود كرد؟
صهيونيسم، ايدئولوژي شوونيسمي و مذهبي (كلريكاليسمي) اسرائيل كه تاريخ اين كشور مرموز و قدرتمند را مي سازد، كليد جواب سؤالات ماست . به واسطه اين ايدئولوژي آرمانگرا و تاريخي ماهيت حكومت اسرائيل و شرايط جهاني سياسي- اقتصادي كه اين كشور در بطنش پرورش يافت، بر ما آشكار مي شود. تاريخ صهيونيسم مرور قوانين كاپيتاليسم جهاني است و گره گشاي روابط اقتصادي قدرت هاي برتر جهان كه در هاله اي پيچيده و مبهم از رنگ و لعاب هاي ملي- مذهبي و يا ايدئولوژيكي در هم تنيده شده است.
صهيونيسم كتاب راهنماي اصول انعطاف پذير سياست است، چرا كه سياستمداران تنها منافع هميشگي دارند، نه دوستان هميشگي! و بالاخره صهيونيسم الگوي جامعه شناسي قوم يهود است، مومنيني متعصب، جوامعي به شدت بسته و محدود به خود و يهوه صبا يموت (خداي مخوف وسخت گير وجزم انديش عهد عتيق) كه حتي در روزگار مرگ خدا (به قول نيچه) به حيات خود ادامه داد و اينك نيز در ميان قوم بني اسرائيل (صرف نظر از هر مكاني كه در آن زندگي مي كنند) حي و حاضر است.
يوري ايوانف در فصل اول كتاب به مباني فلسفي و تاريخي انديشه صهيونيسم مي پردازد. و در اين راه از افكار بزرگان و انديشمندان بنيان گذار صهيونيسم سود مي برد، مرداني چون تئودور هرصل- مارتين بابر- ناهوم ساكالو- احدها آم- آرون و ايزمن و... كه هر يك به نوبه خود بخش عظيمي از انديشه صهيونيسم را ساخته و پرداخته، كرده اند.
اهداف اين ايدئولوژي (كه ماهيت حقيقي آن را دربرمي گيرد و نمايشگر بانيان قدرتمند و متنفذ آن است) در همين ابتداي كار از شيوه هاي تبليغاتي و توجيحي آن جدا مي شود و در دو شاخه موازي به پيش مي رود ( همان گونه كه بنيان گذاران آن چنين مراحلي را طي كردند). سرمايه داران قدرتمند يهودي كه به واسطه پيوستگي قوم يهود در سراسر جهان شبكه اي منسجم و كار آمد از هم كيشان خود را به سهولت در چنگ خويش داشتند و از نيروي فكري و مادي و مالي آنان حداكثر بهره كشي را مي كردند به تدريج پس از چندين قرن خود را در مقابل شرايطي يافتند كه پيوستگي قوم يهود را زير سؤال مي برد و با گسستن پيوندهاي احساسات قومي- مذهبي و نژادي يهوديان در جهان، قدرت فائقه آنان را در رهبري اين بلوك عظيم و سازمان يافته سرمايه به شدت تضعيف مي كرد.
جماعت هاي يهودي (متانسب با تعاريف ماكس وبر از مفاهيم جامعه و جمعيت) كم كم دست از زبان عبري برمي داشتند و در محيط و كشور محل سكونت خود حل مي شدند. پذيرفتن زبانهاي جديد و ازدواج با ساكنين غير يهودي (مثلاً در آلمان يا انگلستان) بحران سرمايه هاي اجتماعي- فرهنگي بلوك يهوديان را وارد مراحل جديدي مي كرد و كليميان ثروتمند و شركاي غير يهودي متنفذشان را پيش از پيش نگران مي ساخت.
جهان نوين، پس از گذار از مرحله فئوداليسم به عصر سرمايه داري هرگز نمي توانست از چنين شبكه قدرتمند- منسجم و بسيار ثروتمند جهاني چشم بپوشد، گواينكه با رشد ارتباطات و طراحي مفاهيمي چون پلوراليسم سياسي و ديني و البته اجتماعي و دولت ملي (كه اجازه مشاركت آزاد و تمام كمال را به اقليت يهوديان مي داد و احساس اقليت بودن و روح قوميت سامي را از آنان گرفت) ناخواسته به تضعيف و اضمحلال اين شبكه ياري مي رساند.

در چنين حال و هوايي بود كه صهيونيسم متولد شد و براي احياي قوم جهاني يهود قيام كرد. صهيونيسم از همان نطفه تولد خويش چيزي جز ابزار بازسازي تسلط يهوديان ثروتمند و قدرتمند به شبكه از هم گسيخته و پراكنده يهوديان جهان نبود. صهيونيسم به دنيا آمد تا ديوار حصار را دوباره در ميان يهوديان و غير يهوديان برپاكند و اين جريان هاي عظيم سرمايه هاي مالي- اجتماعي و البته سياسي را دوباره به هم پيوند زند. اصالت خون يهود (كه تنها از طريق مادر حفظ مي شود)، تعصبات مذهبي، برتري طلبي هاي قومي و گتوهاي اجتماعي و اقتصادي دوباره از نو زنده شدند و در عرض كمتر از يك قرن به حكومت راست گرا و افراطي اسرائيل تبديل گشتند و در پي افسانه (آرزوي كليميان براي بازگشت بر ارض موعود) نظريه پردازان صهيونيسم رودي خروشان از دلايل تاريخي و توجيهي دروغين به راه انداختند تا برادران هم كيش خود و مردم تمام جهان را به فريبند. نام اين انديشه نيز بر اساس خط مشي برگزيده شده است.
صيون يا صهيون نام كوهي است در اورشيسم كه هيكل يا معبد بني اسرائيل بر آن ساخته شده بود، لذا معني لغوي صهيونيسم، هواخواهي از اصول تمركز دادن بني اسرائيل است در فلسطين بر اين اساس تاريخ تولد صهيونيسم به قرنها قبل باز مي گردد. حال آنكه اين انديشه در اواخر قرن 18 متولد شد، در قرن نوزدهم پا گرفت و در قرن بيستم به بار نشست.
يوري ايوانف، محقق و مؤلف كتاب پس از بررسي اصول حقيقي و پرداختن به عملكرد صهيونيستي و جدا ساختن اين اهداف از افكار و فلسفه هاي تبليغاتي آن، به نقد و ابطال تك تك اين افسانه ها ميپردازد و دلايل سياسي …#34; رواني و جامه شناختي ساخته و پرداخته شدن هر يك از اين افسانه ها را با توجه به شرايط جهاني و موقعيت يهوديان جهان توضيح مي دهد. هنگامي كه در مرحله بعد نويسنده ساختارهاي كنگره يهود …#34; تراست اقتصادي يهود- سازمان جهاني صهيونيستها و... ديگر تشكيلات جهاني صهيونيستي را توضيح مي دهد و نحوه تعامل اين سازمان ها را همچون پيكري واحد با قدرتهاي اول جهان به نمايش مي گذارد، مطالعه دقيق اصول ايدئولوژيك توجيهي و انعطاف پذير فصل اول خود را نشان مي دهد و چگونگي انطباق انديشه صهيونيستي را با شرايط روز و نيازهاي وقت آشكار مي سازد. در حالي كه اهداف در جاي خود با قدرت حاضر هستند ما صهيونيسم را در كنار تزار روسيه- نخست وزير انگلستان- رئيس جمهور آمريكا و از همه جالب ترهمگام با فاشيسم آلمان وايتاليا مي يابيم!!! رقابت شبكه هاي قدرتمند وثروتمند يهودي (كه متناسب با اقامت درآلمان- انگلستان- فرانسه يا آمريكا ازمنافع شاخه خود دفاع مي كردند) وشرايط جهاني (كه درپي رنسانس وانقلاب صنعتي با سرعتي بسيار بالا به سوي تغيير وتحول مي تاخت) چنين انعطاف پذيري ايدئولوژيكي را مي طلبيد.
درسيرچنين روند پرپيچ خم وطولاني است كه ما چرخش صهيونيسم از سوي انگلستان و برتري يافتن يهوديان ثروتمند وسرمايدار مقيم آمريكا (در پي دو جنگ جهاني وتوفيق يافتن آمريكا در جهان) را مي بينيم وروابط مخفيانه سازمانهاي صهيونيستي را با آلمان نازي مورد مطالعه قرار مي دهيم وانگيزه هاي طرفين را (كه در ظاهر دشمن خونين يكديگرمحسوب مي شدند) بررسي خواهيم كرد.

اين كه چرا كشتار وآزار يهوديان توسط آلمان نازي مورد حمايت صهيونيسم ها بود و سازمانهاي امنيتي اس-اس يا گشتاپو بر اساس چه منافع اقتصادي- سياسي و ژئوپوليتيكي با سازمانهاي امنيتي صهيونيستي واقع در فلسطين همكاري بي چون و چرا مي كردند و يهوديان را مستقيماً به فلسطين منتقل مي كردند يا در اردوگاههاي كار اجباري ( به اصطلاح) آموزش مي دادند!!! اينكه چرا انگلستان، سرزمين مادري اولين سازمانهاي صهيونيستي از مهاجرت يهوديان به فلسطين جلوگيري كرد و به واسطه كدام فشارهاي اقتصادي و سياسي و از جانب كدام جريانها و كشورها سرانجام تسليم شد و شرايط را براي تشكيل حكومت اسرائيل در فرداي پايان جنگ جهاني فراهم ساخت و... صدها سؤال مكاشفه آور و بحث برانگيز در باب ماهيت حكومت اسرائيل و سياست هاي داخلي و خارجي آن را مي توانيم در اين بخش بيابيم.
تيز هوشي رهبران صهيونيست كه در هر نقطه و هر لحظه منافع خويش را به درستي تشخيص مي دادند و از ميان دريايي از آتش و خون و دسيسه راه خويش را مي يافتند بيش از همه چيز در اين ميان جلب توجه مي كند و انسجام بي مانند جهاني و عملكرد دقيق و منسجمشان هر مؤلف و محققي را تحت تأثير قرار مي دهد. در كنار آن از بحث ها و تحليل هاي دقيق يوري ايوانف از منافع متنوع و فراگير قدرت هاي جهاني كه در فصل مشترك خود منجر به تأسيس اسرائيل در ارض مقدس گشت نيز نمي توان به راحتي عبور كرد، انگيزه هايي همانند نفوذ در خاورميانه و تسلط بر منافع نفتي- انسجام مجدد بلوك قوم جهاني يهود و سودآوري ميلياردي آن براي كمپاني هاي قدرتمند- جدا كردن كارگران يهودي از انديشه هاي راديكاليستي و چپ گرايي كه در قرن نوزدهم و بيستم در اوج قدرت خودبه سرمي برد و....
سرانجام در فصل سوم نويسنده به توضيح و تشريح ساختار جهاني يهود بعد از تشكيل حكومت اسرائيل مي پردازد. و دگرديسي اين سازمانهاي جهاني و ملي اسرائيلي را تشريح مي كند. دگرديسي و تبديل شدن از سازمانهاي انقلابي براي تشكيل اسرائيل به سازمانهاي به شدت راست گرا و محافظه كار براي حفظ اسرائيل. هر چند تعداد بسياري از اين سازمانهاي محافظ و نگهبان نه پدران معنوي اسرائيل بلكه فرزندان خلف آن هستند كه پس از تشكيل اسرائيل پا به عرصه وجود گذاشته اند.
اسرائيل و صهيونيسم واقعيتهايي هستند ملي- مذهبي- اقتصادي و جهاني!!! براي مبارزه با اين هيولاي چند سر بايد اين وجوه متنوع و فراگير آن را به درستي شناخت و از نقاط ضعف- تضادها و شكاف هاي آن پرده برداشت؛ تضادهايي مانند رويارويي احزاب مذهبي يا سكولار در اسرائيل، شكل گيري اختلافات طبقاتي و تضاد منافع، بروز مشكلات قومي ميان اشك نازيها ( يهوديان اروپايي تبار) و سفاردينها (يهوديان آسيايي تبار)، تقابل دولت رفاه و ساختار كيبوتس در مقابل نئوليبواليسم …#34; بازار آزاد و تجارت جهاني كه همگي بر دولت حداقلي تأكيد دارند و... از جمله اين شكاف ها هستند.
در اين راستا شناخت اهرمهاي اقتصادي- سياسي- تبليغاتي و اجتماعي صهيونيستها كه در فصل سوم باز شمرده شده، راهنمايي ارزشمند و الگويي مناسب براي تحليل سياست هاي داخلي و خارجي اسرائيل و قدرت هاي جهاني به شمار مي رود.

   قسمت بعد
راهنماي سايت
كتاب
مقالات
پيش از مرگ بايد خواند
گزارشات
جان کلام
نقد و ادبيات
تاريخ سينما
شاهنامه خوانی
داستان های کوتاه
امثال و ادبيات كهن
افسانه ها و فرهنگ توده
آی کتاب پلی است بین پدیدآورندگان
کتاب و خوانندگان آثارشان
پیگیری و سفارش تلفنی
88140837